![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,682,188 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,912,087 |
شناسائی ژنوتیپ های متحمل به شوری گندم نان از طریق کشت بافت وآزمون جوانه زنی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 8، دوره 36، شماره 1 - شماره پیاپی 1457، فروردین 1384 اصل مقاله (256.43 K) | ||
نویسندگان | ||
احمدرضا قنادها؛ منصور امیدی؛ روحاله عبدالشاهی؛ کاظم پوستینی* | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی ارتباط صفات درمحیطهای کشت بافت و آزمون جوانه زنی با تحمل به شوری دو آزمایش به صورت فاکتوریل اجرا گردید.درآزمایش کشت بافت 5 رقم متحمل به شوری شعله،کویر، روشن ،سرخ تخم وکارچیا(2) و3 رقم حساس قدس(2)، گاسپارد وچمران(مکاتبات شخصی باموسسه نهال و بذر بخش غلات) استفاده شد و غلظتهای، 38/0، 77/0و15/1 درصد نمک توسط NaCl به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار و دو مشاهده در هر تکرار انجام شد و صفاتی نظیر وزن ترکالوس ،تعداد کالوس، اندازه کالوس، میزان سدیم و پتاسیم کالوس اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تنش شوری اعمال شده تاثیری بر وزن ترکالوسها وتعداد کالوسهای تشکیل شده نداشت و با افزایش تنش شوری وزن کالوسها ثابت باقی ماند.ولی افزایش تنش شوری باعث کاهش اندازه کالوس وافزایش میزان سدیم در بافت کالوس ها شد.صفت پتاسیم ونسبت Na+ / K+برای ژنوتیپها و ژنوتیب×شوری معنی دار بود و بابررسی میانگین ارقام مقاوم وحساس مشخص شد که روند تغییرات پتاسیم درکالوس به مقاومت و یا حساسیت ارقام بستگی داردو از این نکته میتوان در انتخاب غیره مستقیم ژنوتیپ های متحمل به شوری استفاده کرد.درآزمایش جوانه زنی نیز همان ارقام آزمایش اول ولی با سطوح شوری0، 19/0، 38/0، 58/0، 77/0، 96/0 و 15/1درصد نمک به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با3 تکرار بکار گرفته شد. در این آزمایش نیز صفاتی نظیر درصد جوانه زنی،سرعت جوانه زنی،طول کلئوپتیل وطول ریشه چه اندازه گیری شد و درنهایت مشخص شد که ارقام مقاوم سرعت رشد بیشتری دارند.از نتایج حاصل از دو آزمایش می توان به عنوان شاخصهایی در انتخاب ژنوتیپ های متحمل به شوری استفاده کرد | ||
کلیدواژهها | ||
القاء کالوس؛ تحمل به شوری؛ جوانه زنی؛ کشت بافت؛ گندم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
To study the relationship between different traits and salt tolereance in bread wheat through tissue culture as well as germination test, two experiments with factorial design were carried out. In the first experiment, 5 salt tolerant varieties namely Kharchia, Sholeh, Kavir, Roshan, and Sorkhtokhm as well as 3 sensitive varieties of Gaspard, Ghods and Chamran were employed. The doses of Nacl were taken as 0, 0.38, 0.77 and 1.15%. This experiment was carried out factorially in a randomized complete block design (RCBD) with two replications and two observations to each replication. Some characters including callus fresh weight, callus size and amount of Na+ and K+ in callus were measured. The results showed that salt stress had no effect on either callus fresh weight or callus number. Callus weight didn’t change with salt stress, but increase in salt stress caused decrease in callus size as well as increase in Na+ content of callus. Genotype and genotype × salt effects were significant for K+ and K+/Na+. The study showed that variation of K+ in callus was related to tolerance or sensitivity of varieties, so we can select indirectly salt tolerant lines through this approach. Germination experiment was also carried out in the same way except for different salt levels which were 0, 0.19, 0.38, 0.58, 0.77, 0.96 and 1.15% of NaCl. Different traits such as germination percentage, germination rate, coleoptile length as well as root length were measured. Finally it was demonstrated that tolerant varieties had a more growth rate. So to select salt tolerant varieties one can make use of the demonstrated traits. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Callus induction, germination, K+/Na+, Salt tolerance, Tissue culture, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,050 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,981 |