تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,987 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,555 |
مطالعه اثر کاربرد کلینوپتیلولیت روی توان تولیدی بره های نر پرواری نژاد ورامینی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 16، دوره 33، شماره 3 - شماره پیاپی 492، خرداد 1381 اصل مقاله (450.34 K) | ||
نویسندگان | ||
علی نیکخواه؛ علی بابا پور؛ محمد مرادی شهر بابک؛ رضا اسدی مقدم* | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه اثر کاربرد ماده معدنی(کلینوپتیلولیت) یکی از زئولیت های طبیعی در تغذیه بره های نر پرواری ورامینی و اثر آن بر روی افزایش وزن ماده خشک مصرفی ضریب تبدیل خوراک و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه آزمایشی با استفاده از 48 راس بره نر ورامینی با میانگین سن روز و متوسط وزن کیلوگرم به مدت 100 روز به طور انفرادی با جیره های حاوی 0 2 - 4- 6% کلینوپتیلولیت انجام شد.پس از خاتمه دوره آزمایش تمام بره ها کشتار و لاشه آنها مورد تفکیک فیزیکی قرار گرفت.دنده های 12- 10-11 نیمه لاشه راست آنها به آزمایشگاه منتقل و ترکیبات شیمیایی گوشت بدون استخوان آنها تعیین شد.نتایج آزمایش نشان داد که افزدون کلینوپتیلولیت به جیره میانگین افزایش وزن روزانه ضریب تبدیل خوراک (0/05 > P ) و ضریب تبدیل پروتئین خام و انرژی قابل متابولیسم را بهبود بخشیده است (0/01 >P ) به طوریکه بیشترین و کمترین افزایش وزن روزانه (196/92 در مقابل 166/91 گرم) و بهترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک (7/07 در مقابل 8/03 ) و ضریب تبدیل پروتئین خام(0/99 در مقابل 1/18 ) و انرژی قابل متابولیسم ( 17/67 در مقابل 20/89 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 4 و صفر درصد کلینوپتیلولیت بود.وزن و درصدلاشه بدن پر و خالی (بدون محتویات دستگاه گوارش) با افزودن کلینوپتیلولیت به جیره افزایش یافته بود (0/05 > P ) با افزایش سطح کلینوپتیلولیت در جیره ها میانگین درصد پروتئین خام نسبت پروتئین خام رطوبت (0/01 >P ) و نسبت پروتئین خام به چربی خام (0/05 > P ) در گوشت بدون استخوان دنده های 12-11-10 به طور خطی افزایش یافت.به طوریکه بیشترین و کمترین درصد پروتئین خام(15/93 در مقابل 14/35 ) نسبت پروتئین خام به رطوبت(0/3 در مقابل 0/27 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 6 و صفر درصد کلینوپتیلولیت و بیشترین و کمترین نسبت پروتئین خام به چربی خام(0/56 در مقابل 0/46 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 4 و صفر درصد کلینوپتیلولیت بود.افزودن کلینوپتیلولیت به جیره موجب کاهش درصد چربی خام و افزایش درصد خاکستر در گوشت بدون استخوان دنده های مذکور گردیده ولی تفاوت بین میانگین ها معنی دار نبود.از نقطه نظر اقتصادی افزودن کلینوپتیلولیت به جیره موجب کاهش هزینه خوراک مصرفی مورد نیاز برای تولید کیلوگرم وزن زنده و در نتیجه کاهش هزینه آن گردید.با افزودن 4 درصد زئولیت به جیره در مقایسه با شاهد هزینه خوراک مصرفی برای تولید یک کیلو گرم افزایش وزن زنده 13/4% کاهش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
بره ورامینی؛ توان تولیدی؛ قطعات لاشه؛ کلینوپیتیلولیت | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
An experiment using 48 male lambs (average body weight 23.8±2.2 Kg, 172±5 days old), was conducted to investigate the effect of different levels of clinoptilolite (natural zeolite, CL) on average daily gain (ADG), dry matter intake (DM1), feed conversion ratio (FCR), nutrient digestibility, and carcass characteristics. The dietary treatments were the basal diet (BD) as control, (0% CL) and BD plus 2, 4 and 6% Clino (CLI) on a dry matter basis. A complete randomized block design was employed in the research. The lambs were divided according to their initial live weight into three groups (blocks) and were fed total mixed rations (TMR) individually and ad-libitum. At the end of the experiment, lambs were slaughtered, and carcass physical cuts as well as chemical composition of boneless 10, 11, 12th ribs were determined. Dry matter (DM)) crude protein (CP), ether extract (EE), neutral degergent fiber (NDF), and apparent digestibility (D) were determined. The results showed that ADG, FCR (P<0.05), crude protein (Kg CP/Kg gain) and metabolizable energy (Mcal ME/Kg gain) conversion ratios (P<0.0 1) were significantly improved by using CLI. The lambs which received the 4% CLI diet had the highest ADG (196.92 gr), best FCR (7.07 and 6.70, respectively), CP and ME conversion ratios (0.99 and 17.67, respectively), while those, which received control, diet had the lowest ADG (166.91 gr), the worst FCR (8.03), CP and ME conversion ratios (1.18 and 20.89, respectively). Average DM1 was not affected by dietary treatments. Apparent digestibility of DM, EE (P<0.0 1) and CP (P<0.05) were significantly affected by dietary treatments. The 2% CLI diet had the highest DMD and EED (65.48 and 65.84%, respectively) while the 4% CLI diet had the highest CPD (63.38%). The 6% CLI diet had the lowest DMD (56.49%) and control diet had the lowest EED and CPD (57.90 and 5 5.63%, respectively). Apparent digestibility of NDF improved by addition of CLI to the diet. Carcass weight, fill and empty body dressing percentages were not affected by dietary treatments. Average CP%, CP/Moisture (P<0.01) and CP/EE ratios (P<0.05) of boneless 10, 11, 12th ribs increased by addition of CLI to the diet. The control diet had the lowest CP%, CP/Moisture and CP/EE ratios (14.3%, 0.27 and 0.46, respectively). CLI Supplementation of diet decreased EE% and increased ash percentage of boneless 10, 11, 12th ribs. Addition of 4% CLI to diet decreased feed cost by 13.4% as compared to control (3811 and 4402 Rials / Kg gain, respectively). In general, from an economic viewpoint, addition of CLI to diet decreased feed cost. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Carcass Composition, Clinoptilolite, Male lambs, performance | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,777 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 855 |