تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,102,054 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,604 |
عملکرد، حساسیت به آسیت و بازده اقتصادی در جوجههای گوشتی تحت تأثیر برنامه خوراکدهی متناوب آردی - حبه | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 8، دوره 18، شماره 1، فروردین 1395، صفحه 85-94 اصل مقاله (499.84 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.54769 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا عموئیان خاوه1؛ محمد امیر کریمی ترشیزی* 2؛ فرید شریعتمداری3 | ||
1کارشناس ارشد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
2استادیار، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
3استاد، گروه علوم طیور، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
تأثیر شش نوع برنامۀ خوراکدهی متناوب آردیـحبه بر عملکرد و حساسیت به آسیت با استفاده از 480 قطعه جوجۀ گوشتی در پنج تکرار و 16 پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل 1. جیرۀ آردی، 2. جیرۀ آردی حرارتدیده، 3. جیرۀ آردی در دورههای آغازی و رشد و در ادامۀ جیرۀ حبه، 4. جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و در ادامۀ جیرۀ حبه، 5. جیرۀ حبه، و 6. جیرۀ حبۀ آردشده است. تغذیۀ جیرۀ حبه در کل دورۀ پرورش، مصرف خوراک و وزن را افزایش داد و موجب بهبود ضریب تبدیل شد، اما حساسیت به آسیت افزایش یافت (01/0>P). جیرههای آردی در تمام دورۀ پرورش کمترین افزایش وزن و نامناسبترین ضریب تبدیل غذایی را ایجاد کردند (01/0>P). مصرف جیرۀ حبه در دورۀ پایانی با مصرف حبه در کل دوره و یا دورههای رشد و پایانی، ضریب تبدیل مشابه و مناسبتر از جیرههای آردی داشت (01/0>P). مصرف جیرههای آردی در چهار هفتۀ ابتدایی یا در کل دوره، حساسیت به آسیت را بهطور معنیداری کاهش داد و با افزایش طول دورۀ تغذیه از جیرۀ حبه این شاخص افزایش داشت (01/0>P). در گروههای دریافتکنندۀ جیرۀ حبه کمترین هزینۀ خوراک برای تولید یک کیلوگرم وزن زنده و بالاترین سود ناخالص بهدست آمد (05/0>P). بهمنظور استفاده از مزایای جیرۀ حبه و اجتناب از بروز تلفات زیاد و کاهش حساسیت به آسیت تغذیۀ جیرۀ آردی در دورۀ آغازی و استفاده از خوراک حبه در ادامه توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
آردی؛ جوجه گوشتی؛ حبه؛ سودآوری؛ شکل خوراک؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Performance, ascites susceptibility and economic yield of broilers under intermittent mash-pellet feeding program | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Reza Amouyan Khaveh1؛ Mohammad Amir Karimi Torshizi2؛ Farid Shariatmadari3 | ||
1M.Sc., Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran | ||
3Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Effect of intermittent mash-pellet feeding programs on broilers performance, ascites susceptibility and economic yield was studied using 480 broilers in six treatments and five replicates of 16 chicks per pen were used in a completely randomized design. Treatments including: 1. Mash feed, 2. Heated-mash feed, 3. Mash feed in starter and grower and pellet feed in finisher, 4. Mash feed in starter and pellet feed in grower and finisher, 5. Pellet feed, 6. Grinded-pellet feed. Pellet feeding increased the feed intake and body weight gain and improved the feed conversion ratio, although the ascites susceptibility increased (P<0.01). Mash feeds decreased the body weight gain and increased the feed conversion ratio (P<0.01). Feeding pellet in finisher resulted in the same feed conversion ratio with feeding pellet for whole period or grower and finisher periods, however feed conversion ratio in pellet fed birds was better than mash fed birds (P<0.01). Feeding pellet for whole period is necessary to obtain maximum feed intake and body weight gain. Feeding mash feed in the first four weeks or whole period reduced the ascites susceptibility (P<0.01). The ascites susceptibility increased by increase in pellet feeding length (P<0.01). Feeding pellet diets reduced the feed cost for a kg live weight production and the increased gross profit compared to mash diets (P<0.05). In order to use the benefits of pellet feed and avoid high mortality rates and ascites susceptibility, it is recommended to start with mash feed and fed pellet in growing and finisher periods. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
broiler, feed form, mash, Pellet, performance | ||
مراجع | ||
1. حسنزاده م، بزرگمهری فرد م ح، مرجانمهر ح و اکبری ع ر (1378) بررسی ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک سندرم آسیت در جوجههای گوشتی با استفاده از مدل تجربی ترییدوترونین. دامپزشکی. 54: 50-43. 2. شریعتمداری ف و محیطی اصلی م (1388) افزودنیهای خوراک دام، طیور و آبزیان. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. تهران، ایران. صص. 116-94.
3. Abdollahi MR, Ravindran V, Wester TJ, Ravindran G and Thomas DV (2011) Influence of feed form and conditioning temperature on performance, apparent metabolisable energy and ileal digestibility of starch and nitrogen in broiler starters fed wheat-based diet. Animal Feed Science and Technology. 168: 88-99. 4. Arce J, Avila-Gonzalez E, Lopez-Coello C, Garibay-Torres L and Martinez-Lemus LA (2009) Body weight, feed-particle size, and ascites incidence revisited. Applied Poultry Research. 18: 465-471. 5. Brickett KE, Dahiya JP, Classen HL and Gomis S (2007) Influence of dietary nutrient density, feed form, and lighting on growth and meat yield of broiler chickens. Poultry Science. 86: 2172-2181. 6. Bolton W and Blair R (1977) Poultry Nutrition. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Bulletin 174 (London, H.M.S.O.). 7. Camacho-Fernandez D, Lopez C, Avila E and Arce J (2002) Evaluation of different dietary treatments to reduce the ascites syndrome and their effect on corporal characteristics in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research 11: 164-174. 8. Corzo A, Mejia L, McDaniel CD and Moritz JS (2012) Interactive effects of feed form and dietary lysine on growth responses of commercial broiler chicks. Applied Poultry Research. 21: 70-78. 9. Daneshyar M, Kermanshahi H and Golian A (2009) Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold-induced ascites. Poultry Science. 88: 106-110. 10. Engberg RM, Hedemann MS and Jensen BB (2002) The influence of grinding and pelleting of feed on the microbial composition and activity in the digestive tract of broiler chickens. British Poultry Science. 43: 569-579. 11. Garcia Pestana A (1975) Study of some of the technical factors determining production costs for one kilo poultry meat. Poultry Abstract. 1: 370. 12. Gehring CK, Lilly KGS, Shires LK, Beaman KR, Loop SA and Moritz JS (2011) Increasing mixer-added fat reduces the electrical energy required for pelleting and improved exogenous efficacy for broilers. Applied Poultry Research. 20: 75-89. 13. Jahan MS, Asaduzzaman M and Sarkar AK (2006) Performance of broiler fed on mash, pellet and crumble. International Poultry Science. 5: 265-270. 14. Jensen LS, Merrill LH, Reddy CV and McGinnis J (1962) Observations on eating patterns and rate of food passage of birds fed pelleted and unpelleted diets. Poultry Science. 41: 1414-1419. 15. Julian RJ (1998) Rapid growth problems: Ascites and skeletal deformities in broilers. Poultry Science. 77: 1773-1780. 16. Julian RJ (1993) Ascites in poultry. Avian Pathology. 22: 419-454. 17. Julian RJ, Friars GW, French H and Quinton M (1987) The relationship of right ventricular hypertrophy, right ventricular failure, and ascites to weight gain in broiler and roaster chickens. Avian Disease. 31: 130-135. 18. Kaudia TJ (2001) The effect of chemical treatment on life broilers before slaughter and slaughter conditions on microbial quality and shelf life of broiler meat. Food Technology. 6: 78-82. 19. Leeson S and Summers JD (2005) Commercial Poultry Nutrition. 3rd ed. University Books, Ontario, Canada. 398 pp. 20. Lei S and Van Beek G (1997) Influence of activity and dietary energy on broiler performance, carcass yield and sensory quality. British Poultry Science. 38: 183-189. 21. Medel P, Latorre MA, De Blas C, Lázaro R and Mateos GG (2004) Heat processing of cereals in mash or pellet diets for young pigs. Animal Feed Science and Technology. 113: 127-140. 22. Nir I, Hillel R, Shefet G and Nitsan Z (1994) Effect of grain particle size on performance. 2. Grain texture interactions. Poultry Science. 73: 781-791. 23. Ommati MM, Rezvani MR, Atashi H and Akhlaghi A (2013) Effect of physical form of diet and ambient temperature on performance and carcass attributes in broilers. Archiv fur Geflugelkunde. 77: 247-253. 24. Pakdel A, Arendonk JV, Vereijken AL and Bovenhuis H (2005) Genetic parameters of ascites-related traits in broilers: Correlations with feed efficiency and carcass traits. British Poultry Science. 46: 43-53. 25. Scott TA (2002) Evaluation of lighting programs, diet density, and short-term use of mash as compared to crumbled starter to reduce incidence of sudden death syndrome in broiler chicks to 35 days of age. Animal Science. 82: 375-383. 26. Serrano MP, Valencia DG, Méndez J and Mateos GG (2012) Influence of feed form and source of soybean meal of the diet on growth performance of broilers from 1 to 42 days of age. 1. Floor pen study. Poultry Science. 91: 2838-2844. 27. Silversides FG, Lefrancois MR and Villeneuve P (1997) The effect of strain of broiler on physiological parameters associated with ascites syndrome. Poultry Science. 76: 663-667. 28. Skinner-Noble DO, McKinney LJ and Teeter RG (2005) Predicting effective caloric value of non-nutritive factors: III. Feed form affects broiler performance by modifying behavior patterns. Poultry Science. 84: 403-411. 29. Wilson KJ, Beyer RS, Cramer KR, McKinney LJ, Froetschner JR and Behnke KC (1999) Evaluation of broiler performance when fed diets processed by various feed manufacturing procedures. Southern Poultry Science Society, Atlanta, GA. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,189 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 656 |