تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,427 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,169 |
تأثیر روشهای مختلف تولک بری بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغ در مرغان تخمگذار | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 18، شماره 2، تیر 1395، صفحه 261-272 اصل مقاله (3.84 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.54940 | ||
نویسندگان | ||
زینب مرادپور1؛ سمیه سالاری* 2؛ محمدرضا قربانی2؛ محسن ساری3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
چکیده | ||
این آزمایش با هدف ارزیابی اثر روشهای مختلف تولکبری بر خصوصیات کمی و کیفی تخممرغ مرغان تخمگذار با استفاده از 180 قطعه مرغ تخمگذار تجاری سویه های-لاین در سن 52 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و پنج تکرار به مدت 90 روز انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل: 1 - گروه محروم از خوراک، 2 - گروه تغذیه شده با 50 درصد پودر یونجه و 50 درصد جیره تخمگذاری، 3 - گروه تغذیه شده با 75 درصد پودر یونجه و 25 درصد جیره تخمگذاری، 4 - گروه تغذیه شده با 100 درصد پودر یونجه، 5 - گروه تغذیه شده با دانه کامل جو و 6 - گروه تغذیهشده با جیره حاوی اکسید روی بودند که به مدت 10 روز اعمال شد. بیشترین درصد کاهش وزن مربوط به تیمارهای حذف خوراک و اکسید روی بودند (05/0>P). تولید تیمار حاوی 50 درصد پودر یونجه دیرتر از سایر تیمارها قطع شده و زودتر به 50 درصد تولید رسید (05/0>P). تیمار دانه کامل جو و 100 درصد پودر یونجه درصد تولید و ضریب تبدیل خوراک بهتری نسبت به تیمار حذف خوراک داشتند (05/0>P). میانگین وزن تخممرغ در تیمار حذف خوراک و شاخص رنگ زرده در تیمارهای حذف خوراک و دانه کامل جو بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). درصد پوسته تخممرغ در تیمارهای دانه کامل جو و حاوی اکسید روی بالاتر از تیمار حاوی 50 درصد پودر یونجه بود (05/0>P). بنابراین باتوجه به بهبود فراسنجههای عملکردی پس از تولک، استفاده از دانه کامل جو و نیز 100 درصد پودر یونجه جهت تولک بری توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
اکسید روی؛ پودر یونجه؛ دانه کامل جو؛ رنگ زرده؛ کاهش وزن بدن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of different methods of force molting on performance and egg quality of laying hens | ||
نویسندگان [English] | ||
Zeinab Moradpour1؛ Somayeh Salari2؛ Mohammad Reza Ghorbani2؛ Mohsen Sari3 | ||
1.Sc. Graduate Student, Department of Animal Science, Faculty of Food Science and Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resources University | ||
2Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Food Science and Animal Science, Ramin Agricultural and Natural Resources University | ||
3Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Food Science and Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resources University | ||
چکیده [English] | ||
This experiment conducted to evaluate the effect of different methods of force molting on performance, egg quality of laying hens with one hundred eighty of 52-wk old Hy-line layer in completely randomized design with six treatments, five replicates for 90 days. Treatments include 1 - feed withdrawal (FW), 2 - 50 percent alfalfa meal: 50 percent layer ration, 3 - 75 percent alfalfa meal: 25 percent layer ration, 4 - 100 percent alfalfa meal, 5 - whole barley grain (WBG) and 6 - high level of zinc oxide (20000 ppm) that were used for 10 days. The highest percentage of weight loss was observed in FW and zinc oxide groups (P<0.05). Egg production of birds that fed 50 percent alfalfa meal: 50 percent layer ration stopped later and reached to 50 percent egg production sooner than the other treatments (P<0/05). The WBG and 100 percent alfalfa meal had better egg production feed conversion ratio in compare to FW birds (P<0.05). The mean egg weight observed higher in FW group and egg yolk color was higher in FW and WBG groups in compare to the other treatments (P<0.05). The WBG and zinc oxide groups had highest eggshell percentage (P<0.05). According to the results of this experiment it seems that WBG and 100 percent alfalfa meal groups are the useful methods for force molting because of improving performance parameters of layers. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Alfalfa meal, Body weight loss, Whole barley grain, Yolk Color, Zinc oxide | ||
مراجع | ||
1 . فرخوی م، سیگارودی ت و نیک نفس ف (1373) راهنمای کامل پرورش طیور (ترجمه)، چاپ دوم، انتشارات کوثر. صص. 266-150. 2 . نوبخت ع و مهماننواز ی (1389) بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی نعناع، آویشن و پونه بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای خونی و ایمنی مرغهای تخمگذار. علوم دامی ایران. 41 (2): 136-129. 3 . ولیزاده م و مقدم م (1373) طرحهای آزمایشی در کشاورزی 1. چاپ اول، انتشارات پیشتاز علم. ص 100-25.
4 . Alodan MA and Mashaly MM (1999) Effect of induced molting in laying hens on production and immune parameters. Poultry Science. 78: 171-177. 5 . Baker M, Brake J and McDaniel GR (1983) The relationship between body weight loss during an induced molt and postmolt egg production egg weight and shell quality in caged layers. Poultry Science. 62: 409-413. 6 . Berry WD and Brake J (1987) Post-molt performance of laying hens molted by high dietary zinc, low dietary sodium and fasting: Egg production and eggshell quality. Poultry Science. 66: 218-226. 7 . Berry WD (2003) The physiology of induced molting. Poultry Science. 82: 971-980. 8 . Berry WD and Brake J (1985) Comparison of parameters associated with molt induced by fasting zinc and low dietary sodium in caged layers. Poultry Science. 64: 2027-2036. 9 . Biggs PE, Persia ME, Koelkebeck KW and Parsons CM (2004) Evaluation of nonfeed removal methods for molting programs. Poultry Science. 83: 745-752. 10 . Cunningham DL and Mauldin JM (1996) Cage housing beak trimming and induced molting of layers: A review of b welfare and production issues. Journal of Applied Poultry Research. 5: 63-69. 11 . Donalson LM, Kim WK, Herrera P,Woodward CL, Kubena LF, Nisbet DJ and Ricke SC (2005) Utilizing different ratios of alfalfa and layer ration for molt induction and performance in commercial laying hens. Poultry Science. 84: 362-369. 12 . Dunkley CS, McReynolds JL, Dunkley KD, Kubena LF, Nisbet DJ and Ricke SC (2007) Molting in salmonella enteritidis-challenged laying hens fed alfalfa crumbles.III. Blood plasma metabolite response. Poultry Science. 86: 2492-250. 13 . Garlich JD and Parkhurst CR (1982) Increased egg production by calcium supplementation during the initial fasting period of a forced molt. Poultry Science. 61: 955- 961. 14 . Gilbert AB and Blair R (1975) A comparison of the effects of two low-calcium diets on egg production in the domestic fowl. British Poultry Science. 16: 547-552. 15 . Kim WK, Donalson LM, Bloomfield SA, Hogan HA, Kubena LF, Nisbet DJ and Ricke SC (2007) Molt performance and bone density of cortical, medullary, and cancellous bone in laying hens during feed restriction of alfalfabased feed molt. Poultry Science. 86: 1821-1830. 16 . Koelkebeck KW, Parsons CM, Biggs P and Utterback P (2006) Nonwithdrawal molting programs. Journal of Applied Poultry Research. 15: 483-491. 17 . Kita K, Hormura I and Okumura J (1997) Influence of dietry zinc methionine supplementation on eggshell quality in laying hens under hot climate environment. Poultry Science. 21: 26-34. 18 . Landers KL, Woodward CL, Kubena LF, Nisbet DJ and Ricke SC (2005) Alfalfa as an single dietary source for molt induction in laying hens. Biotechnology. 96: 565-570. 19 . Luck MR and Scanes CG (1980) Ionic and endocrine factors influencing the secretion of luteinizing hormone by chicken anterior pituitary cells in vitro. General and Comparative Endocrinology. 41: 260-265. 20 . Mahmood HM and Hazim J (2011) Influence of dietary supplementation with Zinc on sex hormones concentration of broiler breeder chickens pakist. Journal Biotechnology Science. 10(11): 1089-1093. 21 . Nys Y, Gautron J, Mckee M, Garcia D, Ruiz JM and Hincke M (2001) Biochemical and functional characterization of eggshell matrix proteins. Poultry Science. 57: 401-403. 22 . Onbasilar EE and Erol H (2007) Effects of different forced molting methods on postmolt production, corticosterone level, and immune response to sheep red blood cells in laying hens. Journal of Applied Poultry Research. 16: 529-536. 23 . Rijnen MMJA, Heetkemp JW, Verstegen MWA and Schrama JW (1999) Effects of dietary fermentable carbohydrates on physical activity and energy metabolism in group-housed sows. Proceedings of the ASAS Meetings. Pp.182. 24 . SAS Institute (2003) SAS User’s Guide. SAS Inst. Inc., Cary, NC. 25 . Scott JT and Creger CR (1976) The use of zinc as an effective molting agent in laying hens. Poultry Science. 55: 2089 (Abstr). 26 . Sen S, Makkar HPS and Becher K (1998) Alfalfa saponinsand their implications in animal nutrition. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 46: 131-140. 27 . Ueda H, Takagi A, Katou K and Matsumoto S (2002) Feeding behavior in chicks fed tea saponin and quinine sulfate. Poultry Science. 39: 34-41. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,979 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 916 |