تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,696,992 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,927,745 |
شناسایی و بیماریزایی گونه های فوزاریوم مرتبط با ریشه و طوقه گوجه فرنگی در منطقه مرودشت | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
مقاله 7، دوره 44، شماره 1، فروردین 1392، صفحه 71-80 اصل مقاله (595.06 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2013.35624 | ||
نویسندگان | ||
جهانشیر امینی* 1؛ مرضیه کاظمی2؛ جعفر عبداله زاده3؛ مصطفی درویش نیا3 | ||
1دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان | ||
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان | ||
3استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان | ||
چکیده | ||
در طول فصول زراعی 1389-1388 ضمن بازدید از مناطق کشت گوجه فرنگی در شهرستان مرودشت، در مجموع 96 جدایه فوزاریوم از ریشه، طوقه و ساقه گوجه فرنگی جمع آوری شد. جدایه های فوزاریوم بر اساس مطالعات مورفولوژیکی با استفاده از منابع معتبر شناسایی گردیدند. در این مطالعه گونه های F. equiseti ، F. solani، F. pseudoanthophilumو F. oxysporum بترتیب با فراوانی 10.4، 47.9، 18.75 و 22.9 درصد جداسازی شدند. گونه F. equiseti با 10 و گونه F. solani با 46 جدایه به ترتیب کمترین و بیشترین فراوانی را داشتند. نتایج بیماریزایی جدایه ها با دو روش مایه زنی ریشه (Root dip) در سوسپانسون اسپور قارچ بمدت سه دقیقه و اضافه کردن زاد مایه دانه های گندم آلوده به خاک در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS نشان داد که همه گونه ها بجز گونه F. pseudoanthophilum بیماریزا بوده و باعث پوسیدگی ریشه، طوقه و زردی و پژمردگی در گیاه گوجه فرنگی شدند، بطوریکه بین گونهها از نظر بیماریزایی اختلاف معنی داری در سطح 1% وجـود داشت. نتـایج آزمون تعیین فرم اختصاصی دو گـونه F. oxysporum و F. solaniروی گیاهان مختلف به ترتیب نشان داد که جدایه F. oxysporumصرفا روی گوجه فرنگی ایجـاد پژمردگـی، زردی و نکـروز سـاقـه می کنـد و تحـت عنـوان F. oxysporum f. sp. lycopersici نام گرفت. در صورتیکه F. solaniعلاوه بر گوجه فرنگی روی نخود، تاج خروس و بادام زمینی باعث پوسیدگی ریشه و طوقه شده و قارچ مذکور از آنها مجددا جداسازی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
پوسیدگی ریشه؛ پژمردگی؛ نخود؛ تاج خروس؛ دانه های گندم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Identification of Fusarium spp. and their Pathogenicity Associated with Root Rot of Tomato, Marvdasht | ||
نویسندگان [English] | ||
Jahanshir Amini1؛ Marziyeh Kazemi2؛ Jafar Abdollahzadeh3؛ Mostafa Darvishnia3 | ||
1Associate Professo College of Agriculture, University of Kurdistan | ||
2Former MSc. Student, College of Agriculture, University of Kurdistan | ||
3Assistant Professor, College of Agriculture, University of Kurdistan | ||
چکیده [English] | ||
During the growing seasons of 2009 and 2010, same tomato fields throughout Marvdasht were visited and 96 isolates of Fusarium spp. were collected from root, crown and stem of diseased tomato plants. Isolates were identified as based on morphological characteristics. They were divided into four species namely: Fusarium solani, F. pseudoanthophilum, F. oxysporum and F. equiseti. These species, being highly pathogenic to tomato, accounted for 47.9%, 18.7%, 22.9% and 10.4% of the isolates, respectively. Of these species, F. solani and F. pseudoanthophilum are the first time reports of on the disase tomato from Iran. The most frequently encountered species were F. solani and F. oxysporum with 46 and 22 isolates, respectively. Pathogenicity test was conducted for all the species of Fusarium on tomato seedlings by the methods of root dip and soil inoculation and as based upon completely randomized design. Data were analyzed through SAS and mean comparison done through LSD test. Results indicated that all the species of Fusarium except F. pseudoanthophilum caused wilt, chlorosis and root rot in tomato host plants. The results indicated isolates of Fusarium spp. To be significantly different in the disease severity at 1% probability. Host range study with F. oxysporum revealed that the pathogen caused wilt and chlorosis only on tomato and was identified as F. oxysporum f. sp. lycopersici. Thid was while, F. solani caused root rot in tomato, chickpea, Arachis hypogea and Amaranthus retroflexus. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
root rot, Wilting, Chickpea, Amaranthus, Wheat grains | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,028 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,908 |