تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,514 |
تعداد مقالات | 70,374 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,856,760 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,025,157 |
بررسی و سنجش ویژگیهای کارآفرینی دهیاران و تاثیر مهارتهای فنی و حرفهای بر آن | ||
توسعه محلی (روستائی-شهری) | ||
مقاله 6، دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 802372، اسفند 1390، صفحه 107-126 اصل مقاله (378.09 K) | ||
نویسندگان | ||
حسین ایمانی جاجرمی1؛ پیمان پوررجب میاندوآب2 | ||
1Assistant Professor of Sociology, Faculty of Social Sciences, University of Tehran | ||
2Rural Social Development, M.A. Faculty of Social Sciences, University of Tehran (responsible author) | ||
چکیده | ||
برای انجام فعالیتهای کارآفرینانه، به مجموعه وسیعی از مهارتها نیاز است. مهارتهای فنی و حرفهای، برای موفقیت در فرایند کسب و کار، ضروری هستند. مهارتهای فنی کارآفرینان موفق، فراتر از تولید کالا یا خدمات متعارف در بازار هستند. هدف اصلی مقاله حاضر، سنجش ویژگیهای کارآفرینی و تأثیر مهارت فنی و حرفهای بر آن در دهیاران به عنوان مدیران جدید روستایی است. یافتههای پژوهشهای اخیر نشان داده است که ویژگیهای رفتاری کارآفرینان، از تنوع بسیاری برخوردار است. با توجه به تنوع ویژگیهای مذکور، چهار مورد انتخاب شد و پرسشنامه پژوهش در بین 76 نفر از مدیران روستایی (دهیاران) روستاهای شهرستان میاندوآب توزیع گردید و یافتههای آن مورد تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج پژوهش، نمره دهیاران در سه ویژگی، بیش از متوسط نظری (5/2) است و از شدت قوی برخوردار است. آنها در ویژگی دیگر نیز ضعف دارند و در مجموع، دهیاران مورد بررسی، از میانگین کارآفرینی بیشتر از حد متوسط (3) برخوردارند. همچنین با سنجش تأثیر دو متغیر سن و تحصیلات (متغیرهای زمینهای) و مهارت فنی و حرفهای و تمایل به راهاندازی کسب و کار به صورت ترکیب دومتغیری، مشخص گردید که متغیرهای ترکیبی تحصیلات- مهارت فنی و حرفهای و تحصیلات- تمایل به راهاندازی کسبوکار، بر میزان کارآفرینی دهیاران تأثیر ندارند، لیکن ترکیب متغیر سن- مهارت فنی و حرفهای و سن- تمایل به راهاندازی کسبوکار با کارآفرینی دهیاران، رابطه معنیدار دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
دهیاران؛ کارآفرین؛ کارآفرینی؛ مهارت فنی و حرفهای؛ مهارتهای کارآفرینی؛ میاندوآب. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Review and assessment of the characteristics of Dehyaran entrepreneurial and the effect of technical and professional skills on it | ||
نویسندگان [English] | ||
Hossein Imani Jajarmi1؛ Peyman Pourrajab Miyandoab2 | ||
چکیده [English] | ||
For entrepreneurial activities, a wide range of skills is required. Technical and professional skills are essential for success in business process. Technical skills of successful entrepreneurs are beyond the production of goods or common services in the market. The main purpose of this paper is to assess entrepreneurial characteristics and to evaluate the effect of technical and professional skills on Dehyaran , as new rural managers. The findings of recent researches have shown that behavioral characteristics of entrepreneurs enjoy high variations. Considering the diversity of these characteristics, four cases were selected and a survey questionnaire was distributed among 76 rural executives (Dehyaran) in villages of Miyandoab city and then findings were analyzed. According to the results of the study, Dehyaran’ scores are more than average (2.5) in three characteristics, and it shows that it is extremely strong. Their scores, however, show weakness in other characteristics. On the whole, Dehyaran of this study have an entrepreneurship mean that is more than the average level (3). Moreover, measuring the effect of two variables of age and education (peripheral variables) and technical and professional skills and the desire to launch a business as combinations of two variables, we found that the combinational variables of education – technical and professional skills and education – inclination to set up business, have no effect on Dehyaran entrepreneurship level, but the combination of variables of age -technical and professional skills and age - inclination to set up a business has a significant relationship with Dehyaran entrepreneurship. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Dehyaran, Entrepreneur, Entrepreneurial, Entrepreneurial Skills, Miyandoab, Technical and Professional Skills | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,466 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,092 |