تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,116,942 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,221,780 |
چشیدن مناسک: مردم نگاری حسی غذای نذری در تهران | ||
پژوهشهای انسانشناسی ایران | ||
مقاله 2، دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 6، اسفند 1392، صفحه 45-25 اصل مقاله (889.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijar.2014.50843 | ||
نویسنده | ||
اصغر ایزدی جیران* | ||
استادیار گروه انسانشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
پژوهش مردمنگارانه نگارنده در این مقاله متمرکز بر غذا، خوردن و حس چشایی در مناسک محرم در مناطق مرکزی و جنوب شرقی و غربی شهر تهران است. غذا و خوردن جایگاه مناسکی خاصی در مناسک محرم و به ویژه روزهای نهم و دهم آن دارند، اغلب شرکتکنندگان این مناسک بزرگ یا غذا تهیه میکنند یا غذا میخورند و ادراک حسی درگیر در خوردن غذا همچون عملی مناسکی است که امر قدسی را از خلال رفتارها و باورهایی از جهان بیرون جامعه به جهان درون بدن هدایت میکند. چشیدن غذای نذری، همانند لمس کردن ضریح امامان، شخص را واجد تجربهای میکند و به او میفهماند که چگونه میتوان با عمل خوردن وارد فرایندهای فرهنگی شد. از طریق ادراک حسی است که یک فرهنگ میتواند به واقعیترین شکل ممکن توسط اعضای خود درک شود و شاید چشیدن عمیقترین تجربه فیزیکی آن باشد. بسترهای مناسکی و حیات روزمره مزهها و غذاها را با خود همراه میسازند تا غذاواره یا رخداد چشایی مناسب خودشان را پدید آورند، غذاوارهای که حال و هوای رخدادها را میسازد و از این طریق به تجربه شرکتکنندگان شکل میدهد. خوراکیها در زندگی اجتماعی چیزهای بسیاری را به خود متصل میکنند و به هنگام مصرف این شبکههای ارتباطی بین غذا و جامعه به کار میافتند و غذا خوردن را تبدیل به تجربهای مرتبط با جامعه میکنند. | ||
کلیدواژهها | ||
انسانشناسی حسها؛ تهران؛ چشایی؛ غذاواره؛ غذای نذری؛ مردمنگاری حسی؛ مناسک محرم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,406 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,424 |