![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,579 |
تعداد مقالات | 71,071 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,679,839 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,910,538 |
تاثیر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب گوسفندان نژاد زل | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 7، دوره 44، شماره 2، مرداد 1392، صفحه 167-175 اصل مقاله (253.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2013.35566 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا یوسفی* 1؛ حمید کهرام2؛ احمد زارع شحنه3؛ مصطفی صادقی4؛ سلمان نصرالهی5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
2استادیار گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
3استاد گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
4استادیار، گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
5دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
چکیده | ||
هدف از این مطالعه تعیین اثر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب ماهیچهی راستهی گوسفندان زل بود. سی راس بره زل (15 راس نر و 15 راس ماده) از گلهی پرورش یافته در مرتع به طور تصادفی انتخاب شد. پس از کشتار، بر اساس وزن، لاشهها به دو گروه (>15 و <15 کیلوگرم) تقسیم شد. چربی پشت و چربی درونماهیچهای بهطور معنیداری در گوسفندان دارای وزن لاشه بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بیشتر بود (05/0p<). همچنین گوسفندان دارای لاشهی سنگینتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده، شاخص قرمزی گوشت (a*) بالاتری داشتند (به ترتیب 01/0p< و 05/0p<). شاخص زردی گوشت (b*) گوسفندان ماده نسبت به گوسفندان نر بهطور معنیداری بالاتری بود (05/0p<). تولید شیرابه در گوسفندان با لاشهی سنگینتر (وزن لاشه بیشتر از 15 کیوگرم) کمتر بود (05/0p<)؛ درحالیکه گوشت گوسفندان ماده افت حاصل از پخت و نیروی برش کمتر نشان داد (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع (PUFA/SFA) در گوسفندانی که لاشهی سبکتر داشتند و گوسفندان ماده بهطور معنیداری بالاتر بود (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب 6n- به 3n- در گوسفندان دارای لاشهی سبکتر، کمتر از گروه دارای لاشهی سنگینتر بود (05/0p<). گوشت گوسفندان نر نسبت به ماده شاخص گرفتگی رگی (Atherogenic Index= C12:0+C14:0+C16:0/n-3PUFA+n-6PUFA+MUFA) :AI)) کمتری داشت (05/0p<). در مجموع، گوشت برههای نر و گوسفندانی که لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم (متوسط وزن زنده 30 کیلوگرم) داشتند، از نظر کیفیت تغذیهای و رنگ، وضعیت مطلوبتری داشت؛ هر چند برخی از شاخصهای کیفیت گوشت (نیروی برش و افت حاصل از پخت) در گوسفندان با وزن لاشهی بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بهتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج میتوان گوشت تولیدی گوسفندان نر و گوسفندانی که وزن لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم داشتند را به عنوان گوشتی سالمتر از نظر شاخصهای چربی و با کیفیتتر از نظر شاخصهای رنگ معرفی کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت گوشت؛ ترکیب اسیدهای چرب؛ وزن لاشه؛ جنس؛ گوسفند زل | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Effect of Sex and Carcass Weight on the Meat Quality and Fatty Acid Composition in Zel Lambs | ||
نویسندگان [English] | ||
A. R. YOUSEFI1؛ H. KOHRAM2؛ A. ZARE SHANHEH3؛ M. SADEGHI4؛ S. NASROLLAHI5 | ||
1Postgraduate Student, Department of Animal Science, Excellent Center for Improving sheep Carcass quantity and quality University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
2Assistant Professor Department of Animal Science, Excellent Center for Improving sheep Carcass quantity and quality University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
3Professor Department of Animal Science, Excellent Center for Improving sheep Carcass quantity and quality University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
4Assistant Professor, Department of Animal Science, Excellent Center for Improving sheep Carcass quantity and quality University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
5Graduate Student, Department of Animal Science, Excellent Center for Improving sheep Carcass quantity and quality University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
The objective of the current study was to investigate the effects of sex and carcass weight on the fatty acid composition in Longissimus dorsi in Zel lambs. Thirty pasture reared lambs (15 males and 15 females) were randomly selected from local flocks. Following slaughtering, the carcasses were assorted into two groups, according to their weights (>15kg and <15kg). Back fat thickness as well as intramuscular fat weighed more in female lambs and as well in lambs of greater than 15 kg carcass weight (p<0.05). Females and heavier lambs (>15kg carcass weight) bore higher a* (redness) than males and than lambs of less weight (p<0.05 and p<0.01, respectively). However, males showed higher b* (yellowness) than female lambs (p<0.05). Cooking loss and shear force in females were recorded as less than those for male lambs (p<0.05). SFA/PUFA ratio was observed to be greater in female lambs and in lambs of more than 15 kg carcass weights (p<0.05). The ratio of n-3: n-6 PUFA in less weighted lambs (<15 kg carcass weight) was lower than that in heavier lambs. Meat from males was of a lower atherogenic Index (AI), as compared with that from female lambs (p<0.05). In total, meats from males and from lambs of lower than 15kg carcass weight were observed to be of more desirable nutritional characteristics and color quality. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Meat quality, Fatty acid composition, Carcass weight, Sex, Zel lambs | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,471 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,229 |