تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,397 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,055 |
تاثیر مایه زنی باکتری و سطوح مختلف نیتروژن در رشد و گره زایی ارقام یونجه | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 6، دوره 32، شماره 2 - شماره پیاپی 1004، اردیبهشت 1380 اصل مقاله (569.31 K) | ||
نویسنده | ||
ابوالحسن فجری* | ||
چکیده | ||
در گسترش یونجه زارها مایه زنی باکتری ریزوبیوم و میزان استفاده از کود نیتروژن معدنی اهمیت زیادی دارد. ده رقم یونجه در شرایط گلخانه ای کاملا کنترل شده، درون گلدانهای حاوی دانه های کوارتز تحت آزمایش تاثیر مایه زنی باکتری و سطوح مختلف نیتروژن معدنی (0، 5/0، 25/1، 12/3 و 5 میلی مول نیترات آمونیوم خالص) قرار گرفت تا رشد و قدرت گره زایی به منظور تثبیت نیتروژن ارقام یونجه ها مقایسه شوند. آزمایش در قالب طرح کرتهای خرد شده به صورت فاکتوریل 15*10 در سه تکرار انجام گرفت. ارقام یونجه ای که با ریزوبیوم مایه زنی نشده و با محلولهای غذایی بدون نیتروژن، آبیاری گردیدند گره زایی نداشته و دوره رشد خود را بپایان نرساندند. یونجه های مایه زنی شده بعد از 75 روز برای تعیین میزان گره زایی و وزن ماده خشک و نیتروژن کل مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که اولاً میانگین مقدار ماده خشک ریشه و اندام هوایی یونجه ها در سطح 5/0 میلی مول ( نیتروژن شروع کننده) نسبت به شاهد بدون نیتروژن افزایش داشت. ثانیاً در مقایسه با ارقام یونجه هایی که با نیتروژن بمیزان 5/0 میلی مول آبیاری شدند، افزایش نیتروژن معدنی تا 5 میلی مول موجب کاهش تعداد گره های فعال روی ریشه تمامی ارقام یونجه ها گردید، که نشانگر نیاز بقولات به نیتروژن شروع کننده در اوایل رشد و غلبه بازدارندگی نیتروژن معدنی بالاتر از مقدار نیتروژن شروع کننده در گره زایی می باشد. لکن لازم است توجه به محدود کردن میزان مصرف کود شیمیایی نیتروژن در کشت بقولات معطوف شود. | ||
کلیدواژهها | ||
گره زایی؛ مایه زنی باکتری ریزوبیوم؛ نیتروژن؛ یونجه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Inoculation and nitrogen availability is important for rapid establishment of Medicago varieties. Ten alfalfa varieties were grown under controlled environmental conditions, in post containing coarse river sand, to determine the effect of inoculation and different amounts of nitrogen (0, 0.5, 1.25, 3.12 , 5 mM pure ammonium nitrate) on the growth and nodulation of alfalfa cuItivars. The experimental design was a split - polt one with a 10x 15 factorial arrangement and 3 replications. Uninoculated cultivars, which received N free nutrient solution failed nodulation and development. Seventy five days after sowing, traits such as nodulation, dry matter and N concentrations were determined in inoculated plants. Results of the experiment revealed that: (1) For all cultivars, shoot and root dry weight at 0.5 -mM (starter nitrogen) being significantly higher than without nitrogen sample or control, (2) all varieties showed marked inhibition of nodulation development with 5mM nitrate treatments, as compared with respective 0.5 mM starter N. This indicated that starter nitrogen is necessary to early growth, and efforts to overcome the inhibitory effect of nitrate on legume nodulation should possibly be concentrated further on limiting the nitrogen fertilization in legume swards. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Alfalfa, nitrogen, Nodulation, Rhizobium inoculation | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,141 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 899 |