تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,503 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,121,413 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,228,365 |
اثر مصرف توام کادمیوم و روی در خاک آهکی بر پاسخ های گیاه گندم | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 17، دوره 33، شماره 2 - شماره پیاپی 493، اردیبهشت 1381 اصل مقاله (400.03 K) | ||
نویسندگان | ||
غلامرضا ثواقبی؛ محمد معز اردلان؛ محمد جعفر ملکوتی* | ||
چکیده | ||
کادمیوم Cd در تغذیه گیاه عنصر سمی است و در تغذیه انسان و دام نیز ژک آلاینده محسوب می شود و غلظت زیاد آن در بخش های خوراکی گیاهان مانند دانه گندم و برنج برای سلامتی افراد جامعه بسیار خطرناکر است حداکثر غلظت مجاز کادمیوم در دانه گندم 12/0-10/0 میلی گرم در کیلوگرم می باشد برای بررسی اثرات مصرف توام کادمیوم وروی در یک خاک آهکی منطقه کرج بر پاسخ های گیاه گندم آزمایش گلخانه ای انجام شد در یک آزمایش فاکتوریل و در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در هر تیمار 5 سطح کادمیوم صفر 5/2 و 5 و 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم و چهار سطح روی صفر 10 و 20 و40 میلی گرم در کیلو گرم به گلدانها اضافه شد و بذر گندم رقم مهدوی کشت گردید نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مصرف کادمیوم به طور معنی داری 01/0>p عملکرد دانه و کاه و عملکرد کل را کاهش ولی مصرف روی به طور معنی دار 01/0>p آنها را افزایش داد مصرف کادمیوم به تنهائی موجب 26/54 در صد کاهش عملکرد دانه شد در حالیکه با مصرف روی این کاهش عملکرد به 42/14 در صد رسید اثرات برهمکنش کادمیوم وروی نیز به طور منفی معنی دار شد کادمیوم غلظت و جذب کادمیوم توسط دانه و کاه و جذب کل آن را افزایش ولی مصرف روی آنها را کاهش داد غلظت کادمیوم در کاه بیشتر از دانه و لی در مورد غلظت روی برعکس بود مصرف روی جذب کل کادمیوم را از 26/12 میکروگرم در گلدان در Zn0 به 11/26 میکروگرم در گلدان در Zn3 کاهش داد غلظت آهن منگنز و مس در دانه نیز با مصرف کادمیوم و روی کاهش یافت برای کاهش غلظت کادمیوم در دانه گندم مصرف کود روی مصرف کود فسفر صرفا بر اساس آزمون خاک وانتخاب ارقام گندم با پتانسیل تجمع کمتر کادمیوم در دانه توصیه می شود | ||
کلیدواژهها | ||
آهن؛ جذب؛ دانه وعملکرد؛ روی؛ غلظت؛ کادمیوم؛ مس؛ منگنز | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Cadmium (Cd) is a toxic element in plant nutrition and considered as a contaminant of food and feed. High levels of Cd in edible parts of crops such as wheat and rice grain are very dangerous as regards public health. Maximum tolerance level concentration (MPC) of Cd in wheat grain is 0.10-0.12 mgkg’. A greenhouse experiment was carried out to examine the effects of combined application of Cd and Zn on responses of wheat plant on a calcareous soil of Karaj. In a factorial experiment with randomized complete block design (RCBD) and three replicates per treatment, five levels of Cd (0, 2.5, 5, 10 and 20 mgkg) and four levels of Zn (0, 10, 20 and 40 mgkg’) were added to the pot, then seeds of Mahdavi variety of wheat (Triticum aestivum L.) planted. The ANOVA results showed that Cd application significahtly (P<0.0 1) decreased grain, straw, and total yield but Zn application increased these parameters significantly (P< 0.01). Application of Cd alone decreased the grain yield by 54.26%. while with Zn application the decrease in yield was 14.42%. The effects of Cd×Zn interaction were negatively significant. Cd increased the Cd concentration and uptake by grain and straw as well as total uptake but Zn application decreased the above parameters. Cd concentration in straw was higher than that in grain, but in the case of Zn it was vice verca. Applications of Zn decreased total uptake of Cd from 26.12 µgpot-l in ZnO to 11.26 µgpot-1 in Zn3. Concentrations of Fe, Mn and Cu in grain were decreased when Cd and Zn were applied. For reduction of Cd concentration in wheat grain, application of Zn and P fertilizers, only on the basis of soil test, and a selection of wheat varieties with lower potential of Cd accumulation in grain are recommended. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cadmium, concentration, Copper, Grain and yield, Iron, manganese, uptake, Zinc | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,339 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,168 |