تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,496 |
تعداد مقالات | 70,219 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,406,889 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,632,470 |
تعیین و مقایسه کیفیت علوفه پنج گونه مرتعی در مراحل مختلف رشد فنولوژیکی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 13، دوره 37، شماره 4 - شماره پیاپی 1480، اردیبهشت 1385 اصل مقاله (246.74 K) | ||
نویسندگان | ||
حسین ازرانی؛ عباس احمدی؛ حسین آذرنیوند؛ علیاشرف جعفری* | ||
چکیده | ||
برای برآورد ظرفیت چرا جهت مدیریت اصولی و جامع نگر مرتع، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان مرتعی ضروری است. مهمترین عامل موثر بر کیفیت علوفه گیاهان، مرحله رویشی است که با شناخت آن میتوان زمان مناسب چرای دام در مرتع را تعیین کرد.در این پژوهش، از پنج گونه مهم مرتعی، شامل سه گونه گرامینه(Grass)، و دو پهن برگ علفی(Forb) به نامهای علف گندمی Agropyron tauri، علف باغDactylis glomerata، علف پشمکی Bromus tomentellus، کما Ferula ovina و شبدرکCoronilla varia در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی نمونهبرداری به عمل آمد. نمونهها از مراتع ییلاقی ارتفاعات البرز مرکزی (وردآورد و دیزین) برداشت گردید. نمونهها پس از خشک و آسیاب شدن در آزمایشگاه با روشهای استاندار مورد تجزیه قرار گرفتند و شاخصهای مهم کیفی از قبیل درصد ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی عاری از همی سلولز، پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، درصد ماده خشک قابل هضم، درصد ماده خشک مصرفی، کربوهیدارتهای محلول در آب، و ارزش غذایی نسبی برای گونههای مختلف تعیین گردید. بجز برای درصد ماده خشک، در مورد سایر شاخصهای کیفیت علوفه بین گونههای مختلف و نیز مراحل سه گانه رشد (فنولوژیکی) تفاوت معنیداری از نظر آماری وجود داشت (P<0.01). ضمناً اثر متقابل گونه گیاهی و مرحله رشد نیز بر روی اکثر این شاخصها به لحاظ آماری معنیدار بود. تقریباً در همه گونهها با پیشرفت مرحله رشد، از میزان پروتئین خام، انرژی متابولیسمی و درصد ماده خشک قابل هضم، کاسته و بر میزان فیبر گیاه افزوده شد. در مجموع گونه شبدرک، بر اساس شاخصهای اندازهگیری شده بالاترین کیفیت علوفه رادارا بود(9/257=RFV) و گونه علف گندمی از نظر ارزش غذایی در پایینترین حد قرار داشت (1/92=RFV). پس از شبدرک، گونههای کما، علف باغ و علف پشمکی به ترتیب واجد بیشترین کیفیت علوفه بودند. رشد رویشی (مرحله اول فنولوژیکی) نیز به لحاظ شاخصهای کیفیت علوفه، (به جز کربوهیدارتهای محلول در آب) از دو مرحله دیگر بالاتر بود با توجه به اختلاف انرژی غذایی نسبتاً کم بین مراحل اول و دوم فنولوژی و نیز تولید بالاتر و آمادگی بیشتر مرتع، مرحله دوم رویشی (گلدهی) به عنوان مناسبترین زمان چرای دام (در قالب سیستمهای چرایی) معین گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی نسبی؛ انرژی متابولیسمی؛ پروتئین خام؛ کربوهیدراتهای محلول در آب؛ کیفیت علوفه؛ ماده خشک قابل هضم؛ مرحله رویشی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to evaluate the grazing capacity as well as to implement an integrated management of rangelands, it is necessary to be aware of forage quality. The most important factor influencing forage quality is the plant growth stage, which presents the most suitable time for animal grazing. In this research, samples were taken (using randomized- systematic design) from three grasses and from two forbs, namely Agropyron tauri, Dactylis glomerata, Bromus tomentellus, Ferula ovina, and Coronilla varia. Samples were collected at three phenological stages of vegetative growth, full flowering, and seed ripening from summer ranges in central Alborz (Vardavard and Gachsar). Plant samples were dried, milled, and chemically analyzed for important qualitative factors such as: DM, NDF, ADF, CP, ME, DDM, DMI, WSC, RFV. Except for DM, there were significant differences (p<0.01) observed among different species as well as among different phenological stages. Also, interaction effects of plant species and growth stages were observed to be significant for these factors. Almost in all species, the amount of CP, DDM and ME decreased with progressing growth stages, while ADF and NDF contents increased. In general, crown vetch (Coronilla varia) had the highest forage quality based on the assessed factors (RFV=257.9) and in this respect, Agropyron tauri possessed the lowest (RFV=92.1). F.ovina, D.glomerata and B.tomentellus respectively had a greater nutritive value after C.varia. Vegetative growth (first phenological stage), considering all nutritive factors (except WSC), benefited from higher values in comparison with the other stages. Considering low energy differences between first and second phenological stages and also because of higher production, and pasture availability, the second stage(flowering)was determined as the most suitable period for animal grazing (in the framework of grazing systems). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
crude protein, dry matter digestibility, forage quality, Metabolizable energy, Phenological stages, Relative feed value, soluble carbohydrates | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,845 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,309 |