تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,505,006 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,769,066 |
ارزیابی غیرمخرب تازگی تخممرغ با طیفسنجی UV-IR و تعیین تأثیرگذارترین ناحیۀ طیفی | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
مقاله 1، دوره 44، شماره 2، اسفند 1392، صفحه 101-112 اصل مقاله (686.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2014.50117 | ||
نویسندگان | ||
سامان آبدانان مهدیزاده1؛ سعید مینایی* 2؛ عزالدین مهاجرانی3؛ محمد امیر کریمی ترشیزی4 | ||
1استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
2دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
3دانشیار گروه فیزیک، دانشگاه شهید بهشتی تهران | ||
4استادیار گروه دام و طیور، دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
چکیده | ||
صنعت مدرن طیور بهجای روشهای سنتی فراوری و جابهجایی تخممرغ مانند candling و بازرسی چشمی، بهدنبال روشهای جدیدتری است. هدف از این پژوهش، ارزیابی طیفسنجی UV-IR بهمنظور سنجش غیرمخرب تازگی تخممرغ بهعنوان جایگزینی برای روشهای سنتی بازرسی است. برای بررسی گسترۀ وسیعی از تغییرات در تازگی، گروههای متشکل از 10 تخممرغ (oC 730 و 425درصد RH) بهمدت 30 روز ذخیره شدند. اندازهگیریهای طیفی در برابر سه پارامتر مخرب سنجش تازگی (Haugh units (HU)، pH سفیده و زرده، و ضریب زرده (YC[1])) قرار داده شدند. روشهای PLSR وPCR بهمنظور پیشبینیHU ، pH سفیدۀ تخممرغ، و YC براساس دادههای طیفی استفاده شد. مقدار ضریب تعیینخطای پیشگویی در روش PLSR برای HU، YC، و pH سفیده بهترتیب 88/0، 86/.، و 78/0 و در روش PCR (برای HU، YC، و pH) سفیده بهترتیب 64/0، 62/0، و 41/0 بهدست آمد. این نتایج بیانگر توانایی بیشتر PLSR در پیشبینی دادههای طیفی است. درضمن بیشتر اطلاعات طیفی در بازه nm820-510 قرار دارد. نتایج همچنین نشان داد که طیفسنجی UV-IRدر ارزیابی کیفیت درونی و تازگیتخممرغ روش موفقی است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی غیرمخرب؛ شاخصهای کیفیت و تازگی تخممرغ؛ ناحیۀ طیفی تأثیرگذار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Non-destructive assessment of egg freshness using UV-IR spectroscopy and determination of the effective wavelength domain | ||
نویسندگان [English] | ||
Saman Abdanan1؛ Saeed Minaei2؛ Ezadin Mohajerani3؛ Mohammad Amir Karimi Torshizi44 | ||
1Assistant professor, Faculty of Agriculture, Ramin Khuzestan University of Agriculture and Natural Resources | ||
2Associate professor, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University | ||
3Associate professor, Faculty of Physics, Shahid Beheshti University | ||
4Assistant professor, Faculty of Agriculture, , Tarbiat Modares University | ||
چکیده [English] | ||
Therefore, the objective of this study is to test the feasibility of UV-IR transmission spectroscopy for the non-destructive assessment of the freshness of an individual egg as an alternative for traditional inspection methods. To obtain a considerable variation in freshness, groups consisting of 10 eggs were stored (30 7 oC and 25% 4 RH) for 30 days. Data obtained from non-destructive spectral measurements were compared with three destructive freshness parameters including Haugh units (HU), albumen and yolk pH as well as yolk coefficient (YC(. Partial least squares regression (PLSR) and principal component regression (PCR) models are built in order to predict HU, pH and YC based on the transmission spectra. The correlation coefficients between the predicted value and the measured value are 0.88, 0.86 and 0.78 for HU, YC and pH of the albumen, respectively, in the PLSR method and 0.64, 0.62 and 0.41 for HU, YC and pH of the albumen, respectively, in the PCR method. These results show that the light transmission spectrum of an egg provides better quantitative information about egg freshness based on PLSR method. Effective information concerning egg freshness is restricted to the wavelength interval between 510 and 820 nm. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
non-destructive technique, Egg quality and freshness indices, effective wavelength domain | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,923 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,553 |