تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,673 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,326 |
ناپدید شدن شکمبهای پروتئین و اسیدهای آمینه کنجاله کانولای عملآوری نشده و عملآوری شده با پرتوهای گاما و الکترون | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 9، دوره 17، شماره 1، فروردین 1394، صفحه 83-93 اصل مقاله (687.2 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2015.54022 | ||
نویسندگان | ||
فرزاد قنبری* 1؛ تقی قورچی2؛ پروین شورنگ3؛ هرمز منصوری4؛ نورمحمد تربتی نژاد2 | ||
1استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران | ||
2استاد گروه تغذیۀ دام و طیور، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران | ||
3استادیار پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، پژوهشکدۀ کشاورزی هسته ای کرج، ایران | ||
4استادیار بخش تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر دوزهای 25، 50 و 75 کیلوگری پرتوهای یونساز گاما و الکترون، بر ناپدیدشدن شکمبهای اسیدهای آمینه و زیرواحدهای پروتئین کنجالۀ کانولا انجام گرفت. آزمایش تجزیهپذیری با تکنیک کیسههای نایلونی اجرا شد. بدین منظور از سه رأس گاو نر تالشی مجهز به فیستولای شکمبهای استفاده شد. روند ناپدیدشدن شکمبهای زیرواحدهای پروتئین کنجالۀ کانولا، با تکنیک الکتروفورز ژل پلیآکریلامید در حضور سدیم دودسیلسولفات تعیین شد. پرتوتابی موجب کاهش تجزیهپذیری شکمبهای اسیدهای آمینه شد (05/0P<). بهجز در زمینۀ اسیدهای آمینۀ سرین، تیروزین، و گلوتامات، تأثیر پرتو گاما در کاهش تجزیهپذیری اسیدهای آمینه بیشتر از پرتو الکترون بود. تجزیۀ الکتروفورزی وجود پروتئین کروسیفرین با چهار زیرواحد را در کنجالۀ کانولا نشان داد. در کنجالۀ کانولای پرتوتابینشده، هر چهار زیرواحد پروتئین کروسیفرین پس از هشت ساعت انکوباسیون شکمبهای تجزیه شدند. دوزهای 25، 50 و 75 کیلوگری پرتو الکترون و پرتو گاما، باعث حفظ زیرواحدهای پروتئین کروسیفرین بهترتیب تا زمان 16، 24 و 48 ساعت شدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عملآوری با پرتوهای یونساز گاما و الکترون باعث کاهش تجزیۀ شکمبهای زیرواحدهای پروتئین کروسیفرین و اسیدهای آمینۀ کنجالۀ کانولا میشود. توانایی پرتو گاما در کاهش تجزیۀ شکمبهای پروتئینهای کنجالۀ کانولابیشتر از پرتو الکترون است. | ||
کلیدواژهها | ||
الکتروفورز؛ پرتوهای یونساز؛ تجزیهپذیری؛ کروسیفرین؛ کنجاله کانولا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Ruminal disappearance of protein and amino acids of untreated and treated canola meal with gamma ray and electron beam | ||
نویسندگان [English] | ||
Farzad Ghanbari1؛ Taghi Ghoorchi2؛ Parvin Shawrang3؛ Hormoz Mansouri4؛ Nour Mohammad Torbatinejad2 | ||
1Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavous University, Iran | ||
2Professor, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran | ||
3Assistant Professor, Nuclear Agriculture Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Karaj, Iran | ||
4Assistant Professor, Department of Nutrition and Phisiology of Animal and Poultry, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This study was conducted to investigate the effects of doses of 25, 50 and 75 kGy of gamma ray (GR) and electron beam (EB) ionizing radiations on ruminal disappearance of amino acids (AAs) and protein subunits of canola meal (CM). The nylon bag technique was used for degradability trial. Three ruminally fistulated Taleshi bulls were used for this aim. The disappearance trends of protein subunits for protein meal samples were determined using sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Irradiation decreased ruminal degradability of AAs (P<0.05). In this case, except for serine, tyrosine and glutamate, the effect of GR in reducing AAs degradability was more than the EB. Electrophoresis analysis identified the presence of cruciferin with four subunits in CM. In unirradiated CM, all four protein subunits of cruciferin were degraded after 8 h of rumen incubation. Doses of 25, 50 and 75 kGy of EB and GR preserved the protein subunits of cruciferin up to 16, 24 and 48 h, respectively. It can be concluded that processing with ionizing radiation of EB and GR decreases ruminal degradation of CM protein subunits of cruciferin and AAs. The effect of GR in reducing ruminal degradation of CM proteins is more than EB. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Canola meal, cruciferin, Degradability, electrophoresis, ionizing radiations | ||
مراجع | ||
1. جعفریفروشانی، م، (1389)، اثر پرتوتابی تابش الکترون بر تجزیهپذیری مادۀ خشک و پروتئین خام کنجالههای سویا و کانولا و عملکرد گاوهای شیری هلشتاین، پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان. 2. شورنگ، پ، (1385)، مطالعۀ اثرات پرتوتابی روی ناپدیدشدن شکمبهای و پسشکمبهای پروتئین بعضی مواد خوراکی با استفاده از تکنیکهای کیسههای نایلونی و الکتروفورز ژل پلیآکریلامید، رسالۀ دکتری علوم دامی دانشگاه تهران.
3. Al-Masri MR and Zarkawi M (1994) Effects of gamma irradiation on chemical compositions of some agricultural residues. Radiation Physics and Chemistry. 43: 257-262. 4. ASTM (1984) Method for using the Fricke dosimeter to measure absorbed dose in water. ASTM Standard E 1026. 5. Aufrere J, Gravious D, Demarquilly C, Verite R, Michalet-Doreau B and Chapoutot P (1991) Predicting in sacco degradability of feed proteins in the rumen by two laboratory methods (solubility and enzymatic degradation). Animal Feed Science and Technology. 33: 97-116. 6. Bhatty RS, McKenzie SL and Finlayson AJ (1999) The proteins of rapeseed soluble in salt solutions. Canadian Journal of Biochemistry. 46: 1191-1197. 7. Borucki Castro SI, Phillip LE, Lapierre H, Jardon PW and Berthiaume R (2007) Ruminal degradability and intestinal digestibility of protein and amino acids in treated soybean meal products. Journal of Dairy Science. 90: 810-822. 8. Chapelier A, Desmadril M and Houe e-Levin C (2001) Gamma irradiation effects on α-lactalbumin: structural modifications. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 79: 154-157. 9. Cho Y, Yang JS and Song KB (1999) Effect of ascorbic acid and protein concentration on the molecular weight profile of bovine serum albumin and b-lactoglobulin and c-irradiation. Food Research International. 32: 515-519. 10. Ciesla K, Roos Y and Gluszewski W (2000) Denaturation processes in gamma irradiated proteins studied by differential scanning calorimetry. Radiation Physics and Chemistry. 58: 233-243. 11. Davies KJA and Delsignore ME (1987) Protein damage and degradation by oxygen radicals III. Modification of secondary and tertiary structure. Journal of Biological Chemistry. 262: 9908-9913. 12. Ebrahimi SR, Nikkhah A, Sadeghi AA and Raisali G (2009) Chemical composition, secondry compounds, ruminal degradation and in vitro crude protein digestibility of gamma irradiated canola seed. Anim Feed Science and Technology. 151: 184-193. 13. Ebrahimi SR, Nikkhah A, Sadeghi AA and Raisali G (2009) Chemical composition, secondry compounds, ruminal degradation and in vitro crude protein digestibility of gamma irradiated canola seed. Anim Feed Science and Technology. 151: 184-193. 14. European Comission (1998) Establishing community methods of analysis for the determination of amino acids, crude oils and fats, and olaquindox in feedingstuffs and amending directive 71/393/EEC. Comission directive 98/64/EC. 15. Gaber MH (2005) Effect of g-irradiation on the molecular properties of bovine serum albumin. Journal of Bioscience and Bioengineering. 100: 203-206. 16. Ghanbari F, Ghoorchi T, Shawrang P, Mansouri H and Torbati-Nejad NM (2012) Comparison of electron beam and gamma ray irradiations effects on ruminal crude protein and amino acid degradation kinetics, and in vitro digestibility of cottonseed meal. Radiation Physics and Chemistry. 81: 572-578. 17. Gozho GN, McKinnon JJ, Christensen DA, Racz V and Mutsvangwa T (2009) Effect of type of canola protein supplement on ruminal fermentation and nutrient flow to the duodenum in beef heifers. Journal of Animal Science. 87: 3363-3371. 18. Hyun-Joo K, Jun-Sang H, Ju-Woon L, Keehyuk K, Sang-Do H and Cheorun J (2010) Effects of gamma and electron beam irradiation on the survival of pathogens inoculated into sliced and pizza cheeses. Radiation Physics and Chemistry. 79: 731-734. 19. Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y and Ozan O (2005) Protected protein and amino acids in ruminant nutrition. Journal of Science and Engineering. 8: 84-88. 20. Khattab RY and Arntfield SD (2009) Functional properties of d raw anprocessed canola meal. LWT-Food Science and Technology. 42: 1119-1124. 21. Kopecny J and Wallace RJ (1982) Cellular location and some properties of proteolytic enzymes of rumen bacteria. Applied. Environmental Microbiology. 43: 1026-1033. 22 . Laemmli UK (1970) Cleavage structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature. 227: 680-688. 23. Lee JW, Kim JH, Yook HS, Kang KO, Lee S Y, Hwang HJ and Byun MW (2001) Effect of gamma irradiation on the allergenic and antigenic properties of milk proteins. Journal of Food Protection. 64: 272-276. 24. Lee SL, Lee MS and Song KB (2005) Effect of gamma-irradiation on the physicochemical properties of gluten films. Food Chemistry. 92: 621-625. 25. Mani V and Chandra P (2003) Effect of feeding irradiated soybean on nutrient intake, digestibility and N-balance in goats. Small Ruminant Research. 48: 77-81. 26. Maxin G, Ouellet DR and Lapierre H (2013) Ruminal degradability of dry matter, crude protein, and amino acids in soybean meal, corn and wheat dried distillers. Journal of Dairy Science. 96: 5151-5160. 27. National Research Council (2001) Nutrient requirements of dairy cattle, seventh revised ed. National Academy of Sciences, Washington, D.C. 28. Orskov ER and I McDonald (1979) The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rumenrate of passage. Journal of Agricultural Science Cambridge. 92: 499-503. 29. Sadeghi AA and Shawrang P (2006) Effects of microwave irradiation on ruminal protein and starch degradation of corn grain. Animal Feed Science and Technology. 127: 113-123. 30. Sadeghi AA, Nikkhah A, Shawrang P and Shahrebabak MM (2006) Protein degradation kinetics of untreated and treated soybean meal using SDS-PAGE. Animal Feed Science and Technology. 126: 121-133. 31. Sandrock CM, Armentano LE, Thomas DL and Berget YM (2009) Effect of protein degradability on milk production of dairy ewes. Journal of Dairy Science. 92: 4507-4513. 32. SAS (2003) SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.1 Edition.SAS Institute, Cary, NC, USA. 33. Shawrang P, Nikkhah A, Zare-Shahneh A, Sadeghi AA, Raisali G and Moradi-Shahrbabak MM (2007) Effects of gamma irradiation on protein degradation of soybean meal in the rumen. Animal Feed Science and Technology. 134: 140-151. 34. Shawrang P, Nikkhah A, Zare-Shahneh A, Sadeghi AA, Raisali G and Moradi-Shahrbabak MM (2008) Effects of gamma irradiation on chemical composition and ruminal protein degradation of canola meal. Radiation Physics and Chemistry. 77: 918-922. 35. Taghinejad- Roudbaneh M, Ebrahimi SR, Azizi S and Shawrang P (2010) Effect of electron beam irradiation on chemical composition, antinutritional factors, ruminal degradation and in vitro protein digestibility of canola meal. Radiation Physics and Chemistry. 79: 1264-1269. 36. Tuncer SD and Sacakli P (2003) Rumen degradability characteristics of xylose treated canola and soybean meals. Animal Feed Science and Technology. 107: 211-218. 37. Wright CF (1995) The evaluation of heat and lignosulfonate treated canola meal and sources of rumen undegradable protein for lactating cows. B. Sc. Thesis. University of British Columbia. 103p. 38. Wright CF, Von Keyserlingk MAG, Swift ML and Fisher LJ (2005) Heat and lignosulfonate-treated canola meal as a source of ruminal undegradable protein for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 88: 238-243. 39. Yoruk MA, Aksu T, Gul M and Bolat D (2006) The effect of soybean meal treated with formaldehyde on amount of protein in the rumen and absorption of amino acid from small intestines. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science. 30: 457-463. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,031 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 806 |