تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,756 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,606 |
بررسی تأثیر میزان آب آبیاری و کود نیتروژن بر کمیت و کیفیت گوجه فرنگی در شرایط کم آبیاری | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 10، دوره 37، شماره 4 - شماره پیاپی 1480، اردیبهشت 1385 اصل مقاله (163.66 K) | ||
نویسندگان | ||
علیرضا فرهمند؛ حسین فرداد؛ عبدالمجید لیاقت؛ عبدالکریم کاشی* | ||
چکیده | ||
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تیمارهای آب آبیاری به میزان 40، 60، 80، 100 و 120 درصد نیاز آبی و مقادیر مختلف نیتروژن به میزان 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار و بر همکنش آنها بر کمیت و کیفیت گیاه گوجه فرنگی رقم ارلی اوربانا انجام گرفت. پژوهش در سال 1382 در مزرعه تحقیقاتی گروه آبیاری و آبادانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (منطقه نیمه خشک) در یک خاک لوم رسی و در طرح کرت های خردشده با سه تکرار (تیمارهای آبیاری به عنوان کرت های اصلی و مقادیر نیتروژن به عنوان کرت های فرعی) انجام شد. نتایج تجزیه آماری نشان داد که میزان آب آبیاری و مقادیر مختلف نیتروژن و همچنین برهمکنش آنها بر خصوصیات کمی گوجه فرنگی شامل عملکرد کل محصول، عملکرد محصول قابل فروش، تعداد میوه در بوته، وزن متوسط میوه و بازده مصرف آب (WUE)، معنی دار بوده است. حداکثر عملکرد محصول قابل فروش و راندمان مصرف آب در تیمار 100% نیاز آبی با 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. همچنین تیمارهای مختلف آبیاری، نیتروژن و برهمکنش آنها تاثیر معنی داری بر خصوصیات کیفی گوجه فرنگی شامل زودرسی، ماده خشک میوه، مواد جامد محلول میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH میوه، ویتامین «ث»، استحکام میوه و نیترات میوه داشت. در نهایت، در شرایط آب و هوایی محل این آزمایش و رقم گوجه فرنگی مورد بررسی، میتوان کاربرد 80% نیاز آبی با 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار را از نظر بهینه ساختن صفات کمی و کیفی گوجه فرنگی توصیه نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آبیاری؛ کم آبیاری و عملکرد گوجه فرنگی؛ گوجه فرنگی؛ نیتروژن (ازت) | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
This study was carried out in 2003 to investigate the effects of different water regimes (40, 60, 80, 100 and 120 percent of water requirement) and different amounts of nitrogen (60, 120 and 180 kg/ha) as well as their interaction on quantity and quality of tomato (variety Early Urbana). The experiment was performed on the research farm of agriculture faculty of Tehran University (semi-arid area) on a clay–loam soil, using a split plot design with three replications (irrigation treatments as main plots and different amounts of nitrogen as subplots). The results obtained from statistical analysis indicated that the different treatments of irrigation and nitrogen as well as their interactions have significant effect on tomato quantity traits including total yield, marketable yield, number of fruit per plant, average fruit weight and Water Use Efficiency (WUE). The maximum marketable yield and WUE were obtained at 100% water requirement, along with 120 kg/ha nitrogen. Also, the different treatments of irrigation and nitrogen as well as their interactions exert significant effects on tomato quality characteristics including early ripening, fruit dry matter, total soluble solids, titrable acidity pH, of fruit, vitamin-C, fruit firmness and fruit N-NO3. Finally, by considering our conditions of the test place and tomato variety, it is recommended to use water requirement of 80%, along with 120kgN/ha for optimization of crop’s quantity and quality characteristics. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Deficit irrigation, Irrigation, nitrogen, Tomato, Tomato yield | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,562 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,643 |