تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,797 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,444 |
اثر تنش سدیم کلرید بر شاخص های رشد و میزان عناصر پنج رقم زیتون | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 12، دوره 37، شماره 4 - شماره پیاپی 1480، اردیبهشت 1385 اصل مقاله (109.58 K) | ||
نویسندگان | ||
مهدی رضایی؛ حسین لسانی؛ مصباح بابالار؛ علیرضا طلایی* | ||
چکیده | ||
شوری یکی از عوامل مهم محدود کننده گسترش سطح زیر کشت زیتون در مناطق گرم و خشک ایران است. به منظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر شاخص های رشد و روند تغییرات عناصر در اندام های مختلف گیاه زیتون پژوهشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شوری در چهار سطح 0، 25، 50، 100 میلی مول کلرید سدیم و فاکتور فرعی پنج رقم زیتون (دزفولی ،کنسروالیا ، فیشمی ، زرد ،مانزانیلا) بودند. نهالهای ریشه دار شده در مخلوط پرلیت : ماسه (نسبت1:1) در گلدانهای 20 لیتری کشت گردید و با محلول نصف غلظت کوئیک و همکاران تغذیه شد. تیمار شوری همراه با محلول غذایی به مدت 5 ماه اعمال گردید. نتایج نشان داد که شوری در 50 میلی مول کلرید سدیم در ماه پنجم پس از تیمار باعث کاهش رشد رویشی شده و این کاهش رشد در قسمتهای هوایی بیشتر از ریشه بود. غلظت کاتیونهایK+,Ca2+,Mg2+ کاهش یافته و این کاهش در قسمتهای ریشه بیشتر از سایر اندام ها مشخص بود. شوری اثر معنی داری بر میزان N و P نداشت. میزان یونهای سدیم و کلر در ریشه افزایش یافت و از ورود آنها به اندام هوایی جلوگیری گردید و میزان عدم انتقال این عناصر به بخش هوایی بستگی به رقم داشت. در بین ارقام مورد بررسی بر اساس صفات مطالعه شده ، به ترتیب ارقام دزفولی و کنسروالیا مقاوم تر و رقم مانزنیلا حساس تر به شوری ناشی از کلرید سدیم ارزیابی گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
زیتون؛ شاخص های رشد؛ شوری؛ کلرید سدیم؛ میزان عناصر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to study the effect of NaCl salinity stress on the growth and ion content in five olive cultivars, an experiment was conducted in split-plot based on CRD with three replications. The main factor consisted of four levels of NaCl(0, 25, 50 and 100 mM NaCl) while subfactors were five olive cultivars (Dezfuli, Konservalia, Fishomi, Zard, Manzanila). Uniform, 1-year-old plants were planted in 20L pots containing sand-perlite mixture (1:1) and were irrigated using half-strength Coic solution. Salinity treatments were conducted for a duration of five months. Results indicated that growth indices were entirely decreased during stress condition and NaCl salinity. Generally reduced plant growth occurs especially in the above ground parts of plants. The K+, Ca2+, Mg2+ cations decreased due to NaCl salinity stress, the decrease in roots being more than that in other parts of the plant. Salinity exerted no significant effect on N and P uptake. The concentration of Na+ and Cl- (DW %) in roots was higher than that in other parts of the plants (shoots and leaves) and increased by increasing salinity. Large genotypic differences were detected on Na+ transport to above ground parts (shoots and leaves). Among the five olive cultivars, Dezfuli and Conservalia exhibit a higher tolerance while Manzanila shows a lower tolerance to NaCl stress. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ion content, NaCl, olive, salinity, Stress | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,161 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,561 |