تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,106,559 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,780 |
بازیافت ضایعات نان در تهران و مسائل بهداشتی آن | ||
محیط شناسی | ||
مقاله 7، دوره 17، شماره 17، دی 1374 اصل مقاله (829.42 K) | ||
نویسندگان | ||
دکتر کرامت الله ایماندل؛ مهندس اکبر محمد نژاد اقدم* | ||
چکیده | ||
رشد سریع جمعیت و روند افزایش تولیدات مواد غذایی و محصولات کشاورزی بیانگر این واقعیت است که مواد غذایی مورد نیاز مردم جهان روزبه روز با مشکلات فراوانتری تآمین‘ نگهداری‘ توزیع و به مصرف می رسد. کارشناسان بر این عقیده اند که 600 میلیون نفر جمعیت گرسنه کنونی جهانی ظرف کمتر از 15 سال آینده به 3/1 میلیارد نفر بالغ خواهد شد. لذا بهره گیری مطلوب از محصولات کشاورزی ومواد غذایی ‘ بکار گرفتن روشهای صحیح نگهداری و پیشگیری از فساد و بازیابی معقول و مجدد از مواد زائد در تمام دنیا از جمله کشور ما امری لازم و اجتناب ناپذیر است. در این راستا از نیمه دوم سال 69 لغایت آبان ماه 1370 به مدت یکسال مطالعه گسترده ای در زمینه بازیافت ضایعات نان و مسائل بهداشتی مرتبط با آن در تهران به مرحله اجرا در آمد. این بررسی نشان داد که قریب 2500 تن آرد روزانه بین 4500 مغازه نانوایی توزیع می شود که با افزودن 10 تا 25 گرم جوش شیرین و 5 تا 7 گرم نمک و 750 میلی لیتر آب به ازاء هر کیلو گرم آرد‘ پس از پخت و تبدیل آن به نان ماکول ‘ بین اهالی تهران توزیع می شود این در حالی است که بوسیله 420 مغازه نان خشک جمع کنی (300واحد جواز کسب دار و 120 واحد بدون جواز کسب) و به خدمت گرفتن 6300 چرخ دستی هر یک بین 70 تا 100 کیلو و جمعا رقمی معادل 507 تن روزانه نان خشک به طریق غیر بهداشتی جمع آوری می گردد. جهت پی بردن به آلودگی قارچی‘ از ضایعات نان موجود روی چرخهای دستی و مراکز جمع آوری وگاوداریهای اطراف تهران‘ تعداد 360 نمونه برداشت و در آزمایشگاه روی محیط کشت سابورو دکشتروز آگار کلرامفنیکول انتقال ومدت یک الی 5 روز در یخچال نگهداری و پس از انجام عمل آزمایش قطعه ای خرد شده‘ کشت و رنگ آمیزی با محلول لاکتوفنول کاتن بلو و اجرای کشت روی لام و رنگ آمیزی با محلول یاد شده قارچ رشد شده مورد شناسائی و بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون نشان داد که: - ضایعات نان به دلیل جمع آوری غیر بهداشتی به قارچهای مختلف آلوده می باشند - قارچهای پنیسیلیوم ‘ رایزوپوس ‘ مرکور‘ فوزاریوم ‘ آسپرژیلوس در مطالعه مشخص و شناسائی شدند. - از 360 نمونه برداشت شده قارچ پنی سیلیوم بالاترین درصد موارد 7/35% و قارچ فوزاریوم پایین ترین درصد مواد 4/1% را به خود اختصاص دادند. - قارچهای آسپرژیلوس و پنی سیلیوم که ازنظرتولید اگزوتوکسین A که تحت عنوان Ochratoxin معروف می باشدبه ترتیب 7/26% و 35% موارد را شامل می شوند. | ||
کلیدواژهها | ||
بازیافت؛ بهداشت؛ ضایعات نان؛ مایکوتوکسین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Despite Substantial Progress in knowledge and application in regard to food safety, contaminated food and water remain a major public health problem. Mycotoxins, the toxic products of microscopic fungi, may also cause serious adverse health effects in human and animals. According to W. H. O. publication 1992, animal studies show that, besides acute intoxication, mycotoxins, specially aflatoxins, may have carcinogenic, mutagenic, and teraogenic effects. Certain studies suggest aflatoxins and hepatitis B virus are co - carcinogens and that the probability of liver cancer is higher in areas where both are prevalent. In order to have a true picture of production and consmllption of bread and the rate of damages and usage in Tehran, a survey conducted from Oct. 1990 to Oct. 1991. This survey showed that 2500000 Kg of flour was distributed among 4500 bakeries. Due to inferior quality of the flour, unfavourable of ingerdients, formulation., processing equipment, duration of baking, storage, and finally attitudes of the Tehranian people, about 507000 Kg misuseds bread per day which collected by 6300 wheelbarrows in an improper, ugly and unacceptable way and reuse for feeding animals and birds. specially cattles and domestic fowls or poultry. In order to detect and identify any presumptive fungal organism contamination or the losses and stales bread, 360 samples \-vere collected randomly from the wheelbarrows, storage centres, cattles and poultry breeding places and inoculated to Sabouraud' s dextrose agar chloramphenicol and other selection culture media and then differential tests, species identifcation done according to the laboratory di_gnosis of fungal organisms and comparing with control. The results showed that all samples of wastebreads, contaminated at least to one fungal orgamsm. The occurrence and abundance were pennicillium 35.7, Aspergillus 26.7, Rhizopous 16.38, Mucor 11.38, Mixed fungal contamination 4.44, Aspergillust Mucor 2, Pennicillium + Mucor 2 and Fusarium 1.4 percent. . According to the results obtained from this survey and W. H. O. guideline, the collection and usage of misuseds bread in this manner is recommended to stop. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Damages, Health Aspects, losses, Misuseds, Mycotoxins, Recover, Recycle, Retrieval, Reuse, TEHRAN, WasteStalebreads | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6,861 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,512 |