تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,379 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,467 |
بررسی تغییرات کربوهیدراتهای محلول برخی گونههای مرتعی در مراحل مختلف فنولوژیک | ||
مجله منابع طبیعی ایران (منتشر نمی شود) | ||
مقاله 24، دوره 60، شماره 4 - شماره پیاپی 1000339، اسفند 1387 اصل مقاله (225.98 K) | ||
نویسندگان | ||
حسین ارزانی؛ زید احمدی؛ حسین آذرنیوند* | ||
چکیده | ||
آگاهی از وضعیت ترکیباتی که ذخایر غذایی گیاه را تامین می کنند، برای مدیریت مرتع اهمیت زیادی دارد، اینکه ترکیبات به چه نحو ساخته میشوند، در کدام اندام گیاهی تمرکز دارند و غلظت آن چقدر باشد، کمک زیادی در تشخیص مناسبترین زمان چرا، دفعات چرا و طول دوره چرا میکند. هدف از این تحقیق بررسی اثر گونه گیاهی، مرحله فنولوژی، اندامهای گیاهی و فرم رویشی گونهها بر مقدار کربوهیدراتهای محلول در شش گونه مرتعی شامل دو گونه گراس،Bromus tomentellus وDactylis glomerata، دو گونه فورب شامل Ferula ovina وCoronilla varia و دوگونه بوتهای شامل Salsola rigida وArtemisia aucheri است. نمونهها از مراتع ییلاقی (ورد آورد و گچسر) برداشت و پس از خشک شدن آسیاب شده و در آزمایشگاه با استفاده از روش فنل- اسید سولفوریک تجزیه شدند. مقدار کربوهیدراتهای محلول در بین گونههای مختلف، در سه مرحله رویشی از سه فرم رویشی و در سه اندام گیاهی شامل اندام هوایی، ریشه و یقه تفاوت معنیداری از لحاظ آماری نشان داد (01/0< P). بر اساس نتایج، گونه Coronilla varia دارای بیشترین کربوهیدرات محلول بود. در بین سه مرحله رویشی، در مرحله بذردهی حداکثر ذخیره کربوهیدراتها حاصل شد. از بین سه فرم رویشی، فورب دارای بیشترین کربوهیدرات محلول بود، مقدار کربوهیدراتهای محلول در اندام هوایی نسبت به ریشه و یقه بیشتر است. | ||
کلیدواژهها | ||
کربوهیدراتهای محلول؛ فرم رویشی؛ مرحله رویشی؛ اندام گیاهی؛ ورد آورد وگچسر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation on variation of soluble carbohydrates of some rangeland species in different phenological stages | ||
چکیده [English] | ||
Knowing the compounds that provide food reserves of plants is an important factor in range management. Perceiving how these compounds are produced and in which parts of plants are stored and what their concentration is helps determining the most suitable time for grazing, as well as the frequency and duration of grazing. The objective of this study was to examine to how factors such as being the member of a certain species, the phenological stage, plant parts and growth form affect soluble carbohydrates concentration. The six species studied were Bromus tomentellus and Dactylis glomerata as grass, Frula ovina and Coronila varia as forb, Salsola rigida and Artemisia aucheri as shrob. Samples were collected from two highland ranges in Vard Avard and Gachsar regions. The samples were dried, ground and finally analyzed according to standard phenol-sulfuric acid method. The results showed statistically significant differences in soluble carbohydrate concentrations among the species in three stages of their growth. The soluble carbohydrate concentration were measured in different life forms and various plant parts including root, collar root and above ground (P<0.01). According to the results, highest soluble carbohydrate obtained from Coronilla varia in seeding stage. Among three life forms, forbs produce highest soluble carbohydrates with the concentration highest in above-ground part as compared to root and collar root. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
life forms, Phenological stages, plant parts, Soluble carbohydrate | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 995 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,196 |