تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,809 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,540 |
بررسی ارتباط ترکیب اسیدهای چرب و پروتئین دانه سویا ( Glycine max L.) با صفات مورفولوژیک و فنولوژیک از طریق تجزیه به عاملها | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 20، دوره 35، شماره 1 - شماره پیاپی 1460، فروردین 1383 اصل مقاله (276.34 K) | ||
نویسندگان | ||
عنایت رضوانی خورشیدی؛ سید کمال کاظمیتبار؛ غلامعباس کیانوش* | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه تنوع موجود بین ارقام سویا از نظر ترکیب اسیدهای چرب و پروتئین دانه و همچنین مطالعه روابط صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی با آنها از طریق تجزیه علیت و تجزیه به عاملها، تعداد 25 ژنوتیپ در قالب یک طرح مربع لاتیس در سال 1380 در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع کلا وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران کاشته شد. بیست صفت زراعی و 8 صفت مربوط به کیفیت دانه اندازهگیری شد. تنوع موجود بین ارقام در کلیه صفات معنیدار بود. روز تا گلدهی بیشترین و درصد پروتئین کمترین وراثت پذیری عمومی را داشت. در برآورد همبستگی صفات، صفت درصد اسید اولئیک با صفات طول دانه، وزن هزار دانه و درصد روغن همبستگی مثبت و با اسید لینولئیک و اسید لینولنیک و سطح برگ همبستگی منفی داشت. در تجزیه رگرسیون گام به گام بر اساس درصد روغن، 6 صفت در مدل قرار گرفتند که در تجزیه علیت صفات درصد روغن+پروتئین، سطح برگ و تعداد شاخه اثر مستقیم مثبت بالایی بر درصد روغن داشتند. در تجزیه به عاملها، نه عامل شناسایی شد که درصد اسید اولئیک با طول بذر و وزن هزار دانه در عامل دوم قرار گرفتند که با توجه به ضریب عاملی معنیدار درصد اسید پالمیتیک در عامل مربوط به ابعاد بذر بر رابطه بین صفات کیفتی و اندازه بذر تاکید دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به عاملها؛ تجزیه علیت؛ تجزیه همبستگی؛ سویا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to study the variation of fatty acid and seed protein content in soybean seeds and also study the correlated morphological and phonological traits through path analysis and factor analysis, 25 genotypes were evaluated using latis square design with the experiment being carried out in Baieakola Agricultural Research Station, Mazandaran Agricultural Research Center during 2001. Twenty agronomic and 8 quality traits were assessed. The variation between the genotypes was significant for all traits. In estimation of the simple correlation between traits, oleic acid percentage positively correlated with seed length, 1000 grain weight and oil percentage but was negatively correlated with linoleic and linolenic acid percentage as well as leaf area. Linolenic acid indicated negative correlation with plant yield, 1000 grain weight and linoleic acid percentage but was positively correlated with palmitic acid percentage. In stepwise regression analysis, with oil percentage as dependent variable, 6 variables remained in regression model (R2=95%). In path analysis, oil+protein percentage, leaf area and number of branches had a high positive direct effect on oil percentage. In factor analysis through varimax rotation, 9 factors were identified with oleic acid percentage accompanied with seed length and 1000 grain weight lying in factor 2. With due attention to significant factor coefficient of palmitic acid into seed size factor as well as negative correlation between palmitic acid percentage and 1000 grain weight, emphasis is made on relation of quality traits and seed size. So 1000 grain weight can be used in breeding for soybean oil quality. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
factor analysis, Genetic and morphologic variation, Path analysis, Soybean (Glycine max L. Merrill.) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,499 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,364 |