تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,826 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,550 |
تجزیه و تحلیل ژنتیکی عطر و طعم برنج به کمک نشانگر رپید و روش کلاسیک | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 13، دوره 36، شماره 4 - شماره پیاپی 1463، تیر 1384 اصل مقاله (381.29 K) | ||
نویسندگان | ||
امیرتوسلی؛ قربانعلی نعمتزاده؛ فرشاد رودبارکلاری* | ||
چکیده | ||
برنج یکی از مهمترین گیاهان زراعی بوده و دارای نقش تعیینکنندهای در اقتصاد کشور میباشد. عطر و طعم یکی از صفات مهمی است که نقش اساسی در بازارپسندی و قیمت برنج داراست. در تحقیق حاضر سعی گردید تا کارآیی نشانگر مولکولی (OPAG-08) رپید همبسته با ژن کنترل کنندة عطر و طعم برنج در نسل در حال تفکیک F2 مورد ارزیابی قرار گیرد و از آن در انتخاب بوسیلة نشانگرهای مولکولی MAS) 1) استفاده گردد. برای تحقق این موضوع، در سال اول رقم معطر رشتی در رقم غیر معطر IR28 تلاقی داده شد. سپس نسل F1 را در سال زراعی بعد (سال دوم) کشت کرده و بذر تودة F2 از آن بدست آمد و در سال سوم بذر F2 کشت گردید. از DNA تک بوتههای نسل دوم برای انتخاب گیاهان معطر به کمک نشانگر OPAG-08)) رپید استفاده گردید. بذور حاصل از آن (بذور F3) نیز برای تست آللی استفاده شدند. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل فنوتیپی عطر و طعم برنج در نسل F2 نشان داد که این صفت با دو ژن به نسبت 15:1 (به ترتیب ارقام معطر:غیر معطر) با احتمال 95 درصد کنترل میشود. گیاهان هموزیگوس معطر F2 در آزمایشگاه از طریق تست آللی بذور F3 (فنوتیپینگ) مشخص گردیدند. سپس آزمون گیاهان هموزیگوس معطر نسل F2 از طریق نشانگر مولکولی رپید (ژنوتیپینگ) صورت گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان کارآیی این نشانگر در انتخاب مولکولی (MAS) برابر با 62/70 درصد میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
انتخاب به کمک نشانگر (MAS)؛ برنج؛ تجزیه و تحلیل ژنتیکی؛ عطر و طعم؛ نشانگر رپید | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Rice is one of the important crops that has a significant role in the country’s economy. Aroma is a trait in rice that highly influences its price as well as its marketing value. In this study efficacy of a RAPD marker linked to the aroma gene namely OPAG-08 was evaluated in F2 segregant generation. During the first year, the cross of Rashti variety to IR28 was obtained, while in the second year, F1 seeds were planted, and then F2 segregant population used for RAPD analysis with OPAG-08 marker. F3 generation seeds were put to allelism test. Phenotypic evaluation indicated that aroma is controlled by two recessive genes and in match with 1:15 ratio (aromatic: non-aromatic) (P=95%). The genotypes of F2 single plants were determined through an analysis of F3 allelism test. F2 genotype and F3 allelism test (phenotype) data were compared, the results indicating that the efficiency of RAPD marker (OPAG-08) for marker assisted selection of aroma genes amounted to 70.62 percent. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Aroma, Genetic analysis, Marker assisted selection (MAS, RAPD marker, rice | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,092 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,847 |