تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,087 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,663 |
بررسی رابطه عملکرد دانه با صفات کمی در 500 لاین گندم نان از طریق تجزیه به عامل ها | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 14، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1285، اردیبهشت 1377 اصل مقاله (806.59 K) | ||
نویسندگان | ||
بهزاد سرخی لله لو؛ بهمن یزدی صمدی؛ سیروس عبد میشانی؛ عباس گرامی* | ||
چکیده | ||
به منظور تعیین رابطه عملکرد دانه با مراحل اصلی رشد ساختار مرفولوژیکی و اجزاء عملکردگندم‘ تعداد 500 لاین گندم نان متعلق به کلکسیون گندم بخش تحقیقات غلات موسسه اصلاح وتهیه نهال وبذر در سال 1373 ‘ در قالب یک طرح اگمنت با 4 شاهد و در 20 بلوک موردارزیابی قرار گرفتند. صفات زمان گلدهی ‘ زمان رسیدن فیزیولوژیکی ‘ دوره پرشدن دانه ‘ طول‘ عرض و سطح برگ پرچم‘ طول غلاف برگ پرچم‘ فاصله مابین قاعده سنبله و پهنک برگ پرچم (اکستراژن) ‘ قطر پداتکل ‘ طول سنبله‘ ارتفاع بوته‘ عملکرددانه ‘ عملکرد بیولوژیکی ‘ شاخص برداشت‘ تعداد دانه در سنبله ‘ وزن هزار دانه ‘ تعداد سنبلچه در سنبله‘ تعداد سنبلچه بارور‘ تعداد گلچه در سنبلچه ‘ تعداد گلچه زایا و تعداد سنبله درکرت موردارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه از ضرایب همبستگی دو به دو‘ رگرسیون گام به گام وتجزیه به عامل ها استفاده شد. ضرایب عملکردبا کلیه صفات مورد بررسی باستثنای طول سنبله‘ قطر پداتکل و دوره پرشدن دانه معنی دار بود. با این وجود تاثیر پذیری عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی از صفات طول سنبله و قطر پداتکل و دوره پرشدن دانه معنی دار بود. با این وجود تاثیر پذیری عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی از صفات طول سنبله و قطر پداتکل نیز به نحوی در معادلات رگرسیون مشاهده شد. تجزیه به عامل ها نیز شریب عاملی دوره پرشدن دانه را بعنوان تنها ضریب معنی دار در عامل 5 که 6/6 درصد از تغییرات تمامی داده ها را توجیه می نماید معرفی نمود. نتایج حاصل از این بررسی ضمن نشان دادن برتری روش تجزیه به عامل ها نسبت به نتایج حاصل از دو روش دیگر در نشان دادن روابط صفات و نقش آنها در ارتباط با عملکرد دانه‘ مشخص نمود که نتایج حاصل از هر سه روش آماری ‘ تا حدود زیادی موید ومکمل یکدیگر می باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به عامل ها؛ رگرسیون گام به گام و صفات کمی؛ گندم نان | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to determine the relationship between grain yied, main developmental stages, morphological structures and yield components, 500 bread wheat lines obtained from Iranian Cereal Collections were evaluated in an augmented design with four checks and 20 blocks in 1994. Measurements were made on days to flowering, days to physiological maturity, grain filling period, flag leaf length, flag leaf width, flag leaf area, length of flag leaf sheath, extrusion length, peduncle diameter, spike length, plant height, grain yield, biological yield, harvest index, kernels per spike, 1000 kernel w’eight, spikelets per spike, fertile spikelets, florets per spikelet, fertile florets per spikelet and spikes per plot. The data were analyzed by calculating simple correlation coefficients and by using stepwise regressions and factor analyses. Correlation coefficients of yield with all the traits except spike lenght, peduncle diameter and grain filling period was significant.The effectiveness of grain yied and biological yield from spike lenght and peduncle diameter was also observed in regression models. In factor analysis, the factor of grain filling period was considered as the only significant coefficient and 6.6 percent of total variation was accounted for by this coefficient in factor-5. The final results showed that all three methods had an emphatic and complementary role in determining the relationship between grain yield and related cha’racters, while the factor analysis had a preferable results. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
bread wheat, factor analysis, Quantitative traits, Stepwise regression | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,329 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,093 |