تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,153 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,116 |
واکنش دو رقم گندم از نظر جذب و توزیع فسفر در برابر تنش شوری | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 15، دوره 32، شماره 3 - شماره پیاپی 901، خرداد 1380 اصل مقاله (374.72 K) | ||
نویسندگان | ||
کاظم پوستینی؛ محمدعلی ابوطالبیان* | ||
چکیده | ||
طی یک آزمایش گلخانه ای که در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل اجرا شد‘ واکنش دو رقم گندم که یکی از آنها مقاوم به شوری است‘ از نظر جذب و توزیع فسفر در گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای شوری شامل آبیاری با آب شور در سه سطح صفر (آب معمولی) ‘ 2.5 و5 گرمNaCL در لیتر آب آبیاری بود که از 25 روز بعد از کاشت اعمال گردید. میزان فسفر موجود در اندامهای مختلف گیاه طی 5 مرحله از دوره رشد با روش کالیمتری مولیبدو- وانادات استخراج شده و با اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری میزان جذب فسفر توسط گیاه کاهش و الگوی توزیع آن در گیاه تغییر یافت. این تغییرات شامل افزایش میزان تجمع فسفر در برگها و کاهش آن در ساقه اصلی و پنجه ها و همراه با آن کاهش درصد انتقال مجدد فسفر از برگ ها و افزایش آن از ساقه اصلی و پنجه ها بود. نهایتاً فسفر موجود در دانه در زمان رسیدن در شرایط شوری هر چند از نظر جذب و توزیع فسفر تفاوت های معنی داری داشتند. در رقم غیر مقاوم اینیا -66 ضمن اینکه جذب فسفر (محتوای فسفر در اندام های هوایی) در زمان رسیدن دانه به حداکثر رسید‘ شوری موجب شد تا میزان جذب کاهش بسیاری زیادی یابد. ولی در رقم مقاوم طبی ضمن بالا بودن کلی میزان جذب فسفر‘ این فرایند تا زمان رسیدن دانه رو به افزایش بود. نتیجتاً برتری به اینیا -66 در جذب و تجمع فسفر در اندام های هوایی در شرایط شاهد و سطوح اول ودوم شوری به ترتیب 40‘68 و 90 درصد بود. هر چند درصد انتقال مجدد فسفر در اینیا-66 بیشتر بوده و با شوری افزایش یافت. ولیکن با توجه به تجمع بیشتر فسفر در ساقه و پنجه های رقم طبسی این فرایند در رقم طبی از بازده بیشتری برخوردار بود | ||
کلیدواژهها | ||
انتقال مجدد؛ شوری؛ فسفر؛ گندم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
The responses of two wheat cultivars to salinity stress regarding phosphorus uptake and sitribution were evaluated in a greenhorse experiment using a complete randomized block design with factorial treatments in three replications. Salinity treatments were comprised of three levels of saline water used for watering. These included solutions of zero(SO),2.5 (SI) and 5.0 (S2) g/l NaCl (equivalent to zero tap water,43 and 85.5 mM NaCl respectively) , the application of which started starting from 25 days after sowing. Phosphorus content of plant organs, in five different growth stages, were detemined using molibdovanadate colorimetric method, measurements being made by a spectrophotometer. The results showed that p uptade was reduced and its distribution pattern changed by increase in salinity . The accumulation rate of p in leaves was higher while in main stem and tillers it was lower with salinity , along with p redistribution percentage being decreased in leaves while increased in main stem and tillers. Phosphorus concentration and content of grains were increased and decreased respectively with increase in salinity. Some significant differences were observed between the two cultivars used. In non- resistant lina -66 cultivar the rate of p uptake (p content in shoot) reached a maximrm at maturity a considerable reduction of uptake being observed with increase in salinity. But in salt- resistant Tabasi cultivar p uptake by the shoot increased up to maturity stage,reaching a maximum that was 40,68 and 90 percent higher than Inia-77 at SO,S1 and S2 levels respectively. Although the rate of redistribution in Inia-66 was higher and increased with salinity, this puocess was more efficient in Tabasi because of higher p accumulation in main stem and tillers. It seems that, regarding the key role of p in metabolic processes , the uptake and distributation of this macroelement could be considered as a parameter closely related to salinity resistance in wheat. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Phosphorus, redistribution, salinity, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,111 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,182 |