تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,103,675 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,209,870 |
ارزشیابی تغذیه ای علوفه ماشک، خلر و گاودانه به روش های شیمیایی و آزمون گاز | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 10، دوره 42، شماره 1 - شماره پیاپی 507591، تیر 1390، صفحه 85-93 اصل مقاله (249.21 K) | ||
نویسندگان | ||
وحیده رزم آذر1؛ نور محمد تربتی نژاد2؛ جمال سیف دواتی3؛ سعید حسنی4 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، کارشناسی ارشد | ||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استاد | ||
3مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
4دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استادیار | ||
چکیده | ||
در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، قابلیت هضم و قابلیت تولید گاز علوفه ماشک (Vicia sativa)، خلر (Lathyrus sativus) و گاودانه Vicia ervilia)) استان اردبیل مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونههای آزمایشی دارای پروتئین خام 05/19-99/14 درصد، خاکستر خام 54/13-70/11 درصد، ADF 66/32-46/29 درصد، کلسیم 827/0-111/1 درصد، فسفر 03/0-06/0 درصد و قابلیت هضم ماده خشک 46/61- 60/56 درصد بودند. میزان گاز تولیدی پس از 24 ساعت انکوباسیون علوفه گاودانه، خلر و ماشک به ترتیب 57/47، 14/43، 03/41 میلیلیتر در 200 میلیگرم نمونه بود و علف گاودانه بیشترین گاز تولیدی را نسبت به سایر مواد خوراکی داشت (001/0P<). در علف گاودانه میزان پتانسیل گاز تولیدی (23/52 میلیلیتر)، نرخ تولید گاز (133/0 میلیلیتر بر ساعت)، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (055/1 میلیمول) و انرژی قابل متابولیسم (66/9 مگاژول بر کیلوگرم) بطور معنیداری بیشتر از علف خلر (به ترتیب 29/48 میلیلیتر، 104/0 میلیلیتر بر ساعت، 957/0 میلیمول و 97/8 مگاژول بر کیلوگرم) و علف ماشک (به ترتیب 88/44 میلیلیتر، 106/0 میلیلیتر بر ساعت، 91/0 میلیمول و 64/8 مگاژول بر کیلوگرم) بود (05/0P<). با توجه به ترکیب شیمیایی مختلف علوفه مورد آزمایش، مقادیر قابلیت هضم، تجزیهپذیری، تولید گاز و انرژی قابل متابولیسم آنها متفاوت بودند، بطوری که بر فراسنجههای تجزیهپذیری اثر معنیدار داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ استان اردبیل؛ علوفه بقولات | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Nutritive Evaluation of Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia Forage through Chemical and Gas Production Techniques | ||
نویسندگان [English] | ||
Vahideh Razm azar1؛ Nour Mohammad Torbatinejad2؛ Jamal Seyfdavati3؛ Saeid Hassani4 | ||
چکیده [English] | ||
An experiment was carried out to investigate the nutritive value of hay of Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia cultivated in Ardabil province. Digestibility was estimated through in vitro method. Gas Production (GP) was recorded after 2, 4, 6, 8, 12, 24, 48, 72 and 96 h of incubation. Crude protein contents of the tested hay legumes were (14.99-19.05%), Crude Ash (11.70-13.54%), ADF (29.46-32.66%), Ca (1.111-0.827%), P (0.03-0.06%) and Dry Matter Digestibiliy (56.60-61.46%) respectively. The 24 hr gas production volume for heys of Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia were 47.57, 4.14, 41.03 mL/200g DM, respectively with Vicia ervilia hey rendering the highest gas production volume (p<0.001) among the feedstuffs tested. In Vicia ervilia hey, potential gas production (52.23 mL), rate of gas production (0.133 mL h-1), Short Chain Fatty Acids (1.055 mmol), and metabolizable energy (9.66 MJ/kg) were significantly higher than those in Lathyrus sativus (48.29%, 0.104% h-1, 0.957 mmol and 8.97 MJ/kg), and those in Vicia sativa (44.88 mL, 0.106 mL h-1, 0.91 mmol and 8.64 MJ/kg). Considering the different chemical compositions of the tested hay, the values for the traits of: in vitro digestibility, gas production as well as metabolizable energy of feeds were also different and thus significantly and differently affected the degradation parameters. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
-, ., Ardabil Province, Hey legume, nutritive value | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,716 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,492 |