تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,663 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,428 |
ارزیابی واکنش ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.) و دوروم (Triticum turgidum L.) به تنش شوری | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 5، 1-37، شماره 3 - شماره پیاپی 1467، فروردین 1385 اصل مقاله (160.54 K) | ||
نویسندگان | ||
رحیمه همتی؛ حسن پاک نیت* | ||
چکیده | ||
در سال 1381 طی یک آزمایش گلخانهای واکنش 11 ژنوتیپ گندم نان (Triticum aestivum L.) و 9 ژنوتیپ گندم دوروم (Triticum turgidum L.) به تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی بررسی شد. شوری شامل سه سطح 72/0 ( کنترل)، 1/8 و 5/11 (دسی زیمنس بر متر) بود. در مرحله دو برگی تنش اعمال شد و20 روز پس از اعمال تنش، نمونهبرداری برای اندازهگیری میزان Na+ و K+ و پرولین برگ صورت گرفت. تنش شوری dS/m1/8 EC= باعث افزایش غلظت Na+ و کاهش غلظت K+ و K+/Na+ در مقایسه با تیمار کنترل، شد. تفاوت معنیدار (001/0p< ( بین دو گونه از نظر این صفات وجود داشت. در dS/m5/11 EC=، هیچ کدام از ژنوتیپهای دو گونه کاهش معنیداری در غلظت K+ نسبت به dS/m1/8 EC= نشان ندادند. با توجه به شاخصهای میزان Na+ و نسبتK+/Na+ ارقام مرودشت و امید و لاین 128 حساسترین ژنوتیپ گونه نان بودند. در ژنوتیپهای دوروم نیز لاین 168 متحملترین و رقم یاوارس حساسترین ژنوتیپها بودند. با افزایش شوری غلظت پرولین در دو گونه افزایش نشان داد. در ژنوتیپهای گندم نان در دوسطح تنش، بیشترین مقدار پرولین درژنوتیپهای حساس به شوری و کمترین مقدار در ژنوتیپهای متحمل مشاهده شد. بنابراین به نظر نمیرسد بتوان پرولین را به عنوان یک شاخص مناسب تحمل به شوری در گندمهای نان و دوروم در نظر گرفت. پس از اندازه گیری عملکرد بیولوژیک و با محاسبه شاخص تحمل به شوری (STI)، مشخص شد که رقم امید و لاین 84 مناسبترین ژنوتیپها در شرایط تنش و بدون تنش بودند. رقم امید و لاین 68 کمترین مقدار تحمل تنش (TOL) را نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ تحمل به شوری؛ عملکرد بیولوژیک؛ گندم دوروم؛ گندم نان | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Responses of 11-bread wheat (Triticum aestivum L.) and 9 durum wheat (Triticum turgidum L.) genotypes to salinity stress was evaluated using in the greenhouse condition in 2003. (Factorial experiment with completely randomized design (three replications)). Salinity levels were 0.72 (control), 8.1 , and 11.5 dSm-1. Salinization began when the seedling were at the two leaf stage. After 20 days exposure to salt, leaves were harvested for measurement of K+ , Na+ and proline accumulation. The second level of salinity, (8.1 dSm-1), significantly increased Na+ concentration, while K+ concentration and K+ / Na+ decreased in bread and durum wheat genotypes. These variable were significantly (p<0.001) different at both species. At EC= 11.5 dSm-1, there was no reduction in K+ concentration compared to 8.1 dSm-1. The results showed that Omid and Marvdasht were most tolerant and line-128 was the most sensitive one among bread wheat genotypes. In durum wheats, line-168 was the most tolerant and Yavares was the most sensitive. As the duration of salinity stress increased, proline concentration increased in wheat genotypes. At salinity stresses, the highest proline concentration was observed in non-tolerant genotypes, and the least concentration was in tolerant genotypes. Therefore, Prolline level may not be introduced as a suitable salt tolerance index in wheat. Stress tolerance index (STI) revealed that Omid and line-84 among bread wheat and durum wheat genotypes based on biological yield, were respectivelysuitable for stress and non-stress conditions.Omid and line-68 had lowest tolerance index (TOL). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Biological yield, bread wheat, Durum wheat, proline, Salt tolerance | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,277 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,540 |