![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,694,239 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,923,667 |
مطالعه آثار ضدقارچی عصاره پنجگونه گیاهی علیه Fusarium solani و Rhizoctonia solani روی لوبیا | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
مقاله 5، دوره 45، شماره 1، اردیبهشت 1393، صفحه 49-58 اصل مقاله (232.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2014.52246 | ||
نویسندگان | ||
هانا کمانگر1؛ رقیه همتی* 2؛ علیرضا یزدی نژاد3؛ مرتضی موحدی فاضل2 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد و استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
2استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
3استادیار، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان | ||
چکیده | ||
پوسیدگی ریشه از بیماریهای پراهمیت لوبیا در استان زنجان دارد و دو بیمارگر قارچی Rhizoctonia solani و Fusarium solani عوامل اصلی ایجادکنندة این بیماری در منطقهاند. در این تحقیق بازدارندگی عصارة ان-هگزانی، دی اتیل اتری، کلروفرمی و اتانولی پنج گونة گیاهی شامل اسپند (Peganum harmala)، آویشن کوهی (Thymus kotschyanus)، بومادران (Achillea wilhelmsii)، پونه(Mentha pulegium) و سیر(Allium sativum) در رشد رویشی F. solani و R. solani با استفاده از روش اختلاط عصاره با محیط کشت در چهار غلظت 100، 250، 500 و 1000 پیپیام با سه تکرار مطالعه شده است. پس از بررسیهای آزمایشگاهی، مؤثرترین عصارهها در شرایط گلخانهای علیه بیماری پوسیدگی ریشة لوبیا ارزیابی شد. براساس نتایج آزمایشگاهی بهدست آمده، فاز هگزانی عصارة آویشن و پونه (هر دو در غلظت 1000 پیپیام)، بیشترین اثر بازدارندگی را علیه هر دو بیمارگر داشت. همچنین، موجب گرانوله شدن سیتوپلاسم هیفهای هر دو گونة قارچی و نشت مواد درونسلولی آنها شد. در آزمونهای گلخانهای، عصارة هگزانی آویشن و پونه نهتنها موجب کاهش معنادار درصد پوسیدگی ریشه شد، بلکه بر شاخصهای رشدی گیاه لوبیا نیز آثار افزایشی معناداری در سطح 5 درصد داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن؛ پوسیدگی قارچی ریشه؛ حبوبات؛ عصارة گیاهی؛ قارچ ایستایی. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Study on antifungal effects of five plant species extract against Fusarium solani and Rhizoctonia solani on bean | ||
نویسندگان [English] | ||
Hana Kamangar1؛ Roghayeh Hemmati2؛ Alireza Yazdinejad3؛ Morteza Movahedi Fazel2 | ||
چکیده [English] | ||
Root rot is one of the important diseases of bean in Zanjan province and two fungal pathogens, Rhizoctonia solani and Fusarium solani are the major causal agents of this disease in the region. In this research, the inhibitory effect of N-hexane, di-ethyl-ether, chloroform and ethanol extracts of five plant species, hermel (Peganum harmala), thyme (Thymus kotschyanus), yarrow (Achillea wilhelmsii), pennyroyal (Mentha pulegium) and garlic (Allium sativum) on mycelial growth of R. solani and F. solani was studied using poisoned food technique at four levels of 100, 250, 500 and 1000 ppm with three replications. After laboratory experiments, the most effective extracts, were applied against bean root rot under green house conditions. According to the results from in vitro studies, N- hexane extract of thyme and pennyroyal (both at the level of 1000 ppm) had the most inhibitory effect against both pathogens and also caused cytoplasm granulation and leakage of intracellular compounds of hypha of both fungi. At greenhouse experiments, hexane extract of thyme and menthe not only significantly reduced the root rot percentage, but also had significant increasing effect on most plant growth parameters (P = 0.05). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Beans, fungistasis, fungal root rot, Plant extract, Thyme | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,488 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,338 |