تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,003 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,492,839 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,753,126 |
بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی ازصفات مهم کمی و کیفی در کلزا ازطریق تجزیه های آماری چند متغیره | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 19، 1-37، شماره 2 - شماره پیاپی 1496، فروردین 1385 اصل مقاله (408.63 K) | ||
نویسندگان | ||
سید علی میرموسوی؛ حسن زینالی؛ عبدالهادی حسین زاده* | ||
چکیده | ||
به منظور شناسایی صفات مهم زراعی که دارای همبستگی بالایی با درصد روغن بوده آزمایشی با استفاده از29 رقم کلزای پاییزه در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی1380 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر کلیه صفات اختلاف معنیداری وجود داردکه دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین ارقام مینماید که میتواند در برنامههای اصلاحی به طور موثری مورد استفاده قرار گیرد. بررسی ضرایب همبستگی ژنوتیپی نشان داد که درصد روغن با عملکرد دانه (**483/0-=rg) و درصد پروتئین دانه (*179/0-=rg) دارای همبستگی منفی و معنیداری بود. همچنین درصد روغن با صفات تعداد روز تا شروع گلدهی، طول دوره گلدهی، طول دوره رویش، تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول دارای همبستگی منفی و معنیداری در سطح احتمال 1درصد بود. با در نظرگرفتن درصد روغن به عنوان متغیر وابسته و انجام تجزیه رگرسیون گام به گام به ترتیب صفات طول دوره رویش، وزن هزاردانه ودرصد پروتئین وارد مدل رگرسیونی گردیدند و 2/53 درصد تغییرات درصد روغن دانه توسط صفات مذکور توجیه (531/0= R²) و مدل در سطح 1 درصد معنیدار گردید. نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که صفت طول دوره رویش بیشترین اثر مستقیم و منفی را بر درصد روغن دانه (73/0- =p) داشت. بنابراین با توجه به اینکه طول دوره رویش اثرکاهندهای بر درصد روغن داشته و به عبارتی با افزایش طول دوره رویش در زمان تشکیل بذر دمای محیط بالا رفته و اسیدهای اصلی تغییر یافته و درصد روغن کاهش مییابد، بایستی جهت افزایش درصد روغن زودرسی ملاک گزینش قرار گیرد. رابطه منفی بین درصد روغن وپروتئین دانه ناشی ازرقابت آنها در اشغال فضای دانه میباشد.از اینرو گزینش در جهت کاهش درصد پروتئین منجر به افزایش درصد روغن میگردد. وزن هزار دانه دارای اثر مستقیم مثبت و نسبتاً بالایی بر درصد روغن دانه بوده (418/0=p) ولی ضریب همبستگی ژنوتیپی آن با درصد روغن غیر معنیدار بود (083/0=rg) که در این صورت بایستی برای به صفر رساندن آثار غیرمستقیم نامطلوب (طول دوره رویش) محدودیتهایی اعمال نمود تا بتوان از اثرات مستقیم استفاده نمود. نتایج تجزیه به عاملها با توجه به حداقل ریشه مشخصه نشانگر از کفایت چهار عامل برای 14 خصوصیت مزبور میباشد. در این تجزیه چهار عامل مستقل از هم مجموعاً 3/78 درصد تغییرات کل دادهها را توجیه نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به عاملها؛ تجزیه رگرسیون؛ تجزیه علیت؛ درصد روغن؛ کلزا؛ همبستگی ژنوتیپی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Due to an oil content of more than 40%, rapeseed (Brassica napus) is of great importance for meeting the world’s edible oil demand. There have been reports of 60% oil content in some rapeseed cultivars in recent plant breeding experiments. Regression and path analysis were carried out to characterize important agronomic traits of high correlation with oil content, pinpoint the traits influencing oil percent, determine the etiological relationships and to introduce the effective oil increasing traits. Some important quantitative and qualitative traits in 29 rapeseed (Brassica napus) fall cultivars were studied in a randomized complete block design of four replications in Research Station, Faculty of Agriculture, Tehran University during the agronomic year 2000-2001. Analysis of variance showed that there were significant differences among varieties for traits under study, indicating the existence of genetic variation among varieties which can be efficiently exploiled in breeding programs. Genotype correlation coefficients indicated that oil percent had a significant negative correlation with seed yield (rg=-0.483**) as well as with protein percent (rg=-0.179*) at a 1% probability level. Oil content also exhibited a significant negative correlation with days to flowering, flowering period, duration of growth period, number of pods per plants as well as number of seeds per pod at a 1% probability level. Considering oil percent as a dependent variable, while using stepwise regression analysis, 53.2% of oil percent variation was attributed to three traits of duration of growth period, 100-seed weight and protein percent, the model significant at 1% probability level (R2=0.532).Results of path analysis indicated that the duration of growth period exerted the highest direct negative effect on oil percent (p=-0.73.Thus, due to decreasing effect of duration of growth period trait on oil percent that is temperature increases leading to degradation of fatty acids and decrease oil percent with the increase in growing period in during seed formation, early trait should be known as selection criteria for oil percent increase. Negative correlation between oil percent and protein percent results from their competition for occupying seed volume. Thus, selection for decreased protein percent lead to increase in oil percent. 1000-seed weight had high direct positive effect on oil percent (p=0.418) but its genotype correlation with oil percent (rg=0.083) was not significant, which is to carry out some restriction to zero undesirable indirect effects in order to benefit its direct effect. Results of factor analysis showed the qualification of four factors for 14 given traits considering the least character roots. This factor explained %78.3 of total variation in data. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
factor analysis, Genotype correlation, Oil percent, Path analysis, rapeseed, regression analysis | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,196 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,196 |