
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,621 |
تعداد مقالات | 71,531 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,857,389 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,901,379 |
اثرازت بر عملکرد ‘ کیفیت و قابلیت نگهداری ارقام پیاز خوراکی (Allium cepa L.) در انبار | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 16، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1279، خرداد 1377 اصل مقاله (1.37 M) | ||
نویسندگان | ||
عبدالکریم کاشی؛ بهرام رستم فرودی* | ||
چکیده | ||
اثر مقادیر مختلف از ت (0‘40‘80‘120‘160‘و200 کیلوگرم ازت خالص در هکتار) بصورت کود اوره بر عملکرد ‘ کیفیت و قابلیت نگهداری سه رقم پیاز خوراکی (سفیدکاشان‘ توپاز و قرمز آذرشهر) در مزرعه تحقیقاتی (بافت خاک لومی رسی) و آزمایشگاههای گروه باغبانی دانشگاه تهران مورد مطالعه قرار گرفت. برای اجرای آزمایش از طرح آماری کرت های خرد شده (split plot) در چهار تکرار استفاده شد. اثر کود ازت بر عملکرد و وزن متوسط پیازدر سطح احتمال 1% معنی دار بود و حداکثر عملکرد و وزن متوسط پیاز با مصرف 120 کیلوگرم ازت در هکتار بدست آمد. افزایش عملکرد و وزن متوسط پیاز در تیمار مذکور با افزایش طول و وزن برگهای هوایی ارتباط داشت . همچنین صفاتی مانند طول وعرض پیاز در تیمار مذکور با افزایش طول ووزن برگهای هوایی ارتباط داشت. همچنین صفاتی مانند طول و عرض پیاز وضخامت طوقه پیاز نیز تحت تأثیر کود ازت قرار گرفتند. ازت بر مواد جامد قابل حل وماده خشک پیاز به عنوان عوامل کیفی‘ اثر مثبت ومعنی داری نشان داد و با افزایش مصرف ازت تا 120 کیلوگرم درهکتار بر درصد مواد جامد قابل حل و درصد ماده خشک پیاز و برگهای هوایی افزوده شد. کاربرد 160 و 200 کیلوگرم ازت در هکتار موجب کاهش ماده خشک ومواد جامد قابل حل گردید. ازت برسفتی پیاز ‘ درصد جوانه زنی و درصد کاهش وزن در انبار اثر منفی داشته ومصرف بیش از 40 کیلوگرم ازت درهکتار موجب کاهش سفتی و افزایش درصد پیازهای جوانه زده وکاهش وزن پیازها در انبار گردید.بین سطوح مختلف کود ازت و ارقام پیاز اثرات متقابل معنی داری بدست نیامد وهر سه رقم در مقابل تیمارهای کود ازت واکنش مشابهی نشان دادند . درکلیه صفات مورد بررسی رقم سفید کاشان بر رقم آذرشهر و توپاز برتری داشت و لذا کاشت آن در شرایط آب وهوایی مشابه محل آزمایش با کاربرد 80 تا 120 کیلوگرم ازت در هکتار قابل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام پیاز؛ ازت؛ سفتی؛ عملکرد؛ ماده خشک؛ نگهداری در انبار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Effects of different amounts of nitrogen fertilizer as Urea (0, 40, 80, 120, 160 and 200 kg pure N/ha) on the yield, quality and storability of three edible onion cultivars (Sefid Kashan, Topaz and Ghermez Azarshahr) were investigated. The experiments were conducted at experimental fields (with clay - sandy soil), and laboratories of the Department of Horticulture, Univ. of Tehran. An split plot design with four replications was used for the experiment. Effect of nitrogen fertilizer on the yield and bulb mean weight was significant at 1% level, and the highest yield and bulb mean weight was obtained at 120 kg N/ha. The increase in yield and mean bulb weight was correlated with the increase in length and weight of the aerial leaves. Further more, characters like length and width of the bulbs, as well as the thickness of the bulb neck were affected by the nitrogen treatments. Nitrogen had positive and significant effects on the total soluble solids (TSS) and dry weight (DW) of the bulbs as quality factors and the increase of the N up to 120 kg/ha resulted to increase in TSS and DW of the bulbs and aerial leaves. Nitrogen at 160 and 200 kg/ha resulted to the decj.ease in TSS and DW. Nitrogen had negative effects on the firmness of the bulbs and weight loss percentage during the storage period and using of more than 40 kg/ha of nitrogen resulted to the decrease in firmness and increase in sprouted bulbs and weight loss. There was not any significant interaction between the levels of nitrogen and different onion cv., and all the three cultivars were responsing similarly to the different levels of nitrogen. For the studied characters, “Sefid Kashan” cultivar was better than the other two and therefore cultivation of this cultivar is recommended for the places with the environmental conditions of this experiment, and with the use of 80-120 kg/ha of nitrogen fertilizer. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
dry weight, Firmnes & Storage, nitrogen, Onion cultivar, soluble solids, yield | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,666 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,054 |