تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,511,804 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,774,341 |
ارزیابی برخی از ژنوتیپ های بادام در شرایط اقلیمی کرج | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 6، دوره 15، شماره 3، آبان 1392، صفحه 77-101 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2013.36388 | ||
نویسندگان | ||
عرفان سپهوند1؛ علی مومن پور* 2؛ علی ایمانی3؛ محمود قاسم نژاد4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان و کارشناس آموزشی و پژوهشی گروه علوم باغبانی، دانشگاه تهران | ||
2دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان | ||
3دانشیار بخش تحقیقات باغبانی، مؤسسة اصلاح و تهیة نهال و بذر | ||
4دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
این آزمایش، به منظور بررسی برخی خصوصیات رویشی و زایشی درخت و صفات مربوط به کمیت و کیفیت میوه و مغز و همبستگی بین آنها در 80 ژنوتیپ بادام انجام شد. صفات کیفی در این آزمایش براساس توصیفنامة بادام اندازهگیری و به آنها کد داده شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپها از نظر وزن میوه، خشکمیوه و مغز و نسبت مغز به خشکمیوه با یکدیگر دارای اختلاف معنیداری بودند. ژنوتیپ شمارة 169 بهعنوان ژنوتیپ بسیار دیرگل تشخیص داده شد. وزن میوه با پوست سبز، خشکمیوه و مغز در ژنوتیپ شمارة 169 بهترتیب 50/12، 75/4 و 28/1 گرم بود. خشکمیوه و مغز این ژنوتیپ از لحاظ کیفی دارای شرایط مطلوبی بود. مغز این ژنوتیپ، شیرین، دارای چروکیدگی و کرک کم بود که این صفات از نظر بازارپسندی و تجاری بسیار مهم هستند. نتایج حاصل از همبستگی بین صفات نشان داد که اندازه و وزن میوه دارای پوست سبز، اندازه و وزن خشکمیوه، اندازه و وزن مغز بهصورت دو طرفه با همدیگر در سطح 1 درصد همبستگی معنیدار مثبتی داشتند. همچنین، طعم مغز نیز با میزان کرک، چین و چروک و شدت رنگ مغز همبستگی منفی معنیداری نشان داد. نتایج حاصل از تجزیة کلاستر براساس تمام صفات اندازهگیریشده، ارقام را در فاصلة اقلیدسی 25، به 2 گروه اصلی تقسیمبندی کرد. با کاهش فاصلة اقلیدسی از 25 به 5 ژنوتیپها در 8 گروه اصلی تقسیمبندی شدند. از عوامل مهم تفکیک کلاسترهای اصلی در این تحقیق، صفاتی همچون ارتفاع، قدرت رشد رویشی و عادت رشد درختان، اندازة میوة سبز، خشکمیوه و مغز، میزان نرمی و سختی پوست چوبی خشکمیوه بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
بادام؛ صفات کمی؛ صفات کیفی؛ همبستگی و تجزیه کلاستر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation some almond genotypes under Karaj condition | ||
نویسندگان [English] | ||
Erfan Sepahvand1؛ Ali Momenpour2؛ Ali Imani3؛ Mahmoud Ghasemnejad4 | ||
1M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran and researcher, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
2Ph.D. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran | ||
3Associate Prof, Department of Horticulture, Seeds and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran | ||
4Associate Prof, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
This research was conducted to study some vegetative and reproductive traits as well as qualitative and quantitative characteristics and their correlation in 80 almond genotypes. Qualitative traits were studied according to gulcan descriptor. Quantitative traits were analyzed as completely randomized design (CRD), with 12 replications. The results showed that genotypes had significant difference in fruit, nut, kernel weight and kernel to nut weight ratio. No169 genotype was very late blooming and had large size and moderate quality fruits. Fruit, nut and kernel weight in this genotype were 12.50, 4.75 and 1.28, respectively. Kernel of this genotype was sweet with low shriveling, which are important of consumer acceptance. The traits correlation showed that fruit, nut and kernel weight and size, had significant positive correlation together. Also, kernel taste had significant negative correlation with pubescence, shriveling and color intensity of kernel. Results of cluster analysis showed that, in Euclidean distance of 25, all genotypes were divided into two main branches. With decrease in the Euclidean distance from 25 to 5, the genotypes were divided into eight main subclusters. Cluster analysis revealed that the traits of tree high and growth vigor, fruit, nut and kernel size and shell sofftness and hardness were the main characteristics separating the genotypes. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
almond, Cluster Analysis, Correlation, Qualitative traits, Quantitative traits | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,407 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,484 |