تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,522,112 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,781,669 |
عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و مخاطرات ناشی از آن | ||
مدیریت مخاطرات محیطی | ||
مقاله 4، دوره 2، شماره 2، تیر 1394، صفحه 171-189 اصل مقاله (317.57 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی بنیادی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jhsci.2015.55060 | ||
نویسندگان | ||
محمد ابراهیم شمس ناتری* 1؛ مریم مهذب2 | ||
1، دانشیار، دانشگاه تهران، پردیس فارابی، دانشکدۀ حقوق، گروه حقوق جزا و جرمشناسی | ||
2کارشناس ارشد حقوق جزا و جرمشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات قم | ||
چکیده | ||
افزایش تولید مواد غذایی در عرصههای گوناگون، بهمرور زمان بر رشد جمعیت تأثیر مثبت داشته است. اهمیت مواد غذایی در سلامت و زندگی انسان، بهخصوص در حوزۀ اقتصاد انکارنشدنی است. با توجه به تقاضای روزافزون مواد غذایی در سراسر دنیا، افرادی بهطور سهوی یا عمدی، از طریق تولید، عرضه، واردات و صادرات مواد غذایی فاسد و آلوده، سبب بیماریهای لحظهای، کوتاهمدت، طولانیمدت و حتی مرگ بسیاری از افراد میشوند. ازاینرو عدم ایمنی مواد غذایی بهعنوان یکی از مخاطرات موجود، درصورتی که به خطر بالفعل تبدیل شود، منجر به واکنش آنی بدن شده و مسمومیت را بههمراه خواهد داشت. در موارد بسیاری، عوارض ناشی از آن بهمروز زمان و اغلب در دوران میانسالی، بهصورت بیماریهای مزمن بروز مییابد. از دیگر پیامدهای بالفعل شدن اینگونه مخاطرات میتوان به خسارتهای مالی، کاهش تجارت مواد غذایی، کاهش گردشگری و افزایش هزینههای پزشکی و اقتصادی اشاره کرد. در تحقیق حاضر بهمنظور بحث و استدلال از روش کتابخانهای، توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده و در مواردی نیز از نظر کارشناسان حوزۀ مواد غذایی، استفاده شده است. شناخت عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده از حیث جرمشناختی، میتواند به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و در نتیجه کاهش آستانۀ خطر کمک کند. از عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده میتوان به عدم نظارت کافی بر مواد غذایی، نقایص و کمبودهای قانونی، تخلف برخی از بازرسان، نوسانات اقتصادی و فرهنگ کاری حاکم اشاره کرد که باید برای هر یک چارهاندیشی شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ایمنی مواد غذایی؛ پیشگیری؛ کاهش آستانۀ خطر؛ مخاطره؛ مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Factors of Involvement in Contaminated Food and the Hazards Arising from it | ||
نویسندگان [English] | ||
mohammad ebrahim Shams Natery1؛ maryam mohazab2 | ||
1Associate Professor, Farabi Tehran University Campus, Law faculty, Criminal Law and Criminology | ||
2, Criminal Law and Criminolgy, MA, Islami Azad University, Science and research branch of Qom | ||
چکیده [English] | ||
The increase of food production in various fields is one of the causes which has affected the growth of human population over time. The importance of food in human lives especially in economy and their health is undeniable. Due to the increasing demand for food around the world, some individuals- inadvertently or deliberately- cause the illness and death among fellow humans, by producing, distributing, importing and exporting of spoiled and contaminated food. The importance of this matter will be more vital when we remind that if lack of food safety- as one of the potential hazards- occurs and becomes a real risk, would cause to immediate response of the body and poisoning, however in most of the cases the symptoms would express themselves over time and mostly in later adulthood and it would lead to chronic diseases. Other consequences of occurring this kind of hazards are financial losses, reduced food trade, decline in tourism, increase in medical and economic costs and etc. In the present study, library research methods have been used and in some cases the suggestions of the experts has been considered. Identifying the causes of involvement in spoiled and contaminated food, from a criminological perspective, can help preventing such crimes and therefore can decrease the threshold of such hazards. The risk factors of involvement in spoiled and contaminated food include lack of adequate monitoring, regulatory deficiencies, violating laws and regulations by some of the health inspectors, economic fluctuation, the prevailing organizational culture of food industry. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Food safety, involvement in spoiled and contaminated food, Hazard, reducing risk threshold, Crime Prevention | ||
مراجع | ||
[1] استیری، اکبر (1379)، بررسی پدیدۀ جنگ و تأثیر آن در بزهکاری، پایاننامۀ کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرمشناسی، دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران مرکزی. [2] ام. ار.، آدامز، (1381) میکروبیولوژی مواد غذایی، مترجم: مرتضوی، علی، صادقی ماهونک، علیرضا، مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد. [3] برگرفته از روزنامۀ همشهری، آشفتهبازار نظارت بر مواد غذایی، سهشنبه 9 آبان 1391، همچنین قابل دسترس در: www.hamshahrionline.com [4] به نقل از خبر مرکز آذربایجان شرقی، تاریخ مشاهدۀ خبر 18/8/1392، قابل دسترس در: http://tabriz.irib.ir [5] بهنقل از خبرگزاری ایسنا، تاریخ مشاهدۀ خبر: 21/7/1392، قابل دسترس در:http://isna.ir/ [6] بهنقل از خبرگزاری تسنیم، تاریخ مشاهدۀ خبر: 7/8/1392، قابل دسترس در: http://www.tasnimnews.com/Home/Single/178237 [7] بهنقل از روزنامۀ ایران، تاریخ مشاهدۀ خبر: 3/2/1393، قابل دسترس درwww.iran-newspaper.com: [8] پوربابا، حمید؛ ابراهیمنژاد، نستوه؛ جهان، سینا، (1391)، میکروبیولوژی و کنترل کیفی مواد غذایی، تهران: کتاب پایتخت. [9] پونده نژادان، علیاکبر، (1386)، پیام تغذیه. تهران، اوسانه. [10] دانش، تاج زمان، (1384)، مجرم کیست جرمشناسی چیست، چاپ دهم، تهران: کیهان. [11] رابینسون، کارین اچ. وایگلی، اما اس. اچ مولر، (1387)، اصول تغذیۀ رابینسون، دانا، ترجمۀ ناهید خلدی، تهران: نشر سالمی [12] رجبزاده، علیرضا، (1394)، چرا دانش مخاطرات؟ (تبیین حقوق و مخاطرات)، دانش مخاطرات، دورۀ 1، شمارۀ 1، بهار: 4-1. [13] روزبهانی، لیلا؛ علاءالدینی، بهزاد؛ قطبی، معصومه، (1390) میکروبیولوژی مواد غذایی، تهران: انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی [14] محتشمی، رهام. اثرات نامطلوب موجود در کوهای شیمیایی بر روی محصولات کشاورزی، انسان و محیط زیست. کشاورزی پایدار. زمستان 1383: 8-6 [15] معین، محمد، (1342) فرهنگ فارسی، ج دوم، چاپ بیستوهشتم، مؤسسۀ انتشارات امیرکبیر،تهران. [16] مرکز سلامت محیط و کار، راهنمای بازرسی بهداشتی مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی، پژوهشکدۀ محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران. پاییز 1391 :54. قابل دسترس در: http://ier.tums.ac.ir/files/site1/pages/bm_10.pdf [17] مصطفایی، فریده؛ صمدنژاد، فروغ؛ پرندان، گلاله، (1387)، بررسی مشکلات و چالشهای بازرسان بهداشت محیط در امر نظارت و کنترل اماکن عمومی و مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی در استان کردستان سال 1387. دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده بهداشت. آبان ماه 1388. قابل دسترس در: www.civilica.com [18] نیکپویان، حسین، (1385)، مسمومیتها و بیماریهای ناشی از غذا، مشهد، بارثاوا. [19] پاکنهاد، امیر، (1392)، احساس ناامنی و ترس از جرم. آموزههای حقوق کیفری، بهار و تابستان، شمارۀ 5: 180-155. قابل دسترس در: www.noormags.com [20] C. Latham.,(1997),Human Nutrition In Developing World, FAO: Rome.
[21] Claire Fox, Renee. M. Lidz, Victor. J. Bershady, Harold. (2006), After Parsons: A theory of social action for the twenty-first century. Russell Sage Foundation.USA.
[22] Croall،Hazel.(2009).White collar Crime,Consumer and Victimization.Crime Law Soc Change.Springer Science.UK.
[23] Edlin, Gardon. Golanty, Eric. Mc Cormak Brown, Kelli. (1999). Essentials for Health and Wellness. Jones & Barlet Learning.
[24] Hadad،Lawrence. Oshaug، Arne. (1997). How Does The Human Rights Perspective Help to Shape The Food Nutrition Policy Research Agenda?. International Food Policy Research Institute:USA
[25] J. Gibney, Micheal. A. Lanham-New, Susan. Cassidy, Aedin. H. Vorster, Hester. (2009).Introduction to Human Nutrition. John Wiley & Sons.USA.
[26] L.Cooper, Cary. J Burke, Ronald. C. Tomlinson, Edward. (2012).Crime and corruption: Why it occurs and what to do about it. Gower Publishing.UK.
[27] M. Crawford, Lester. A. Franco, Don.(1994).Animal Drugs and Human Health. Technomic Publishing Compnay:USA.
[28] Ritzer, George. Ryan, J. Michael.(2010).The concise Encyclopedia of sociology. John Wiley & sons.UK.
[29] S.Simpson،Sally.Wiesburd،David.(2009).The criminology of White Collar Crime. Springer.USA.
[30] South، Nigel. Birsman, Avi.( 2013)International hand book of green criminology.Routledge:UK.
[31] Vail, John. Wheelock, Jane. James Hill, Michael. (1999).Insecure Times: Living with insecurity in contemporary society. Routledge.UK.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,585 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,492 |