تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,498 |
تعداد مقالات | 70,233 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,451,301 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,677,322 |
تأثیر استفاده از پسماند گیاهان دارویی در جیره های با نسبت های گوناگون اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر عملکرد مرغهای تخم گذار | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 15، دوره 17، شماره 2، مهر 1394، صفحه 321-333 اصل مقاله (819.08 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2015.53865 | ||
نویسندگان | ||
سیده اسماء موسوی1؛ سید امیر حسین مهدوی* 2؛ احمد ریاسی3؛ علی صادقی سفیدمزگی2 | ||
1کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهانـایران | ||
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهانـایران | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهانـایران | ||
چکیده | ||
تأثیر مخلوط پسماند گیاهان آویشن، رزماری، شوید و نعناع فلفلی در جیرههای با نسبتهای گوناگون اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر عملکرد، وزن نسبی اندامهای داخلی، فلور میکروبی محتویات ایلئوم و تغییرات هسیتولوژیک رودۀ کوچک و کبد مرغهای تخمگذار در آزمایشی فاکتوریل 3×2 با سه سطح پسماند (صفر، 5/2 و 5 درصد) و دو نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 (12/15 و 65/1) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و پنج پرنده در هر تکرار بررسی شد. تغذیۀ مرغها با جیرههای با نسبت پایین امگا-6 به امگا-3 وزن نسبی طحال، تعداد و قطر غدد لنفاوی غیرمنتشرۀ لامیناپروپریا (05/0P<)، و درصد تولید تخممرغ در میان دورۀ دوم (05/0P=) را افزایش و وزن نسبی و درصد چربی کبدی را کاهش داد (05/0P<). تغذیۀ پرندگان با جیرههای حاوی پسماندهای گیاهی، طول پرز، تعداد و قطر غدد لنفاوی، تعداد سلولهای گابلت (05/0P<)، و ضریب تبدیل غذایی (08/0P=) را بهبود داد. غلظت مالون دیآلدئید در کبد و جمعیت اشرشیاکلی در ایلیوم پرندگانی که با جیرۀ حاوی 5درصد مخلوط پسماند تغذیه شدند، کاهش یافت (01/0P<). براساس نتایج تحقیق حاضر، استفاده از نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 یا 5درصد مخلوط پسماند گیاهان دارویی در جیره بهترتیب تولید تخممرغ و شاخصهای سلامت روده و کبد را در مرغهای تخم بهبود میبخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای چرب؛ پسماند گیاهان دارویی؛ تغییرات بافتی؛ عملکرد؛ مرغ تخمگذار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of dietary inclusion of medicinal plants’ by-product mixture on performance of laying hens receiving different omega-6 to omega-3 ratios | ||
نویسندگان [English] | ||
Seyede Asma Mousavi1؛ Seyed Amir Hossein Mahdavi2؛ Ahmad Riasi3؛ Ali Sadeghi-Sefidmazgi2 | ||
1M.Sc. Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran | ||
3Associate Professor, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The effects of dietary inclusion of medicinal plants’ by-product mixture on performance, the relative internal organ weight, ileal microbial counts, and small intestinal and liver morphologic alterations in laying hens receiving different omega-6 to omega-3 ratios as a 2×3 factorial arrangements with three levels of plants’ by-product (zero, 2.5 and five percent) and two omega-6 to omega-3 ratios based on completely randomized design containing six treatments with four replicates of five birds each. Feeding low dietary omega-6 to omega-3 ratio to hens led to a significant increase in the relative spleen weight, the number and diameter of lamina propria lymphoid follicles and middle egg production percentage (P=0.05), and a reduction in the relative liver weight and hepatic fat percentage (P<0.05). Furthermore, dietary inclusion of plants’ by-product mixture improved villi height, the numbers and diameter of lamina propria lymphoid follicles, the number of goblet cells (P<0.05) as well as feed conversion ratio (P=0.08). Hepatic malondialdehyde concentration and ileal Escherichia coli population was decreased (P<0.01) in hens given plants’ by-product mixture. Therefore, our findings indicated that low dietary omega-6 to omega-3 ratio could improve egg production slightly, and administration of five percent of medicinal plants’ by-product mixture as a result of synergistic effect expressions could improve intestinal and hepatic health indices as well as feed conversion ratio in laying hens. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
histological alterations, laying hens, medicinal plants’ by-product mixture, omega-6 to omega-3 ratio, performance | ||
مراجع | ||
1 . Almeida IMC, Barreira JCM, Oliveira MBPP and Ferreira ICFR (2011) Dietary antioxidant supplements: benefits of their combined use. Food and Chemical Toxicology. 49: 3232-3237. 2 . AOAC (2006) Official methods of analysis. AOAC International, Arlington, VA. 3 . Bahramikia S and Yazdanparast R (2008) Antioxidant and free radical scavenging activities of different fractions of Anethum graveolens leaves using in vitro models. Pharmac Online. 2: 219-233. 4 . Boka J, Mahdavi AH, Samie AH and Jahanian R (2014) Effect of different levels of black cumin (Nigella sativa L.) on performance, intestinal Escherichia coli colonization and jejunal morphology in laying hens. Animal Physiology and Animal Nutrition. 98: 373-383. 5 . Brenes A and Roura E (2010) Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158: 1-14. 6 . Burits M and Bucar F (2000) Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotheapy Research. 14: 328-323. 7 . Calder PC (1996) Immunomodulation and antiinfamatory effects of n-3 polyunsaturated fatty acids. Proceedings of the Nutrition Society. 55: 737-774. 8 . Cherian G and Hayat Z (2009) Long-term effects of feeding flaxseeds on hepatic lipid characteristics and histopatology of laying hens. Poultry Science. 88: 2555-2561. 9 . Chowdhury SR, Chowdhury SD and Smith TK (2002) Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science. 81: 1856-1862. 10. Ciftci M, Simsck UG, Yuce A, Yilmaz O and Dalkilic B (2010) Effects of dietary antibiotic and cinnamon oil supplementation on antioxidant enzyme activities, cholesterol levels and fatty acid compositions of serum and meat in broiler chickens. Acta Veterinaria Brno. 79: 33-40. 11 . Grobas S, Mendez J, Laano L and Meteous GG (2001) Influence of source and percentage of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolk of two strains of laying hens. Poultry Science. 80: 1171-1179. 12 . Gursoy N, Sarikurkcu C, Cengiz M and Solak MH (2009) Antioxidant activities, metal contents, total phenolocs and flavonoids of seven Morchella species. Food and Chemical Toxicology. 47: 2381-2388. 13 . Hong JC, Steiner T, Aufy A and Lien TF (2012) Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science. 144: 253-262. 14 . Kubow S (1993) Lipid oxidation products in food and atherogenesis. Nutrition Reviews. 51: 33-40. 15 . Lal B, Kapoor AK and Asthana OP (1999) Efficiency of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytotherapy Research. 13: 318-322. 16 . Langhout LRP (2000) New additives for broiler chickens. In: Food mix special, alternatives to antibiotics. Pp. 24-27. 17 . Lavinia S, Gabil D, Drinceanuy D, Stef D, Daniella M, Julean C, Ramona T and Coriconivoschi N (2009) The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immujnological profile-Rom. Biotechnology Letters. 14: 4606-4614. 18 . Offord EA, Guillot F, Aeschbatch R, Loliger J and Pfeifer AMA (1997) Antioxidant and biological properties of rosemary components: Implications for food and health. In: Shahidi F (Eds), Natural Antioxidant, Chemistry, Health effects and applications. AOCS press. Pp. 88-96. 19 . OktayM, Glucin I and Klufervioglu OI (2003) Determination of invitro antioxidant activity of phenel (Foeniculum vulgare) seed extracts. Lebensmittel-Wissenschaft and Technology. 36: 263-271. 20 . Pasqua DR, Hoskins N, Betts G and Mauriello G (2006) Changes in membrane fatty acids composition of microbial cells induced by addiction of thymol, carvacrol, limonene, cinnamaldehyde, and eugenol in the growing media. Agricultural and Food Chemistry. 54: 2745-2749. 21 . Petrovic V, Marcincak, Pelka P, Simkova J, Martonova M, Buleca J, Marcincakova D, Tuckova M, Molna L and Kovac G (2011) The Effect of supplementation of clove and agrimony or clove and lemon balm on growth performance, antioxidant status and selected indices of lipid profile of broiler chickens. Animal Physiology and Animal Nutrition. 59: 1184-1192. 22 . Richeimer SL, Bernart MW, King GA, Kent MC and Bailey BT (1996) Antioxidant activity of lipid-soluble phenolic diterpenes from rosemary. Journal of the American Oil Chemists' Society. 73: 507-514. 23 . SAS (2001) Procedures Guide, Version 9, 3td ed. SAS Institute Inc., Cary, NC. 24 . Wang YW, Field CJ and Sim JS (2000) Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset proportion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration and immune tissue development in chicks. Poutry Science. 79: 1741-1748. 25 . Yuming G, Chen S, Xia Z and Yuan J (2004) Effects of different types of polyunsaturated fatty acids on immune function and PGE2 synthesis by peripheral blood leukocytes of laying hens. Animal Feed Science and Technology. 116: 249-257. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,500 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 825 |