تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,904 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,521 |
اثر اسپرس و نسبت علوفه به کنسانتره بر توازن نیتروژن، بیوهیدروژناسیون و ترکیب اسیدهای چرب شیر در میشهای شیرده | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 18، شماره 3، آبان 1395، صفحه 447-459 اصل مقاله (722.47 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.55348 | ||
نویسندگان | ||
بهروز یاراحمدی* 1؛ مرتضی چاجی2؛ محمد بوجارپور2؛ خلیل میرزاده2؛ مرتضی رضایی3 | ||
1دانشجوی دکترای تغذیه دام گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانی، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدة علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ملاثانی، ایران | ||
3استادیار، بخش تغذیه دام، موسسه علوم دامی کشور، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
این آزمایش با هدف بررسی اثر علوفه اسپرس و نسبتهای علوفه به کنسانتره بر مصرف خوراک، توازن نیتروژن، ترکیب اسیدهای چرب،بیوهیدروژناسیون شکمبهای و ترکیب اسیدهای چرب شیر با استفاده از هشترأس میش نژاد لری در قالب طرح مربع لاتین 4×4 تکرار شونده انجام شد. تیمارهای یک تا چهار به ترتیب با نسبتهای علوفه به کنسانتره 65:35(با و بدون اسپرس) و 35:65 (با و بدون اسپرس) تنظیم شد. مقدار ماده خشک مصرفی بین جیرههای آزمایشی اختلاف معنیداری نداشت.ا بقای نیتروژن در میشهایی که جیره بانسبت علوفه به کنسانتره 65:35(با اسپرس) و 35:65(با و بدون اسپرس) را دریافت کردند، بیشتر بود (05/0P<). جیره حاوی کنسانتره بالاشامل اسپرس (تیمار یک) بیشترین غلظت اسید واسنیک همراه با غلظت کم تراسید استئاریک را در مایع شکمبه داشت(05/0P<). میزان بیوهیدروژناسیون ظاهری جیره حاوی کنسانتره بالا شامل اسپرس(تیماریک) نسبت به سایر تیمارها برای اسید اولئیک،لینولئیک و لینولنیک به ترتیب 2/10، 3/12 و 1/7 درصد کاهش داشت(05/0P<).ا ثر تیمارهایآزمایشی برغلظتاسیدهای چربو اسنیک، لینولئیککانژوگه، لینولئیک و لینولنیک چربی شیر معنیدار و جیره حاوی کنسانتره بالا شامل اسپرس (تیمار یک) درمقایسه با سایر تیمارها بیشتر بود (05/0P<). بر اساس نتایج حاصل، تغذیه میشهای شیرده با جیرههای حاوی کنسانتره بالا و علوفهاسپرس موجب افزایش غلظت اسید واسنیک و اسید لینولئیک کانژوگه در چربی شیر شد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپرس؛ بیوهیدروژناسیون؛ ترکیب اسید چرب شیر؛ میش شیرده؛ نسبت علوفه به کنسانتره | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of sainfoin and forage:concentrate ratio on nitrogen balance, biohydrogenation and milk fatty acid profile in dairy ewes | ||
نویسندگان [English] | ||
Behrouz Yarahmadi1؛ Morteza Chaji2؛ Mohammad Boujarpour2؛ Khalil Mirzadeh2؛ Morteza Rezaei3 | ||
1Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Animal and Food Science, Ramin Agricultural and Natural Resources University of Khouzestan | ||
2Associate Professors, Department of Animal Science, Faculty of Animal and Food Science,Ramin Agricultural and Natural ResourcesUniversity of Khouzestan | ||
3Assistant Professor, Department of Animal Nutrition, Animal Sciences Research Institute, Karaj, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was carried out the aim of the effect of sainfoin forage and forage:concentrate ratios on feed intake, nitrogen balance,ruminal biohydrogenation and milk fatty acid profile in dairy ewes using of eight Lori breed ewes according to a replicated 4 × 4 Latin square design. Treatments were adjusted from one to four according to forage:concentrate ratios of 35:65 with and without sainfoin and 65:35 with and without sainfoin. Dry matter intake was not significant among experimental diets. Retention of N was higher in ewes that receiveddiets consist of forage:concentrate ratios of 35:65 with sainfoin and 65:35 with and without sainfoin (P<0.05). The high concentrate diet with sainfoinwas the most vaccenic acid concentration accompanied by the less concentrations of stearic acid in ruminal liquor (P<0.05). Apparently biohydrogenation ofhigh concentrate diet with sainfoin (treatment one) decreased for oleic, linoleic and linolenic acid with 10.2, 12.3and 7.1%, respectively (P<0.05). Experimental diets effect were significant on vaccenic acid, conjugated linoleic acid, linoleic acid and linolenic acidconcentrationsin milk fat (P<0.05).In base onobtained the results,feeding of dairy ewes with high concentrate diets consist of sainfoin forage were an important due to increased conjugated linoleic acid and vaccenic acid concentration in milk fat. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Dairy ewe, forage to concentrate ratio, Milk fatty acid profile, Sainfoin, Biohydrogenation | ||
مراجع | ||
1 . Association of Official Analytical Chemisis(2002) Official Methods of Analysis.16thed. AOAC.Arlington,VA. 2 . Buccioni A, Antongiovanni M, Minieri S and Rapaccini S (2009) Effect of forage/concentrate ratio and soybean oil supplementation on in vitro fatty acid profle of sheep rumen liquor.Italian Journal Animal Science. 8(2): 274-276. 3 . Cabiddu A, Molle G,Decandia M,Spada S, Fiori M, Piredda G and Addis M (2009) Responses to condensed tannins of flowering sulla(Hedysarum coronarium) grazed by dairy sheep.Part 2: Effects on milk fatty acid profile. Livestock Science.123:230–240. 4 . CashD, DitterlineR and JohnsonD (2006) Sainfoin making a comeback. Montana State University:p 4. 5 . Chilliard Y, Glasser F, Ferlay A, Bernard L, Rouel J and Doreau M (2007) Diet, rumen biohydrogenation and nutritional quality of cow and goat milk fat. Europian Journalof LipidScience and Technology.109:828–855. 6 . Folch J, Lees M and Stanley GHS (1957) A simplified method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Biology and Chemistry 226:497-509. 7 . Gudla P, AbuGhazaleh AA, Ishlak A and Jones K (2012) The effect of level of forage and oil supplement on biohydrogenation intermediates and bacteria in continuous cultures. Animal Feed Science and Technology. 171:108–116. 8 . Ichihara KI and Fukubayashi Y (2010) Preparation of fatty acid methyl esters for gas-liquid chromatography. Lipid Research. 51:635-640. 9 . Khiaosa-Ard R, Bryner SF, Scheeder MRL, Wettstein HR, Leiber F, Kreuzer M and Soliva CR (2009) Evidence for the inhibition of the terminal step of ruminal a- linolenic biohydrogenation by condensed tannins. Dairy Science.92:177-188. 10 . Kucuk O, Hess BW, Ludden PA and Rule DC (2001) Effect of forage:concentrate ratio on ruminal digestion and duodenal flow of fatty acids in ewes.Animal Science. 79:2233–2240. 11 . Loor JJ, Ueda K, Ferlay A, Chilliard Y and Doreau M (2004) Biohydrogenation, duodenum flow and intestinal digestibility of trans fatty acids and conjugated linoleic acids in response to dietary forage:concentrate ratio and linseed oil in dietary cows. Dairy Science 87:2472–2485. 12 . Loor JJ, Ueda K, Ferlay A, Chilliard Y and Doreau M (2005) Intestinal flow and digestibility of trans fatty acids and conjugated linoleic acids (CLA) in dairy cows fed a high-concentrate diet supplemented with fish oil, linseed oil, or sunflower oil.Animal Feed Science and Technology. 119: 203–225. 13 . Makkar HPS, Blümmel M and Becker K (1995) In vitro effects and interactions of tannins and saponins and fate of tannins in the rumen. J.Sci.Food.Agri.69: 481-493. 14 . MakkarHPS) 2000( Quantification of Tannins in Tree Foliage. A Laboratory Manual for the FAO/IAEA Coordinated Research Project on Use of Nuclear and Related Techniques to Develop Simple Tannin Assays for Predicting and Improving the Safety and Efficiency of Feeding Ruminants on Tanniniferous Tree Foliage. FAO/IAEA Working Document.IAEA, Vienna, Austria. 15 . Minakowski D, Sajko H and Falkowska A (1996) Nutritive value of faba bean hulls for ruminants. Animal Feed Science and Technology. 5:225-233 16 . NRC (2007) Nutrient Requirements of Sheep.7threv. Ed. Natl. Acad. Sci.,Washington. 17 . Ramos S, Tejido ML, Martinez ME, Ranilla MJ and Carro MD (2009) Microbial protein synthesis, ruminal digestion, microbial populations, and nitrogen balance in sheep fed diets varying in forage-to-concentrate ratio and type of forage. Animal Science. 87: 2924–2934. 18 . Statistical Analysis Systems Institute(SAS) (2003) SAS User's Guide.Version 9.1. SAS Institute Inc., Cary, NC. 19 . Scharenberg A, Arrigo Y, Gutzwiller A, Wyss U, Hess H, Kreuzer M and Dohme F (2007) Effect of feeding dehydrated and ensiled tanniniferous sainfoin(Onobrychis viciifolia) on nitrogen and mineral digestion and metabolism of lambs. Archives of Animal Nutrition. 61: 481 – 496. 20 . Shingfield KJ, Lee MRF, Humphries DJ, Scollan ND, Toivonen V, Reynolds CK andBeever DE (2010) Effect of incremental amounts of fish oil in the diet on ruminal lipid metabolism in growing steers. British Journal of Nutrition. 104:56–66. 21 . Theodoridou K, Aufrere J, Andueza D, Pourrat J, Le Morvan A, Stringano E, Mueller-Harvey I and Baumont R (2010) Effects of condensed tannins in fresh sainfoin (Onobrychis viciifolia) on in vivo and in situ digestion in sheep. Animal Feed Science and Technology. 160: 23-38. 22 . Toral PG, Hervas G, Bichi E, Belenguer A and Frutos P (2011) Tannins as feed additives to modulate ruminal biohydrogenation: Effects on animal performance, milk fatty acid composition and ruminal fermentation in dairy ewes fed a diet containing sunflower oil. Animal Feed Science and Technology.164:199-206. 23 . VanSoest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dairy Science.74: 3583– 3597. 24 . Vasta V, Makkar HPS, Mele M and Priolo A (2009a) Ruminal biohydrogenation as affected by tannins in vitro. British Journal of Nutrition. 102:82–92. 25 . Vasta V, Mele M, Serra A, Scerra M, Luciano G, Lanza M and Priolo A (2009b)Metabolic fate of fatty acids involved in ruminal biohydrogenation in sheep fed concentrate or herbage with or without tannins.Animal Science. 87: 2674–2684. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,073 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 765 |