تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,663 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,850 |
تنوع مورفولوژیکی و زراعی تودههای بومی پیاز ایران | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 1، 1-37، شماره 3 - شماره پیاپی 1467، فروردین 1385 اصل مقاله (172.58 K) | ||
نویسندگان | ||
سیدعلی موسوی زاده؛ محمد مقدم؛ محمود تورچی؛ سید ابوالقاسم محمدی؛ سیروس مسیحا* | ||
چکیده | ||
به منظور تعیین تنوع ژنتیکی تودههای بومی پیاز ایران، بذر 20 توده بومی به همراه دو رقم هیبرید در آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی طی دو سال کشت شد. در این بررسی عملکرد تک بوته، وزن خشک پیاز، درصد ماده خشک پیاز، قطر پیاز، طول پیاز، مواد جامد محلول، تعداد مرکز، شاخص شکل، تعداد برگ، طول برگ و تعداد لایه خوردنی مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس دادهها نشان داد که میان تودهها از نظر کلیه صفات مورد بررسی تنوع وجود دارد. بر اساس تجزیهء خوشهای،20 توده بومی و دو هیبرید پیاز در چهار گروه قرار گرفتند. گروهبندی بر اساس صفات مورفولوژیکی انطباقی با گروهبندی جغرافیایی ارقام نداشت. درتجزیه به مولفههای اصلی، سه مولفهء اول 42/83 درصد از تنوع فنوتیپی دادهها را تبیین کردند. در مولفهء اول عملکرد ماده خشک، قطر پیاز، طول برگ، عملکرد تک بوته، تعداد برگ، مواد جامد محلول و درصد ماده خشک در جهت مثبت و شاخص شکل در جهت منفی سهیم بودند. در مولفه دوم طول پیاز، تعداد لایه خوردنی، شاخص شکل و تعداد برگ در جهت مثبت و مواد جامد محلول و درصد ماده خشک در جهت منفی سهیم بودند. بنابراین ژنوتیپهای با مولفه اول بیشتر دارای عملکرد بالاتر بوده و ژنوتیپهای با مولفه دوم بیشتر بازار پسندتر و برای مصرف تازه خوری مناسبتر هستند. تجزیه علیت نشان داد که قطر پیاز بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد پیاز دارد. اثر غیر مستقیم طول برگ و تعداد برگ نیز از طریق قطر پیاز برعملکرد قابل توجه بود. بنابراین گزینش بوتههای با طول برگ بیشتر که دارای قطر و طول پیاز زیادتری هستند، میتواند در اصلاح برای افزایش عملکرد پیاز مفید باشد. با توجه به پایین بودن درصد ماده خشک در تودههای بومی مورد بررسی، این تودهها برای استفاده در صنایع فرآوری مناسب نبوده و مصرف تازه خوری دارند. | ||
کلیدواژهها | ||
پیاز؛ تجزیه به مولفههای اصلی؛ تجزیه خوشهای؛ تجزیه علیت؛ تنوع | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
To study the genetic diversity of Iranian onion landraces, seeds of twenty landraces and two hybrids were planted using a randomized complete block design (RCBD) with three replications in Agricultural and Natural Resources Center of East Azarbayjan for two years. Onion yield per plant, onion dry weight, percentage of onion dry matter, bulb diameter, bulb length, soluble solids, number of centers, shape index, number of leaves, leaf length and number of edible layers were measured. Analysis of variance showed significant differences for all attributes. Cluster analysis, using Ward`s method, grouped the entries under study, into four clusters. Grouping based on morphological attributes showed no correspondence with the geographical pattern. In principal component analysis, the first three principal components accounted for 83.42% of the total phenotypic variation. In the first principal component, onion dry weight, bulb diameter, leaf length, onion yield per plant, number of leaves, soluble solids and dry matter percent of onion showed positive while shape index showed negative effect. In the second principal component, bulb length, number of edible layers, shape index and number of leaves had positive while soluble solids and dry matter percent of onion had negative contributions. Therefore, cultivars having larger values for the first principal component would have higher onion yield per plant and the cultivars having higher values for the second principal component would be marketable and more suitable for the fresh-market. Path analysis showed that bulb diameter have largest positive direct effect on yield of onions. Indirect effects of length and number of leaves on onion yield through bulb diameter were also considerable. Selection of plants with larger leaf length, bulb length and diameter could be therefore suitable. For breeding onion for higher yield. Due to the low-dry matter percentage, the landraces under study are not suitable for industry and must be used in fresh-market. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cluster Analysis, Diversity, Onion, Path analysis, Principal component analysis | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,460 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,938 |