تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,106,351 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,676 |
بررسی تنوع ژنتیکی محصول دانه و چند صفت وابسته در 90 ژنوتیپ عدس در منطقه کرج | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 8، دوره 35، شماره 3 - شماره پیاپی 1654، خرداد 1383 اصل مقاله (260.2 K) | ||
نویسندگان | ||
بهمن یزدی صمدی؛ سیدعلی پیغمبری؛ ناصر مجنون حسینی* | ||
چکیده | ||
در این تحقیق 90 ژنوتیپ مختلف عدس (18 رقم مربوط به آزمایش مقایسه عملکرد سالهای 73– 1370 و 72 رقم از بهترین ارقام کلکسیون موجود در بانک ژن طرح حبوبات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران) به مدت 6 سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. تغییرات دو صفت تاریخ 50% گل دهی و 90% رسیدن و دو صفت کمی عملکرد و وزن صد دانه مطالعه و دادههای حاصل به کمک تجزیه آماری ساده و مرکب ، همبستگی های فنوتیپی و ژنوتیپی و تجزیه رگرسیون گام به گام، ارزیابی شدند. در تجزیه مرکب داده ها اثر سال، ارقـــام و اثر متقابـل ارقــــام × سال برای تمام صفات تفاوتهـای بسیار معنی دار (0001/0 < P) نشان دادند. عملکرد دانه و وزن صد دانه به ترتیب با ضریب تغییرات 8/25 و 5/11 درصد بیشترین تغییرات ژنتیکی در بین ژنوتیپهای عدس را دارا بودند. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی بین عملکرد دانه با تاریخ 90 درصد رسیدن به ترتیب **49/0 و **72/0 گردید که نشانگر رابطه قوی و مثبت صفت زودرسی با عملکرد دانه بود، و با وزن صد دانه به ترتیب **54/0 و **72/0 بود که نشانگر رابطه قوی و مثبت است. همچنین در معادلات رگرسیون گام به گام صفت تاریخ 90% رسیدن با عملکرد دانه رابطه خطــی x1/9 + 2/1394 = Y مشاهده شد و بیشترین تغییرات مربوط به عملکرد را همیــن صفت بیان نمود (30% = 2R). 90 ژنوتیپ عدس با فاصله اقلیدسی 10 به دو کلاستر بزرگ شامل 9 و 81 ژنوتیپ و با فاصله اقلیدسی 5 به پنج کلاستر هر یک شامل 31، 27، 23 ، 6 و 3 ژنوتیپ تفکیک شدند. در تجزیه به عامل ها مشخص گردید که 5/63% از تغییرات توسط اجزاء اصلی عملکرد تعیین می شوند. تجزیه ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی به اثرات مستقیم و غیر مستقیم برای عملکرد انجام شد. بیشترین اثر مستقیم و معنی دار به ترتیب **431/0 و **211/1 بود که بیانگر اهمیت نسبی تاثیر صفت 90% رسیدن (نسبت بــــه اجزاء دیگر عملکرد) بر عملکرد دانه می باشد. نتایج آزمایش نشان داد که با توجه به تنوع کافی در بین ژنوتیپهای مورد بررسی جهت گزینش برای بیشترین عملکرد دانه، وزن هزار دانه در لاینهائی که زودرس ترند می تواند به عنوان توصیف کننده تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی بکار برده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تاریخ 90% رسیدن؛ تنوع ژنتیکی؛ عدس؛ عملکرد دانه؛ همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to evaluate 90 lentil genotypes regarding their genetic variations for two phenological traits i.e. 50% flowering and 90% maturity dates; and two agronomic traits viz. seed yield and 100-seed weight, a study was performed for six years. Simple and combined analyses of variance, phenotypic and genotypic correlations as well as step-wise regression analyses were performed. The combined analysis showed a significant difference (P< 0.001) for year, genotype, year x genotype interactions for all the traits. Coefficient of variations observed for lentil seed yield and 100-seed weight were 25.8% and 11.5%, respectively. The phenotypic and genotypic correlation coefficients between seed yield and 90% maturity were 0.49 and 0.72, respectively, which indicated a strong and positive relationship between these traits. The regression equation revealed a linear (Y=1394.2 + 9.1 X) relation between lentil seed yield and 90% maturity, thus the latter trait produced the greatest part of variation (R2 = 30%) in seed yield. The hierarchichal cluster at 10-unit distance showed two distinct groups of 9 and 81 genotypes, whereas at 5-unit distance, five groups including 31, 27, 23, 6 and 3 genotypes were recognized. The factorial analysis indicated that 63.5% of variation resulted from main yield components. On the basis of this analysis the 90% maturity as compared to other traits had the largest significant direct effect on seed yield, showing phenotypic and genotypic correlation coefficients of 0.431** and 1.211** with seed yield, respectively. From the results of this investigation, a wide range of variation among the 90 lentil genotypes was observed in term of seed yield and 100-seed weight among the earliest maturing genotypes. Hence, these criteria are useful for defining phenotypic and genotypic variations in lentil genotypes. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
90% maturity, Genetic variation, Lentil, Phenotypic and genotypic correlation, Seed yield | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,297 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,283 |