تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,105,989 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,339 |
مطالعه ویژگیهای فیزیولوژیک و مورفولوژیک وابسته به تحمل به خشکی در گندم نان | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 5، دوره 41، شماره 2 - شماره پیاپی 246835، مرداد 1389 اصل مقاله (278.58 K) | ||
نویسندگان | ||
روح اله عبدالشاهی؛ علیرضا طالعی؛ منصور امیدی؛ بهمن یزدی صمدی | ||
چکیده | ||
در این پژوهش به منظور بررسی سازوکارهای تحمل به خشکی در 3 ژنوتیپ کوکری، اکسکلبر و آر.ای.سی 875 در دو نوع خاک رزورسی و مخلوط کالیفرنیا و شرایط تنش خشکی و نرمال در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش گلدانی 3 بار تکرار شد. پتانسیل اسمزی ژنوتیپهای مورد بررسی در شرایط تنش خشکی (mOsm/kg0/817) به طور معنیداری بیشتر از شرایط نرمال رطوبتی (mOsm/kg 1/478) بود، ولی ژنوتیپهای مورد بررسی تفاوت معنیداری را با یکدیگر نداشتند. از این رو، ژنوتیپهای مورد بررسی فاقد سازوکار تنظیم اسمزی بودند. در شرایط تنش خشکی طول ریشه کاهش، ولی قطر ریشه افزایش یافت. در این شرایط ژنوتیپهای متحمل ریشه قطورتری را تولید کردند. کوکری در شرایط تنش و نرمال رطوبتی دارای سیستم ریشهای ضعیف بود، ولی در مقابل اکسکلیبر در هر دو شرایط سیستم ریشهای قویتری را تولید کرد. با این که آر.ای.سی 875 در شرایط نرمال از لحاظ سیستم ریشهای مشابه کوکری بود، ولی در شرایط تنش خشکی سیستم ریشهای بهتری را ایجاد کرد. اکسکلیبر و آر.ای.سی875 با برخورداری از سیستم ریشهای بهتر نسبت به کوکری آب بیشتری را جذب کردند. از لحاظ کارایی مصرف آب، آر.ای.سی875 به طور معنیداری بهتر از اکسکلیبر و کوکری بود. ولی اکسکلیبر و کوکری تفاوت معنیداری را با یکدیگر نداشتند. علاوه بر آن ژنوتیپهای متحمل دارای بنیه بهتری نسبت به رقم حساس کوکری بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
پتانسیل اسمزی؛ تنش خشکی؛ خصوصیات ریشه؛ کارایی مصرف آب؛ گندم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Study of Physiological and Morphological Traits Related to Drought Tolerance in Bread Wheat | ||
نویسندگان [English] | ||
Rooholah Abdolshahi؛ Alireza Taleii؛ Mansour Omidi؛ Bahman Yazdi Samadi | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Drought stress, Osmotic adjustment, root system, Water use efficiency, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,309 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,710 |