تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,512 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,968 |
مطالعه کارایی فرآیند اولترافیلتراسیون به عنوان تابعی از pH شیر | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 15، دوره 36، شماره 2 - شماره پیاپی 1461، اردیبهشت 1384 اصل مقاله (290.86 K) | ||
نویسنده | ||
سیدمحمدعلی رضوی* | ||
چکیده | ||
در این تحقیق اثر pH در چهار سطح 67/6، 43/6 ، 25/6 و 97/5 بر رفتار دینامیکی شار پرمیت، مقاومت هیدرولیکی کل و درصد دفع اجزاء محلول شیر (پروتئین، چربی، لاکتوز، املاح و مواد جامد کل) مورد مطالعه قرار گرفت. برای انجام آزمایشات از یک سیستم پایلوتی اولترافیلتراسیون مجهز به مدول مارپیچ حلزونی با غشاء پلیسولفن آمید استفاده شد. استراتژی عملی سه مرحلهای بر مبنای مدل سه پارامتری مقاومت متوالی (لایه مرزی - جذب سطحی) برای تعیین انواع مقاومتهای هیدرولیکی به کار گرفته شد. نتایج تجربی نشان داد که مقدار شار پرمیت در همه سطوح pH شیر با گذشت زمان عملیات کاهش می یابد، اما نرخ کاهش شار در سطوح pH 67/6 و 43/6 بزرگتر از سطوح 25/6 و 97/5 بدست آمد. کاهش pH شیر در محدوده 67/6-43/6 هیچگونه اثری بر شار کاذب پایدار نگذاشت، ولی ادامه کاهش pH تا 97/5، شار کاذب پایدار را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داد. رفتار مقاومت هیدرولیکی کل به عنوان تابعی از pH شیر و زمان فرآیند نشان داد که گرفتگی کل با کاهش pH شیر و گذشت زمان عملیات افزایش می یابد، اگرچه بین منحنی های pH 67/6 و 43/6 در طول 30 دقیقه فرآیند اختلاف ناچیزی مشاهده شد. به طور کلی مقاومت های هیدرولیکی برگشت پذیر و برگشت ناپذیر با کاهش pH شیر افزایش نشان دادند، اما مقدار مقاومت گرفتگی برگشت ناپذیر در همه سطوح pH شیر بزرگتر از مقاومت گرفتگی برگشت پذیر بدست آمد. نتایج درصد دفع ترکیبات شیر نیز در هر سطح pH شیر نشان داد که مقدار درصد دفع پروتئین و چربی با گذشت زمان عملیات تغییر چندانی نمی کند، اما درصد دفع لاکتوز، املاح و مواد جامد کل به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. همچنین کاهش pH شیر اثر چندانی بر درصد دفع پروتئین و چربی نگذاشت، در حالی که درصد دفع سایر ترکیبات به شدت کاهش یافتند. | ||
کلیدواژهها | ||
اولترافیلتراسیون؛ دفع؛ شار؛ شیر؛ کارایی؛ گرفتگی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
The effect of milk pH at four levels (6.67, 6.43, 6.25 and 5.97) on dynamic behaviour of permeate flux(JP), total hydraulic resistance(RT) and milk solutes rejection (protein, RP; fat, RF; lactose, RL; minerals, RM and total solids, RTS) were studied. Experiments were carried out using the pilot plant UF membrane system equipped with a spiral wound module and a polysulfoneamide membrane.A three-stage strategy based on a resistance-in-series model (boundary layer-adsorption) was used to determine the different hydraulic resistances. The experimental results showed that JP at all levels of pH decreases with increase in operating time(t), either of flux decline rates for pH levels of 6.67 and 6.43 were obtained higher than these for 6.25 and 5.97 levels. Decreasing pH within 6.67-6.43 range had no effect on psuedo-steady state flux, but it considerably declined with further decrease in pH. RT increased during process at all levels of pH, although there was a slight difference observed between pHs 6.67 and 6.43. In total decrease in pH led to increase in both reversible and irreversible hydraulic resistances, but irreversible was greater than reversible fouling at all levels of pH. The results of solute rejection showed that RP and RF at any value of pH don't change with t, whereas RL, RM and RTS increase considerably with t at the corresponding pH. Meanwhile increasing pH did not have much effect on RP and RF, but the rejection of other solutes strongly decreased. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Flux and Rejection, Fouling, Milk, performance, pH, Ultrafiltration | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,051 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,225 |