تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,569 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,771 |
بررسی تاثیر میزان پروتئین دانه در بروز خواص کیفی چهار رقم گندم نان در رابطه با ژنوتیپ گلوتنین های سنگین در آنها | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 4، دوره 32، شماره 3 - شماره پیاپی 901، خرداد 1380 اصل مقاله (668.81 K) | ||
نویسنده | ||
گودرز نجفیان* | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی خصوصیات کیفی گندم نان در رابطه با میزان پروتئین ذخیره شده در دانه و تا ثیری که این فاکتور متاثر از محیط روی بروز اثر ژنوتیپ ارقام گندم برای زیر واحدهای گلوتنین سنگین دارد، این آزمایش چهار رقم گندم نان انتخاب شده و پنج تیمار کود نیتروژنه 0،45،90،135و 180 کیلو گرم نیتروژن خالص (N ) در هکتار برای بدست آوردن نمونه های گندم با درصد پروتئین متفاوت روی هر کدام از آنها اعمال گردید. آزمایش فاکتوریل 5×4 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به عنوان طرح آماری این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. ژنوتیپ ارقام فوق برای گلوتنین های سنگین(HMWGS ) از طریق الکتروفورز با روش PAGE-SDS تعیین شد. صفات کیفی: میزان پروتئین دانه، خصوصیات فارینوگراف (درصد جذب آب، مدت زمان گسترش خمیر، پایداری خمیر، درجه سست شدن خمیر و ارزش والوریمتری)، حجم رسوب زلنی ، حجم رسوب SDS ، درصد بازدهی آرد و سختی دانه اندازهگیری شدند. سپس با استفاده از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها و نیز محاسب? ضرایب همبستگی، رفتار و نحوه پیروی این صفات به عنوان معیارهای فنوتیپی از صفت میزان پروتئین دانه به عنوان یک فاکتوری که شدیداً تحت تأثیر محیط است و نیز ژنوتیپ گلوتنین های سنگین بررسی شد. نتایج نشان دارد که با اعمال سطوح مختلف کود نیتروژنه و آن هم به صورت تقسیط شده در مراحل پنجه زنی تا دانه بندی میانگین میزان پروتئین دانه از 4/11 درصد به 4/13 درصد افزایش یافت . بررسی خصوصیات کیفی ارقام با ژنوتیپ های مختلف گلوتنین ( ژنوتیپ های قوی و ضعیف از لحاظ امتیاز گلوتنن های سنگین برای قدرت گلوتن و کیفیت نانوایی) در درصدهای متفاوت پروتئین دانه نشانداد که عکس العمل خصوصیات کیفی ارقام با ژنوتیپ های مختلف به افزایش میزان پروتئین دانه متفاوت است. در این تحقیق رقم نیک نژاد که رقمی قوی بوده و برای مکانهای ژنی GIU-A1و GIU-D1 آللهای کد کننده زیر واحدهای *2 و5+10 را دارد به افزایش میزان پروتئین دانه بیشتر از 12 درصد عکس العمل کمتری نشان داد و پتانسیل کیفی خود را در همین میزان پروتئین دانه بروز داد، در حالیکه رقم M-70-4 که رقمی است که از لحاظ ژنتیکی زیر واحدهای گلوتنین سنگین کم امتیازتری دارد، عکس العمل خوبی به افزایش میزان پروتئین دانه نشان داد و خصوصیات کیفی آن از جمله حجم رسوب SDS ، ارزش والوریمتری و مدت زمان گسترش خمیر با افزایش میزان پروتئین دانه بهتر شدند. د رنهایت بنظر می رسد که ارقامی که قدرت گلوتن ضعیفی دارند با میزان پروتئین دانه بیشتر از 12 و حدوداً 13 درصد ، پتانسیل ژنوتیپی خود را بروز می دهند در حالیکه ارقام با قدرت گلوتن بالا و مناسب احتمالاً با درصد پروتئین دان? حدود 12 نقش ژنوتیپ خود را بروز می دهند. | ||
کلیدواژهها | ||
خصوصیات کیفی؛ گلوتنین های سنگین؛ گندم نان؛ میزان پروتئین دانه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate the phenotypic for quality characteristecs of bread wheat in relation to kernel protein content and the effects of this environmental affected trait on exoression of genotypic effects of bread wheat cultivars for high molecular weight glutenin subunits(HMWG)this study was conducted, To obtaindifferent levels of kernel protein content in four cultivars of wheat, 5levels of nitrogen fertilizer (0,45,90,135 and 180 kg/ha N)were applied in a factorial experiment(4×5)within a RCBD of 3 replication. The HMWG genotypes of the cultivars were determined by SDS-PAGE . The quality characters: protein cintent, farinofraphic components (Water absorption, dough development and stability duration,dough weakening rate and valorimetery valre)T Zeleny and SDS sedimentation volume and finally kernel hardiness were determined for investigated vultivars.Then using ANOVA and mean comparison as well as correlation analyses , follow up of characters as the phenotypic factors of protein cintent and the HMWG genotypes of the cultivars were assayed. Results indicated that by applying of different levels of nitrogen, in two three times in the stages of tillering to kernel development, the mean protein content increased from 11.4 to 13.4% . investigation of phevotypic performance of quality characters in different genitypes for HMWG subunits ( the good and poor genotypes according to genome score for gluten strength and bread making quality) in different levels of protein content showed that the response of quality characters will be different in different varieties . in this study nikmesjad as a good qrality cultivar holding alleles encoding subunits 2* and 5+10 for GIU-A1 and GIU-D1 respectilvely showed less response to increase in protein content over 12% and its potential for glrten strength was expressed in this amount of protein content, while M-70-4 as a poor cultivar for gluten strength and genome score, showed a good response to increasing of protein content and its quality characteristecs like SDS sedimentation volume, valorimetery value and dough development time got better. Finally it appears that the cultivars with poor gluten strength express their genotypic potential for bread making quality in protein content of over 12% and approzimately 13% while the cultivars with good strength of gluten appear to express their genitypic potential for quality in approzimately 12% protein content. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
bread wheat, HMW glutenins, Kernel protein content, quality characteristics | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,453 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,307 |