تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,974 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,843 |
اثر سطوح مختلف زئولیت همراه با اوره روی توان تولیدی برههای پرواری نر و ماده ورامینی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 11، دوره 36، شماره 5 - شماره پیاپی 1465، مرداد 1384 اصل مقاله (190.06 K) | ||
نویسندگان | ||
ناصر صالحی؛ علی نیکخواه؛ رضا اسدی مقدم؛ سیدرضا میرایی آشتیانی* | ||
چکیده | ||
به منظور اثر سطوح مختلف زئولیت (کلینوپتیلولیت) همراه با اوره در تغذیة برههای پرواری نر وماده ورامینی روی افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک، میانگین ماده خشک مصرفی و خصوصیات لاشه ، آزمایشی با استفاده از 24 راس بره نر ورامینی با میانگین وزنی 58/1±68/24 کیلوگرم و متوسط سن 10±165 روز و 24 راس بره ماده ورامینی با میانگین وزنی 11/2±24/23 کیلوگرم و متوسط سن 5±173 روز به مدت 100 روز به طور انفرادی با جیرههای شامل جیرة شاهد بدون اوره و زئولیت و جیرههای 2 ، 3 و 4 به ترتیب حاوی 5/1 ، 5/3 و 5/5 درصد زئولیت و هر کدام حاوی یک درصد اوره انجام شد. پس از پایان آزمایش تمام برههای نر کشتار گردید و لاشة آنها مورد تفکیک فیزیکی قرار گرفت. همچنین جهت تعیین ترکیبات شیمیایی گوشت بدون استخوان دندههای 10-11-12 نیمة راست لاشه به آزمایشگاه منتقل گردید. نتایج آزمایش نشان داد که افزودن زئولیت همراه اوره به جیره میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک را بهبود بخشید. بطوریکه بیشترین و کمترین آن ( 63/168 در مقابل 53/152 گرم) و برترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک( 74/7 در مقابل 16/8) در کل دوره به ترتیب مربوط به جیرههای 5/3 و صفر درصد زئولیت بود(05/0P<). وزن و درصد لاشة پر وخالی( بدون محتویات دستگاه گوارش) بدن ، با افزودن زئولیت و اوره به جیره بهبود یافت. وزن و درصد (بر حسب وزن زنده) لاشه گرم اگرچه معنیدار نبود اما در جیرههای حاوی زئولیت و اوره بالاتر از جیرة شاهد بود. سطح مقطع عضله راسته در جیرههای مختلف معنیدار بود بطوریکه بیشترین وکمترین آن مربوط به جیرههای 5/3 و صفر درصد زئولیت (63/15 در مقابل 79/14 سانتیمتر مربع) بود(05/0P<). درصد پروتئین خام ، خاکستر گوشت وچربی(بدون استخوان دندهها) و نسبت پروتئین خام به چربی خام در دندههای 10-11-12 با افزودن زئولیت و اوره به جیرهها بطور معنیداری تحت تاثیر قرار گرفت(05/0P<). بطوریکه بیشترین و کمترین درصد پروتئین خام(67/15 در مقابل 31/14 درصد) به ترتیب مربوط به جیرههای 5/5 و صفر درصد زئولیت بود.از نظر اقتصادی افزودن 5/3 درصد زئولیت همراه با یک درصد اوره به جیره در مقایسه با دیگر جیرهها، هزینة خوراک مصرفی به ازاء یک کیلوگرم افزایش وزن زنده را کاهش میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
اوره؛ بره؛ خصوصیات لاشه؛ زئولیت | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was conducted to investigate the effect of different natural zeolite (clinoptilolite) levels on average daily gain (ADG), dry matter intake (DMI), feed conversion ratio (FCR) and carcass characteristics in Varamini lambs. Forty eight male and female (average body weight 24.68±1.58 Kg (males) to 23.42±2.11 Kg (females) and age of 165±10 days (males) to 173±5 days (females) were studied as a complete randomized block design, the sex in lambs being taken as block. The lambs were fed by total mixed ration (TMR) as ad-libitum individually. The trial treatments included 0 % zeolite (Z) with 0 % urea (U), 1.5 % Z with 1 % U, 3.5 % Z with 1 % U and 5.5 % Z with 1 % U. At the end of the experiment all male lambs were slaughtered and their carcasses physical and chemical compositions determined. Feed sample analyses for dry matter (DM), crude protein (CP), ether extract (EE) and neutral detergent fiber (NDF) were carried out. Apparent digestibilities were determined through fecal collection method. The results indicated that ADG and FCR were improved by zeolite and urea addition. The lambs which received the 3.5 % Z and 1 % U had the highest ADG (168.63 gr) and the best FCR (7.74) while the lambs that received control diet had the lowest ADG (152.53gr) and the lowest FCR (8.16). Average DMI was not affected by dietary treatments, although it tended to be increased by addition of zeolite. Carcass weights were not affected by dietary treatments, although they tended to be increased by addition of zeolite. Average CP%, CP/EE ratio and ash % of boneless 10-11-12th ribs were significantly (P<0.05) affected by dietary treatments. The 5.5 % Z had the highest CP % (15.67 %), while control containing the lowest (14.31%). Zeolite (clinoptilolite) supplementation decreased EE % while increasing ash percentage in the 10-11-12th boneless ribs. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
carcass characteristics, Lamb, Urea., zeolite | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,773 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,178 |