تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,111,736 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,215,353 |
بررسی اثرات آرایش کاشت و تراکم بوته بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی خصوصیات رویشی در ارقام لوبیا قرمز | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 11، دوره 36، شماره 3 - شماره پیاپی 1462، خرداد 1384 اصل مقاله (217.05 K) | ||
نویسندگان | ||
آذرخش ترابی جفرودی؛ امیر فیاض مقدم؛ عبدا... حسنزاده قورت تپه* | ||
چکیده | ||
لوبیا یکی از حبوبات عمده بوده که با داشتن درصدی بالا از پروتئین، به عنوان یکی از منابع مهم پروتئین گیاهی در تغذیه انسان به حساب میآید. علاوه بر آن در ایران لوبیا در یک سطح وسیع کشت میشود که شناخت عوامل بهزراعی میتواند گام مهمی در جهت افزایش تولید بردارد. بدین جهت به منظور بررسی تاثیرات آرایش کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای آن، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 1381 بر روی دو رقم لوبیا قرمز اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کرتهای دو بار خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار پیاده شد. کرتهای اصلی را سه فاصله بین ردیف (30، 45 و60 سانتیمتر) و کرتهای فرعی را دو رقم (درخشان و ناز) و سه فاصله دو بوته در ردیف (5، 10 و15 سانتیمتر) به صورت فاکتوریل تشکیل دادند. نتایج آزمایش نشان داد که تفاوت عملکرد دانه در بوته و در هکتار در فواصل بین ردیف، همچنین فواصل روی ردیف در سطح احتمال 1% معنیدار بود و بیشترین تولید در واحد سطح در کمترین فواصل بین و روی ردیف بدست آمد. علاوه بر آن در بررسی اثرات فواصل مختلف بر روی تعداد دانه در هر غلاف مشاهده شد که این تیمارها اثر معنیداری بر تعداد دانه در هر غلاف نداشتند. در بین صفات رویشی مورد مطالعه، تعداد ساقه های فرعی و وزن خشک بوته با افزایش فاصله بین ردیف و بین دو بوته در ردیف و یا کاهش تراکم افزایش یافت. اثر فاصله بین ردیف و بین دو بوته در ردیف بر ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین نیز معنیدار بود و با افزایش فاصله بین ردیف و فاصله بین دو بوته در ردیف، اولین غلاف در ارتفاع کمتری تشکیل شد. | ||
کلیدواژهها | ||
تراکم کاشت؛ عملکرد دانه؛ فاصله بین ردیف و فاصله بین دو بوته در ردیف؛ لوبیا قرمز | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Legumes are the next most important sources of food after cereals in Iran. In addition, legumes’ protein content being about 18 to 32 percent makes them have an important role in supplying protein containing food materials to humans. In order to investigate the effect of plant density on yield and its components for two cultivars of common bean in irrigated conditions, an experiment was carried out on the research farm, faculty of agriculture Urmia University during 2002. This research was performed in the form of a split plot factorial design in a randomized complete block, with three replications. Main plots were devoted a three row spacing (30, 45 and 60 cm) while minor plots assigned to three inter row spacing (5, 10 and 15 cm) as well as two cultivars (Derakhshan and Naz) with different growing types. Results obtained from data variance analysis showed that the effects of inter row spacing as well as row spacing on yield within a probability level of 1% is significant. Yield increased with row and inters row spacing decreased. Row spacing and inter row spacing did not have any significant effect on seed per pod. The vegetative traits of the number of sub branches and plant dry matter increased with increase in row and inter row spacing, namely with decrease in plant density. Effect of inter row and row spacing on the first pod was significant. By increase in row and inter row spacing, the first pod was formed at a higher height. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
common bean, Inter row spacing, Plant density, Row spacing, Seed yield | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,772 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,021 |