تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,516,448 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,777,553 |
نظام غذایی بومی-سنتی: پژوهشی مردم شناختی در میان قوم لک در مناطق روستایی و عشایری استان لرستان | ||
توسعه محلی (روستائی-شهری) | ||
مقاله 5، دوره 6، شماره 1، فروردین 1393، صفحه 71-106 اصل مقاله (667.09 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی : پژوهش دانشگاهی از گرنت (نام دانشگاه، معاونت یا مؤسسه پژوهشی دانشگاهی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrd.2014.52072 | ||
نویسندگان | ||
ابوعلی ودادهیر* 1؛ محمد چقلوند2؛ جلالالدین رفیعفر3؛ نسرین امیدوار4 | ||
1عضو هیأت علمی گروه مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ایران | ||
2کارشناس ارشد مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران. | ||
3استاد مردمشناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
4دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
نظام غذایی و تغذیه هر قوم دربرگیرنده مؤلفه های مهم فرهنگی و ارتباطی انسان با محیط است. غذا در جوامع انسانی ابعاد مختلفی از حیات زیستی و فرهنگی انسان را به نمایش میگذارد. ترجیح رنگ، طعم، ذائقه، شیوه تدارک، ابزار به کار رفته، چگونگی توزیع غذا در سطوح مختلف اجتماعی، آداب و رسوم و آیینهای تولید، تدارک، توزیع، مصرف و ملاحظات خاص جنسیتی در این رابطه پیچیدگی خاص غذا و تغذیه در بستر فرهنگ را نشان میدهند. هدف این مطالعه بررسی نظام غذایی و تغذیه در فرهنگ روستایی و عشایری قوم لک در استان لرستان است. بهطور مشخص این مطالعه بدنبال توصیفی فربه از ابعاد فرهنگی-اجتماعی ناظر بر غذا و تغذیه مانند روابط اجتماعی، جنسیت، تقسیم کار، عادات غذایی و جایگاه نمادین غذا در فرهنگ این مردم و تأثیرات این نظام بر محیط زندگی و پایداری معیشت آنها است. برای تحقّق این هدف، رویکرد پژوهشی کیفی و بهطور مشخص اتنوگرافی و مطالعه میدانی شامل مصاحبه مردمنگارانه، مشاهده مشارکتی و یادداشت در عرصه، طی اقامت طولانیمدت در محل به کار گرفته شده است. این مطالعه در تمام مدت انجام آن، رویکردی باز و پذیرنده نسبت به پرسشهای جدید داشته و با در پیش گرفتن فرآیندی چرخشی یا ازسرگیرانه، متشکل از گردآوری، آنالیز، پرسشهای تازه و مراجعه مجدّد به میدان برای پاسخ گویی به پرسش ها، انعطاف و توانمندی پهندامنهای را برای فهم عمیقتر موضوع پرورش داده است. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان میدهد که تنوع قابل ملاحظهای در مؤلفه های نظام غذایی بومی، منابع غذایی و آیینهای تغذیهای عشایر و روستائیان قوم لک وجود دارد از جمله تنوعی که آنها در نحوه شکار، گردآوری و تولید غذا و نحوه تهیه و خرید غذا از بازار و مصرف غذا دارند. این شیوههای غذایی در بستری اجتماعی-فرهنگی و با توجه به مؤلفه هایی مانند روابط اجتماعی، خویشاوندی، جنسیت، تاریخ و ویژگی های زیست محیطی صورتبندی میشود و بطور بالقوه میتواند منبع مهمی برای توسعه پایدار و درونزای اجتماع لکهای لرستان باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
نظام غذایی بومی؛ قوم لک؛ فرهنگ؛ زندگی روستایی و عشایری؛ توسعه پایدار؛ اتنوگرافی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Indigenous and Traditional Food Systems of Lak People: An Ethnographic Research in Rural and Nomadic Districts of Lorestan, Iran | ||
نویسندگان [English] | ||
Abou Ali Vedadhir1؛ Muhammad Chaghalvand2؛ Jalaleddin Rafifar3؛ Nasrin Omidvar4 | ||
1Faculty Member, Department of Anthropology, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
2MA in Anthropology, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
3Professor, Department of Anthropology, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
4Faculty Member, School of Nutrition and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Food and nutrition system of each ethnic group includes important cultural component and their ways of interaction with environment. Food is not merely a biological and metabolistic entity, but it relates to various aspects of human life including the culture. Color, taste, preparation methods, consumption and utilization tools, distribution way of food at different levels and aspects including social, customs, rituals of birthday, preparation, distribution, and gendered considerations in relation to food consumption and nutrition all show complexity of food systems in human societies and how food is by nature contextualized in the culture. In this view, the main objective of this study was to examine indigenous food and nutrition of Lak ethnic group living in rural and nomadic districts of Lorestan province. In particular, this study seeks to describe richly the socio-cultural aspects of indigenous food and nutrition system of Lak ethnic group with a focus on their social relationships in the community, gender-based division of labor in food system or foodways, food habits and cultural symbolism of food in the local culture of the community and how the environmental factors influence the food system and foodways of this ethnic group. To obtain the objective of the research, quantitative research methods including ethnographic methods (such as the ethnographic interviews, participant observation, and documentary studies) were used in this study. Throughout ethnographic research, the scholars took an open and amenable approach to emerging new questions to develop a deeper understanding and thick description of the subject through taking a iterative procedures in collecting or making and analyzing the data and field-notes. The results of this study indicate that there is a considerable diversity in producing, disseminating and consuming and intaking foods among Lak people living in rural and nomadic districts of Lorestan including in nutritional sources, nutritional rituals and mores, method of hunting and food gathering, food choices, way of purchasing food from the market and food intake. Foodways and food system of Lak people are intensely configured in their socio-cultural and environmental context, interlocking to their identity image, social relationships, kinship and family roots, gender relations, and their environmental lifestyles in the community and ecological characteristics of Lorestan. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Indigenous Food System, Lak Ethnic Group, Culture and Food, Ethnography | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,450 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,452 |