تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,035 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,627 |
مطالعه اثرات شوری بر تنژگی دانه گرده و بذر چند پایه پسته | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 3، دوره 33، شماره 3 - شماره پیاپی 492، خرداد 1381 اصل مقاله (466.14 K) | ||
نویسندگان | ||
مختار حیدری؛ مجید راحمی* | ||
چکیده | ||
در پژوهش حاضر اثرات تیمار های شوری (0، 1/5 ، 3، 4/5، 6، 5/7 دسی زیمنس بر متر)بر تنپگی بذر پایه های بنه (pistacia mutica F &M) رقم قزوینی و پسته وحشی سرخس (P.VERA L) مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد در هر سه پایه پسته افزایش شوری موجب کاهش در صد تنژگی دانه گرده در شرایط درون شیشه ای و هم چنین کاهش در صد و سرعت تنپگی بذر گردید میزان EC 50 (هدایت الکتریکی بر حسب دسی زیمنس ب رمتر با 50 در صد تنژگی شاهد) به عنوان شاخص تحمل به شوری د رنظر گرفته شد میزان EC50 برای تنزگی دانه های گرده قزوینی بنه و سرخس به ترتیب 3/77 ، 3/76 ، 3/09 دسی زیمنس بر متر و برای تنژگی بذر به ترتیب 16/32 ، 13/77 ، 11/1 دسی زیمنس بر متر بود اگر چه در مورد تنژگی دانه گرده و بذر رقم قزوینی واکنش مشابهی نسبت به شوری مشاهده گردید ولی نتایج بدست آمده در مورد تنژگی بذر و دانه گرده سرخس و بنه متفاوت بود به طورکلی نتایج نشان داد از نظر مقاومت به شوری بین دو گونه بنه (P.MUTICA F. &M) و پسته اهلی (P.VERA L) یا فرم های درون گونه (قزوینی و سرخس) طی مرحله تنژگی دانه گرده8 و بذر بعنوان یک روش سریع در ارزیابی تحمل پایه های پسته نسبت به تنش شوری استفاده نمود | ||
کلیدواژهها | ||
بذر؛ پایه؛ پسته؛ تحمل؛ تنزگی؛ دانه گرده؛ شوری | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In the present study, the effects of salinity treatments (0, 1.5, 3, 4.5, 6, 7.5 ds/m) on pollen germination under In vitro condition and salinity treatments (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 ds/m) on seed germination of pistachio rootstocks: Beneh (Pistacia mutica F. &M.), P. vera L. cv. Qazvini and Sarakhs (wild pistachio) were investigated . It was founded that in all three rootstocks, rate of pollen and seed germination was decreased with an increase in salt concentration. The EC5O (EC at which germination rate was reduced 50% of the control) was adopted as an index for salinity tolerance. The order of salt tolerance for pollen and seed germination given by EC5O (ds/m) were as follows: pollen : Qazvini (3.77)> Beneh (3.76)> Sarakhs(3.09). Seed : Qazvini (16.32)> Sarakhs (13.77)> Beneh (11.1). Although, pollen and seed germination of Qazvini under salt stress were similar, but response of pollen and seed germination in both Sarakhs and Beneh were different. The results showed that clear differences exist between pistacia species when testing pollen and seed germination under salt stress condition. Also, pollen and seed germination tests can be used as effective and preliminary test in screening for salt tolerance in pistachio rootstocks. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
germination, Pistacia, pollen, Rootstock, salinity, seed | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,049 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,068 |