تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,105,994 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,375 |
مقایسه اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی بیوتیک در جیره حاوی جو و آنزیم بر عملکرد، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 3، دوره 13، شماره 2، اسفند 1390، صفحه 19-27 اصل مقاله (245.43 K) | ||
نویسندگان | ||
مهدی عابدینی سانیجی1؛ فرید شریعتمداری* 2؛ محمد امیر کریمی ترشیزی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران | ||
2استاد، گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران | ||
3استادیار، گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران | ||
چکیده | ||
به منظور مقایسه اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی یوتیک در جیره حاوی جو و آنزیم بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی، آزمایشی با 400 قطعه جوجه ماده راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره حاوی 20 درصد جو (به عنوان شاهد جو)، 2) شاهد جو + 1/0 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آنتی بیوفین)، 3) شاهد جو + 2/0 درصد اسید آلی (فرمایسین)، 4) شاهد جو + (ppm 15) آنتی بیوتیک (ویرجینامایسین) و 5) یک جیره بر پایه ذرت و سویا به عنوان شاهد ذرت در نظر گرفته شد. در تمامی جیره های حاوی جو از آنزیم استفاده شد. میزان افزایش وزن در 42 روزگی و ضریب تبدیل غذا معنی دار بود (05/0 >P). تفاوت عیار آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند بین تیمارها در نوبت دوم خون گیری معنی داری بود (05/0 >P). تیمارهای حاوی آنتی بیوتیک وگیاهان دارویی به ترتیب بالاترین و کمترین مقدار کلسترول و تری گلیسرید خون را داشتند. اثر افزودنی ها مختلف بر ارتفاع پرزهای روده در قسمت های دئودنوم و ژژنوم معنی دار بود (05/0 >P). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد می توان با کاربرد افزودنی هایی نظیر گیاهان دارویی و اسید آلی در جیره حاوی جو به عملکردی مشابه با عملکرد جیره های ذرت دست یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید آلی؛ آنتی بیوتیک؛ جوجه گوشتی؛ صفات بیوشیمیایی خون؛ عملکرد؛ گیاهان دارویی؛ مورفولوژی روده | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of medicinal plants, organic acid and antibiotic in barley diet on growth performance, immune response, blood factors and intestinal morphology of broiler chickens | ||
نویسندگان [English] | ||
Mehdi Abediny Sanigy1؛ farid shariatmadari2؛ Mohammad Amir Karimi Torshizi3 | ||
چکیده [English] | ||
400 one day-old broiler chicks were allocated on a randomized complete design experiment with five treatments consisting of four replications for 42 days. Experiment treatments were included: 1 . based diet consist 20 percent barley (barley control), 2 . barley control + 0.1 percent of mixed essential oil (Antibiofin), 3 . barley control + 0.2 percent organic acid, 4 . barley control + 15 ppm of antibiotic (virginiamycin) and 5 . corn-soybean based diet as corn control. In addition, Basal diet supplemented with commercial enzyme preparation. There was significant difference within treatments for 42 age's body weight and FCR. No significant differences in FI were noted among treatment during experiment. Antibody titer against (SRBC) among groups in secondly immuno response had a significant effect (P< 0.05). The villus height of deudenum and Jejunum was significant differences among the treatment groups. It can be concluded that by using additives such as medicinal plant and organic acids in diets containing barley, can be achieved to similar performance of corn based diets. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
blood factors, Broilers, Mixed essential oil, Morphology, performance | ||
مراجع | ||
1 . Bartov I (1992) Lack of effect of dietary energy and to protein ratio and energy concentration on the response of broiler chickens to virginamycin. British Poultry Science 33: 381-391. 2 . Buresh RE, Miles RD and Harms RH (1986) A differential response in turkey poults to various antibiotics in diets designed to be deficient or adequate in certain essential nutrients. Poultry Science 65: 2314-2317. 3 . Choct M (2002) Non-starch polysaccharides: Effect on nutritive value. In: Poultry feeds Supply Composition and Nutritive Value (eds. McNab, J.M and K.N. Boorman). CABI Publishing. 4 . Craig WJ (1999) Health-promoting properties of common herbs. American Journal of Clinical Nutrition 70(3): 491S-499S. 5 . Dafwang II, Cook ME, Sunde ML and Bird HR (1985) Bursal, intestinal and spleen weights and antibody response of chicks fed subtherapuetic levels of dietary antibiotics. Poultry Science 64: 634-639. 6 . Deschepper K, Lippens M, Huyghebaert G and Molly K (2003) The effect of aromabiotic and GALI D’OR on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proccedings of 14th European Symposium on Poultry Nutrition August. Lillehammer, Norway. 189 p. 7 . Dorman HJD and Deans SG (2000) Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Applied Microbiology 88(2): 308-316. 8 . Ferket PR (2002) Use of organic acid and gut modifiers as replacements for dietary antibiotics. Proc. 63rd Minnesota Nutrition Conference, September 17-18, Eagan, MN, Pp. 169-182. 9 . Garcıa V, Catala´-Gregori P, Hernandez F, Megıas MD and Madrid J (2007) Effect of Formic Acid and Plant Extracts on Growth, Nutrient Digestibility, Intestine Mucosa Morphology and Meat Yield of Broilers. Applied Poultry Research 16(4): 555-562. 10 . Jamroz D, Wiliczkiewicz A, Wertelecki T, Orda J and Skorupin J (2005) Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science 46(4): 485-493. 11 . Khovidhunkit W, Kim MS, Memon RA, Shigenaga JK, Moser AH, Feinfold KR and Grunfeld C (2004) Thematic review series; the pathogenesis of atherosclerosis. Effects of infection and inflammation on lipid and lipoprotein metabolism mechanism. Lipid Research 45: 1169-1196. 12 . Lesson S (1984) Growth and carcass characteristics 13 . Miles RD, Butcher GD, Henry PR and Littell RC (2006) Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth paramerers, and quantitative morphology. Poultry Science 85(3): 476-485. 14 . Ocak N, Erener F, Burak AK, Sungu M, Altop A and Ozmen A (2008) Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science 53(4): 169-175. 15 . Partanen KH and Mroz Z (1999) Organic acids for performance enhacement in pig diets. Nutrition Research Review 12(1): 117-145. 16 . Peterson AL, Qureshi MA, Ferket PR and Fuller JCJR (1999) Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy-β-methylbutyrate. Immmunopharmacology and Immunotoxicology 17 . Rakowska M, Cieply B, Lipenska E, Bares I and Afanasjew B (1993) The effect of probiotics and niasin on fecal flora and histology of the small intestine of chicks. Animal Science 22: 73-81. 18 . Ramarao SV, Reddy MV, Raju J and Panda AK (2004) Growth, nutrient utilization and immunecompetence in broiler chicken fed probiotic, gut acidifier and antibacterial compounds. Indian Journal of Poultry Science 39(2): 125-130. 19 . Richmond W (1973) Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry 19: 1350-1356. 20 . Ritz CW, Hulet RM, Self BB and Denbow DM (1995) Growth and intestinal morphology of male turkeys as influenced by Dietary supplementation of amylase and xylanase. Poultry Science 74(8): 1329-1334. 21 . Rotter BA, Friesen OD, Guenter W and Marllet R (1990) Influence of enzyme supplementation on the bioavaliable energy of barley. Poultry Science 69(7): 1174-1181.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,857 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,232 |