تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,113,957 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,217,730 |
دستیابی به منحنی های همدمای تعادلی و پیشنهاد مدل ریاضی مناسب برای پیش بینی رطوبت تعادل برای سه رقم پستة ایرانی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 11، دوره 35، شماره 2 - شماره پیاپی 1491، اردیبهشت 1383 اصل مقاله (338.7 K) | ||
نویسندگان | ||
علی زمردیان؛ رجبعلی توکلی* | ||
چکیده | ||
پسته یکی ازصادرات مهم کشاورزی ایران است که از لحاظ مزه، عطروطعم بهترین پسته در دنیا شناخته می شود. تحقیقات مناسب درجهت بهبود رو ش های فراوری، نگهداری و بسته بندی به منظور جلب نظر خریداران خارجی بسیار ضروری است . خشک کردن مهم ترین مرحلة فرآوری پسته می باشد. رطوبت تعادلی ( EMC) که عبارت است از : رطوبت یک مادة نمگیر(هیگروسکوپیک) در حال تعادل با محیطی ویژه (از لحاظ دما و رطوبت نسبی) در بررسی خشک کردن پسته بسیار اهمیت دارد . دراین تحقیق، مقادیر رطوبت تعادلی برای سه رقم مهم پستة ایرانی که در کشور بیشتر تولید می شود (اوحدی، کله قوچی و عبدالهی ) با استفاده از روش وزن سنجی دردماهای 25 ،37 و 50 درجة سانتیگراد دردامنة رطوبت نسبی هوا11/0 تا 85/0 درچهار تکرار تعیین گردید . آزمایش ها به روش لایه های نازک درمحفظ ه های ک نترل شده و عایق بندی شده انجام گرفت به طوری که شرایط ترمودینامیکی هوا ثابت نگه داشته شد . دما به وسیلة ترموستات کنترل شد و رطوبت نسبی هوای اطراف نمونه ها، با استفاده از محلول های نمکهای مختلف اشباع تنظیم گردید . منحنی های همدمای دفعی برای این سه رقم تعیین گردید. با رسم نمودار برای مقادیر رطوبت تعادلی شکل ( EMC) پسته و رطوبت نسبی هوا ( RH) در سه دما برای هر رقم ، منحنی های سیگمائیدی( S شکل ) حاصل گردید که در رطوبت های نسبی بالا شیب آن به شدت افزایش می یابد . پنج مدل ریاضی (چانگ – فاست، هالسی، هندرسون، اسوین و اسمیت) برای تحلیل داده های آزمایشی مورد استفاده قرارگرفتند . بررسی ها نشان داد که مد ل های اسوین، اسمیت و چانگ – فاست به ترتیب برای ارقام اوحدی، کله قوچی و عبدالهی جهت توصیف و پیش بینی رابطة بین رطوبت تعادلی و رطوبت نسبی مناسب م ی باشند. همچنین نتایج نشان داد که دریک رطوبت نسبی ثابت با افزایش دما مقدار رطوبت تعادلی در همة ارقام کاهش می یابد. اثررقم و دما بر مقادیر رطوبت تعادلی از لحاظ آماری، معنی دار بود . | ||
کلیدواژهها | ||
رطوبت تعادلی؛ مدل ریاضی؛ منحنی های همدمای تعادلی پسته | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Pistachio nut is one of the most important agricultural exporting commodities in Iran that is recognized as the best in the world in terms of taste and flavour. It is important to improve pistachio processing, drying, storing and packaging, to further win the trust of foreign consumers. Drying of pistachio is the most important stage in its processing chain. The equilibrium moisture content (EMC), that is defined as the moisture content of a hygroscopic material in equilibrium with a particular environmental condition (temperature and relative humidity), is a vital parameter in studying the drying process. In the present study the equilibrium moisture contents were determined for three important caltivars of Iranian pistachio (Ohadi, Kalleghoochi and Abdollahi) using gravimetric method at 25, 37 and 50°C over a range of relative humidities from 0.11 to 0.85 at four replications. Experiments were conducted using the thin-layer drying method in the controlled and sealed environmental chambers designed and fabricated for this purpose. Thermodynamical conditions inside the chambers were kept constant. The temperature was thermostatically controlled and relative humidity of the air surrounding the samples was regulated using the saturated salt solutions. Desorption isotherms for these three caltivars were determined. The EMC data were plotted against relative humidities (RH) at a constant temperature for all caltivars. The curves were 5- shaped generally rising sharply at high relative humidities. Five mathematical models (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, Oswin and Smith) were applied in analysing the experimental data. The results indicated the analysis showed that Oswin, Smith and Chung- Pfost models were most suitable for describing and predicting the EMC vs RH relationship for Ohadi, Kalleghoochi and Abdollahi, caltivars respectively. The results also indicated that the EMC in all caltivars, decreased with an increase in temperature at constant relative humidity. Caltivar as well as temperature had significant effects on the values of EMC. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Equilibrium moisture contant, Isotherm equilibrium curves for pistachio, Mathematical model | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,893 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,066 |