تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,060 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,871 |
تعیین عمل ژن ها و وراثت پذیری بعضی از صفات مرتبط با کیفیت برنج با استفاده از تجزیه و تحلیل گرافیکی دای آلل | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 3، دوره 36، شماره 4 - شماره پیاپی 1463، تیر 1384 اصل مقاله (219.66 K) | ||
نویسندگان | ||
احمد علی شوشی دزفولی؛ رحیم هنرنژاد* | ||
چکیده | ||
بمنظور بررسی عمل ژن و وراثث پذیری بعضی از صفات مرتبط با کیفیت در ارقام مختلف برنج، پنج لاین خالص از ارقام اصلاح شده خارجی، داخلی و محلی شامل ارقام IR28 ، گیل 3، دم سیاه، غریب و سنگ جو در قالب یک طرح دای آلل ناقص با هم تلاقی داده شدند. در مرحله بعد تنوع صفات میزان آمیلوز دانه، دمای ژلاتینی شدن و قوام ژل دانه برنج برای همة ژنوتیپها (والدین وF1 ها) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس اختلاف معنیداری را برای تمام صفات مورد بررسی نشان داد به دلیل عدم تحقق فرضیات دای آلل برای صفت دمای ژلاتینی شدن تجزیه و تحلیل دای آلل در مورد این صفت انجام نگرفت. تجزیه ژنتیکی صفت میزان آمیلوز دانه بیانگر سهم بیشتر عمل افزایشی نسبت به عمل غالبیت ژنها بود، به علاوه وراثتپذیری خصوصی بالای برآورد شده برای صفت مذکور بیانگر پتانسیل بالای انتخاب برای این صفت بود. برای صفت قوام ژل دانه در ارقام برنج مورد مطالعه نقش عمل غالبیت ژنها بیشتر از عمل افزایشی ژنها بود، بنابراین بعنوان یک عامل مطلوب گزینش نمیتواند مد نظر به نژادگران نبات باشد و صرفاً در رابطه با تولید رقمهای هیبریدF1 میتواند حائز اهمیت باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آمیلوز؛ برنج؛ تجزیه دای آلل؛ عمل ژن؛ قوام ژل | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to determine the gene action and heritability of some quality characters in rice varieties, five pure lines of rice (IR28, Gil3, Sangjo, Gharib, Domsiah) were crossed in an incomplete diallele mating manner. The characters including amilose content, gelatinzation temperature and gel consistency in rice kernel (parents as well as F1) were analyzed using a randomized block design with three replications. The results of analysis of variance indicated significant differences among studied genotypes. Because of the failure of the Hayman hypothesis, diallele analysis for gelatinzation temperature was not performed .Genetic analysis of amilose content indicated the greater role of additive gene action to the dominant gene action. Further more, high narrow sense heritability of the mentioned character enables the breeder in direct selection to increase the genetic advance. For gel consistency the role of dominant gene action was more than that of additive gene action. Therefore, for this character direct selection strategy is ineffective, being important only for production of F1 hybrid varieties. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Amilose, Diallele analysis, Gel consistency, gene action, rice | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,921 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,456 |