تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,900 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,777 |
بررسی اثر نوع و غلظت قندها بر میزان تولید تاکسول در کشت بافت سرخدار Taxus baccata L. | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 12، دوره 32، شماره 3 - شماره پیاپی 901، خرداد 1380 اصل مقاله (393.19 K) | ||
نویسندگان | ||
دکتر مه لقا قربانلی؛ کوروش دلاور* | ||
چکیده | ||
تاسول دی ترینی است که از گونه های مختلف جنس سرخدار(Taxus ) بدست آمده و دارای فعالیت ضد سرطانی مؤثری می باشد. کشت بافت سرخدار منبع جایگزین مناسبی برای تهیه تاکسول و سایر تاگزانهای وابسته به آن است. در این پژوهش ما اثر نوع و غلظت قندها را روی نرخ رشد کالوس و میزان تولید تاسول در کشت بافت های سرخدارTaxus baccata L. بررسی و مقایسه کردیم. جهت بهینه سازی شرایط برای رشد کاسولهای سرخدار 45 تیمار هورمونی مختلف شامل اکسین های 2,4-D وNAA در ترکیب با کینتین بررسی شدند. سپس اثر قندها روی کالزایی بررسی شد که نتایج بدست آمده نشان داد کال زایی در تیمارهای دارای ساکارز بطور مشخصی بالاتر از گلوکز است و فروکتوز با اختلاف زیادی در ردیف سوم می باشد. این نتایج همچنین نشان داد که حجم کال زایی توسط جدا کشت های ساقه بطور مشخصی بالاتر از جدا کشت های برگ می باشد. بررسی غلظت تاکسول در کالوس های بدست آمده نیز نشان داد که محتوای تاکسول در کشت ساقه ها (بین 21% تا 0.056 درصد وزن خشک) بطور مشخصی از کشت برگها (بین 0.18% تا0.034 درصد وزن خشک) بیشتر است . با مقایسه اثر تیمارهای کربوهیدراتی روی تولید تاکسول در کالوس ها مشخص شد که ساکارز روی تولید تاکسول اثر بهتری نسبت به گلوکز و فروکتوز دارد و بین این دو قند هم فروکتوز بهتر است هر چند اختلاف در این حالت چندان قابل توجه نیست. مقایسه ارتباط بین میزان تولید تاکسول به غلظت قندها یا نرخ رشد کالوسها نشان دهنده این بود که قاعده مشخصی در این زمینه وجود ندارد. با توجه به این نتایج مشخص می شود که جدا کشت های ساقه علاوه بر تولید کالوس بیشتر‘ محتوای تاکسول بالاتری هم دارند و بنابراین برای کشت بافت به منظور تولید تاکسول مناسب ترند. همچنین در بین قندهای بررسی شده ساکارز به عنوان بهترین قند معرفی می گردد زیرا ضمن تولید کالوس بیشتر محتوای تاکسول را هم در کالوس ها بالا می برند. | ||
کلیدواژهها | ||
تاکسول؛ تاگزان؛ ساکارز؛ سرخدار؛ کشت بافت؛ گلوکز و فروکتوز | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Taxol, a diterpene obtained fron taxus spp. Exhibits significant anticancer activity. Tissue culture of taxul represents a potential altrnatilve source of taxol and related taxane. Analysed was the effect of the type and concentration of sugars on callus growth rate and taxol production in callus of Taxus baccata L. callus was induced from needles and young stems of yew using 45 combinations of 2,4-D or NAA combined with kinetin. The results indicated that callus growth rate in sucrose treatment media was higher than glucose; and the rate in fructose treatment media was much lower than those in both sucrose and glucose .The calli derived from stems display faster growth rate and higher callus production than needles callus. Taxol concentration in calli derived from stems(from 0.021 to 0.056% of dry wt.)was higher than that in needles callus (from 0.018 to 0.034% of dry wt.). For taxol production , sucrose did better than that other two type of sugar tested. There was no significant correlation observed between taxol production and callus growth or concentration of sugar. As a whole , these findings show that calli derived from stems not only have a high rate of callus growth brt also produce higher levels of taxol as compared with needles callus and thus are very suitable for tissue culture. Sucrose is shown to be the best carbon source , because it increases both callus growth rate and taxol production as observed in this study | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Glucose&fructose, Sucrose, Taxol, Taxus baccata, Tissue culture | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,576 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,328 |