تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,086,912 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,190,108 |
استفاده از سطوح مختلف عصاره روغنی بره موم بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 1، دوره 43، شماره 4، اسفند 1391، صفحه 441-448 اصل مقاله (221.21 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2013.30264 | ||
نویسندگان | ||
مریم آببند1؛ محمد سالار معینی2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد | ||
2دانشیار دانشگاه باهنرکرمان | ||
چکیده | ||
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف عصاره روغنی بره موم در مقایسه با پیکولینات کروم بر عملکرد و برخی پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف بره موم (500، 1000 و1500 میلی گرم در کیلو گرم جیره)، یک سطح پیکولینات کروم (1500 میکروگرم درکیلوگرم جیره) و یک گروه شاهد بودند که با استفاده از 200 قطعه جوجه خروس گوشتی راس(308) از سن 1 تا 42 روزگی تحت شرایط تنش گرمایی (2±34 درجه سلسیوس) به مدت 5 ساعت از شبانه روز (12 تا 17) انجام شد. آزمایش بر اساس طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. در این آزمایش علاوه بر اندازه گیری و ثبت معیارهای مرتبط با عملکرد رشد، میزان درصد لنفوسیت، هتروفیل، غلظت های گلوگز و انسولین در سرم نیز در پایان دوره آزمایش تعیین شد. همچنین در پایان دوره یک جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و وزن نسبی برخی اندامها مورد بررسی قرار گرفت. میزان مصرف خوراک در کل دوره پرورش در جوجه های دریافت کننده تیمار1500 میلی گرم در کیلو گرم بره موم به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود، اما مقدار پیکولینات کروم هیچ تاثیری بر مصرف خوراک نداشت (01/0<P). در دوره های 21 تا 45 روزگی وکل دوره، افزایش وزن (01/0>P) و ضریب تبدیل غذا (05/0>P) درجوجه های دریافت کننده بره موم و پیکولینات کروم در شرایط تنش گرمایی به طور معنی داری بهتر از گروه شاهد بود. همچنین استفاده از بره موم و پیکولینات کروم تاثیر معنی داری بر بهبود سیستم ایمنی و میزان گلوگز و انسولین خون جوجه های گوشتی نداشت. البته تنها تفاوت معنی دار مربوط به درصد لنفوسیت ها بود که بیشترین و کمترین درصد لنفوسیت بترتیب برای تیمار غذایی 1500 میلی گرم درکیلوگرم بره موم و تیمار شاهد بود (05/0> (P. همچنین وزن نسبی اجزای لاشه، به استثنای وزن نسبی بورس، تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. وزن نسبی لاشه و بورس در تمامی گروه ها بالاتر از گروه شاهد بود (01/0> P). با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد که در شرایط تنش گرمایی، استفاده از بره موم و پیکولینات کروم در بهبود رشد و ضریب تبدیل جوجه های گوشتی موثر باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
پاسخ ایمنی؛ پیکولینات کروم؛ تنش گرمایی؛ جوجه گوشتی؛ عصاره روغنی بره موم؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Performance, Immune Responses of Heat Stressed Broiler Chicks in Response to Dietary Levels of Propolis | ||
نویسندگان [English] | ||
maryam abband1؛ m. salar moini2 | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was performed to investigate the effects of propolis and chromium picolinate on performance and immune response of broiler chicken under heat stress conditions. Treatments included different levels of propolis (500, 1000, and 1500 mg/kg) and chromium picolinate (1500 µg/ kg) along with a control group. A completely randomized design was taken into account with 4 replicates of 10 Ross (308) male broiler chicks per treatment under heat stress conditions (34 ±2°C, 5 hours/day). The chicks received treatments from 1 to 42 days. Birds fed 1500 mg/kg propolis had significantly higher feed intakes (p<0.01). Weight gain (p<0.01) and feed conversion ratios (p<0.05) were significantly more pronounced than the control for different levels of propolis and chromium picolinate. Experimental diets did not show any significant effect on blood glucose and insulin levels. Chicken fed 1500 mg/kg propolis had more lymphocytes than control did (p<0.05). There were not any significant differences observed in weights of different organs, except for edible carcass and bursa of Fabricius relative weights that were recorded higher than those of control for different levels of propolis and chromium picolinate (p<0.01). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Broiler Chickens, Chromium picolinate, heat stress, Immune systems, performance, propolis | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,197 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,711 |