تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,101,108 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,207,909 |
بررسی تغییرات کمی فنل کل ریشه گوجه فرنگی درتعامل بین نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica و قارچ عامل پژمردگی آوندی Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 20، دوره 37، شماره 7 - شماره پیاپی 1482، تیر 1385 اصل مقاله (503.61 K) | ||
نویسندگان | ||
نوازاله صاحبانی؛ جواد زاد؛ عباس شریفی تهرانی؛ احمد خیری؛ مجتبی محمدی* | ||
چکیده | ||
به منظورتعیین موثرترین مرحله زندگی نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica ، درتشدید بیماری پژمردگی آوندی گوجه فرنگی ناشی از قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici و بررسی روند تغییرات کمی فنل کل به عنوان یکی از فاکتورهای مقاومت در گیاه گوجه فرنگی، آزمایشهائی در شرایط گلخانه انجام گرفت. مقایسه روند تغییرات کمی فنل کل طی یازده روز در نشاءهای مایه کوبی شده با قارچ مذکور، نماتد و گیاه سالم به طور جداگانه نشان داد که مایه کوبی رقم مقاوم گوجه فرنگی (Roma VF) در مقابل قارچ عامل پژمردگی آوندی با قارچ مزبور موجب القاء سنتز فنل می کردد، به طوریکه میزان آن از روز سوم، به طور معنی داری نسبت به روزهای قبل افزایش یافت و در روز نهم بعد از مایه کوبی به حداکثر میزان خود رسید. این افزایش در مایه کوبی رقم مزبور( حساس به نماتد ) با نماتد به تنهائی، به کندی صورت گرفت، به طوریکه میزان آن شش روز بعد از مایه کوبی به حداکثر خود رسید و طی روزهای بعد به تدریج کاهش یافت. مقایسه روند تغییرات کمی فنل کل گیاه درتیمار مایه کوبی گیاه با قارچ در مراحل مختلف زیستی نماتد(به طور جداگانه) نشان داد که مرحله ظهور بالغ های جوان نماتد (مصادف با 15 روز بعد از نفوذ نماتد به داخل ریشه گیاه)، بیشترین میزان تأثیر در کاهش القاء یا سنتز فنل کل گیاه در مقابل قارچ را دارد. این کاهش در مراحل تشکیل سلولهای غول آسا و تخم گذاری نماتد که به ترتیب چهار و بیست ویک روز بعد از نفوذ نماتد به داخل ریشه گیاه می باشد و مایه کوبی همزمان گیاه توسط قارچ و نماتد نیز علیرغم کاهش میزان فنل کل گیاه در مقابل قارچ، به ترتیب در مراتب بعدی قرار داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده در این آزمایش ها وهمچنین با توجه به میزان و نحوه ارتباط تغذیه ای نماتد با گیاه، در هر یک از مراحل زیستی، چنین به نظر می رسد که عامل کاهش دهنده یا خاموش کننده ی القاء یا سنتز فنل در گیاه، به نحوی وابسته به تغذیه نماتد می باشد. از طرف دیگر، نماتد نه تنها قادر است القاء یا سنتز فنل در گیاه را کاهش دهد، بلکه توانائی کاهش القاء یا سنتز فنل تحریک شده (القاء شده) در مقابل قارچ را نیزدارد. | ||
کلیدواژهها | ||
پژمردگی آوندی گوجه فرنگی؛ تشدید بیماری؛ تعامل؛ فنل کل؛ مراحل زیستی نماتد مولد گره؛ مقاومت القائی؛ نماتد مولد گره ریشه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
This study was conducted to determine the most effective biological stage of root knot nematode( Meloidogyne javanica) that can intensify disease severity of Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, the vascular wilt pathogen on tomato roots, as well as to investigate changes in total phenol content along with its relation to disease resistance. Total phenol content was evaluated in tomato plants (cv. Roma VF) inoculated with the fungus and nematode separately and in combination during an 11 day- period after inoculation and then compared with the non-inoculated plants (control). Tomato cv. Roma VF is resistant to F. o. f. sp. lycopersici whereas it is susceptible to M. javanica. The results of the study indicated that fungal inoculation of tomato roots induced phenol production significantly. Phenol content increased at three days-post inoculation (dpi), and reached a maximum level at ninth day. Nematode induced phenol production in tomato roots occurred rather slowly as compared to the fungus induced. Phenol content reached a maximum level at sixth dpi during the nematode infection. When changes in phenol content were compared during the various biological stages of nematode, 15 days post penetration of nematode was found to be the most effective time for reducing induction (suppression) or synthesis of total phenol against the fungal infection. Other time intervals at which such changes were compared included 4 and 21 days post penetration of nematode and simultaneous inoculation of fungus and nematode. Therefore it can be suggested that nematode parasitism and nutrient uptake somehow suppresses phenol synthesis, induced by the fungus, in tomato roots. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Induced resistance, Meloidogyne javanica, Phenol content, root knot nematode, Tomato vascular wilt | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,378 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,183 |