تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,352 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,219,442 |
تأثیر کیتوسان بر پرآوری درون شیشهای انگور رقم ‘بیدانه قرمز’ | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 11، دوره 16، شماره 3، آبان 1393، صفحه 653-661 اصل مقاله (952.78 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2014.53265 | ||
نویسندگان | ||
صابر صادق پور1؛ لطفعلی ناصری* 2 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
در پژوهش حاضر، اثر غلظتهای مختلف کیتوسان (صفر، 10، 20، 40 و 80 میلیگرم در لیتر محیط کشت) با وزن مولکولی پایین، در پرآوری دورن شیشهای انگور ‘بیدانة قرمز’ بررسی شد. سی روز پس از استقرار، شاخسارههای طویلشده روی محیط کشت نصف غلظت موراشیگ و اسکوگ حاوی 5/0 میلیگرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP)و 1/0 میلیگرم در لیتر اسید ایندول بوتیریک (IBA) و غلظتهای مختلف کیتوسان در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار قرارگرفت. براساس نتایج، بیشترین پرآوری (6/7 شاخساره بر ریزنمونه)، وزن خشک و تر تودة گیاهی، سطح برگ و شاخص کلروفیل از غلظت 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان به دست آمد. بیشترین طول شاخساره و قطر شاخساره در غلظت 20 و 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان مشاهده شد. بیشترین طول میانگره در هر دو محیط کشت شاهد و 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان مشاهده شد. بهطور کلی، اثر غلظت 40 میلیگرم در لیتر کیتوسان در بهبود شاخصهای پرآوری انگور رقم ‘بیدانة قرمز’ معنادار بود. از اینرو، میتوان آن را مادة محرک رشد در افزایش پرآوری درون شیشهای انگور رقم ‘بیدانة قرمز’ استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
ایندول بوتیریک اسید؛ بنزیل آمینوپورین؛ تعداد شاخساره؛ ریزازدیادی؛ شاخص کلروفیل | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of chitosan on in vitro proliferation of grape ’Bidaneh Ghermez‘ cultivar | ||
نویسندگان [English] | ||
Saber Sadeghpour1؛ Lotfali Naseri2 | ||
1M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In this research, the effect of different concentrations of chitosan (with low molecular weight) on in vitro proliferation of grape cultivar, ’Bidaneh Ghermez‘, was evaluated. 30 days after establishment, elongated shoots were cultured on the half strength Murashige and Skoog medium supplemented with 0.5 mg/l BAP, 0.1 mg/l IBA and different chitosan concentrations (0, 10, 20, 40 and 80 mg/l). The experiment was based on completely randomized design with five replications. Based on the results, the number of shoots, wet and dry weight of biomasses, leaf surface and chlorophyll index were highest at 40 mg/l chitosan. The highest shoot length and diameter were observed at 20 and 40 mg/l chitosan. The highest internode length was seen both in the control and 40 mg/l chitosan. In general, 40 mg/l chitosan significantly improved the proliferation. As a result it can be used as a growth stimulant material to increase for in vitro proliferation of this grape cultivar. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Benzylaminipurine, Chlorophyll index, Indol butyric acid, Micropropagation, Number of shoots | ||
مراجع | ||
1 . بینام (1389) ایران در آیینه آمار، شمارة 30. ریاست جمهوری، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی، مرکز آمار ایران. 2. جلیلی مرندی ر، ناصری ل، محسنی آذر م، حاجیتقیلو ر و مرحمتی م (1390) بررسی اثر متقابل بنزیل آدنین و کیتوسان در پرآوری درون شیشهای توتفرنگی رقم سلوا. فناوری زیستی در کشاورزی. 10(1): 27-34. 3. جلیلی مرندی، ر (1381). میوههای ریز. چاپ اول. انتشارات جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی. 297 ص. 4. حبیبی دستجردی ز (1387) برسی اثرات متقابل کیتوسان، جیبرلیک اسید و بنزیل آدنین بر پرآوری درونشیشهای پایه سیب M26. پایاننامة کارشناسی ارشد. دانشگاه ارومیه. ارومیه.
5. Ait Barka E, Eullaffroy P, Clement C and Vernet G (2004) Chitosan improves development, and protects Vitis vinifera L. against Botrytis cinerea. Plant Cell Reports. 22: 608-614.
6. Asghari Zakaria R, Maleki Zanjani B and Sedghi E (2009) Effect of in vitro chitosan application on growth and minituber yield of Solanum tuberosum L. Plant Soil Environment. 55: 252-254.
7. Banilas G and Korkas E (2007) Rapid micrepropagation of grapevine CV. Agiorgitiko through lateral bud development. Journal of Science and Technology. 42: 31-38.
8. Chien PJ, Sheu F, Huang WT and Su MS (2007) Effect of molecular weight of chitosans on their antioxidative activities in apple juice. Food Chemistry. 102: 1192-1198.
9. Deloire A, Charpentier M, Berlioz G, Colin A and Gimonnet G (1995) Micropropagation of the grapevine results of 10 years of experiments in the gampagne vineyard and results of the fir vinifications. American Journal of Enology and Viticulture. 46: 571-580.
10. Gaspar T, Kevers C, Franck T, Bisbis B, Billard J P, Huault C, Dily FL, Petit Paly G, Rideau M, Penel C, Crèvecoeur M and Greppin H (1995) Paradoximal results in the analysis of hyperhidric tissues considered as being under stress: questions for a debate. Bulgarian Journal of Plant Physiology. 21: 80-97.
11. Ibañez A, Valero M and Morte A (2005) Establishment and in vitro clonal propagation of the Spanish autochthonous table grapevine cultivar Napoleon: an improved system where proliferating cultures alternate with rooting ones. Anales de Biología. 27: 211-220.
12. Kume T, Nagasawa N and Yoshii F )2002( Utilization of carbohydrates by radiation processing. Radiation Physics and Chemistry. 63: 625-627.
13. Mhatre M, Salunkhe CK and Rao PS (2000) Micropropagation of Vitis vinifera L. towards an improved protocol. Scientia Horticulturae. 84: 357-363.
14. Murashige T and Skoog F )1962( A revised medium for rapid growth and bio-assays with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum. 15: 473-497.
15. Nge KL, New N, Chandrkrachang S and Stevens WF (2006) Chitosan as a growth stimultor in orchid tissue culture. Plant Science. 170: 1185-1190.
16. Park SY, Marsh KS and Rhim JW (2002) Characteristics of different molecularweight chitosan films affected by the type of organic solvents. Journal of Food Science. 67(1): 194-197.
17. Prashanth KVH and Tharanathan RN (2007) Chitin/Chitosan: modifications and their unlimited application potential. An overview. Trends in food science and Technology. 18: 117-131.
18. Silvestroni O (1981) Prime esperienze sulla micropropaga zione della vite europea. Vignevini. 8: 31-37.
19. Vojodi L, Khosroshahli M, Grigorian V, Dadpour M and Motalbiazar A (2005) Investigation on the effect of GA3 on dwarf apple "Gami Almasi" meristem culture. Journal of Horticulture Science and Thecnology. 5: 117-128.
20. Zhang J, Ningtong XU, Qihuan QU and Xiuhong XU (2009) Effect of composite of traditional Chinese medicine and chitosan seed coating agent on growth of soyban. Journal of Northeast Agricultural University. 1: 202-207. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,015 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,092 |