تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,493 |
تعداد مقالات | 70,187 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,331,720 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,540,880 |
بررسی تأثیر مصرف لسیتین سویا در رقیق کننده تریس بر کیفیت و ماندگاری اسپرم قوچ | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 15، دوره 18، شماره 2، تیر 1395، صفحه 367-375 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.55815 | ||
نویسندگان | ||
معصومه منطقی* 1؛ مرتضی مموئی2؛ صالح طباطبائی وکیلی3؛ جمال فیاضی3؛ خلیل میرزاده4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز - ایران | ||
2استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز - ایران | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز - ایران | ||
4استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز - ایران | ||
چکیده | ||
تأثیر استفاده از مقادیر مختلف لسیتین سویا به جای زرده تخممرغ برای محافظت از اسپرماتوزوئید قوچ در زمانیک ساعت پس از اسپرمگیری و نیز 24و48 ساعت پس از ذخیره کردن منی در پنج درجه سانتیگراد بررسی شد. از10 رأس قوچ با سن دو تا سه سال و میانگین وزن (4±)64کیلوگرم، هفتهای یک بار به مدت هشت هفته اسپرمگیری شد. نمونهها مخلوط و به چهار قسمت مساوی تقسیم شد. هر قسمت با یکی از رقیقکنندههای پایه تریس و چهار تیمار حاوی 5/0، یک و 5/1 درصد لسیتین سویا و 14 درصد زرده تخممرغ رقیق شده و درصد تحرک، زندهمانی، ناهنجاریهای مورفولوژیکی و سلامت غشای اسپرم و نیز pH منی در آنها تعیین شد. نتایج نشان داد که میزان تحرک و زندهمانی اسپرم در زمان اول در تیمار 5/1 درصد لسیتین سویا بهتر بود (05/0P<). در زمان 48 ساعت پس از ذخیره کردن در تیمارهای یک و 5/1 درصد لسیتین سویا زندهمانی اسپرم در مقایسه با زرده تخممرغ بهتر بود (05/0P<). بهطورکلی، لسیتین سویا یک جایگزین مناسب برای زرده تخممرغ بوده و موجب بهبود کیفیت مایع منی در زمانهای مورد مطالعه میشود. باتوجه به محدودیتهای موجود در استفاده از زرده تخممرغ به عنوان یک منبع حیوانی در رقیقکننده قوچ، استفاده از لسیتین سویا به عنوان یک منبع گیاهی پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
رقیق کننده منی؛ زنده مانی اسپرماتوزوئید؛ کیفیت اسپرم؛ لسیتین؛ ناهنجاری های مورفولوژیکی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation the effect of soybean lecithin in tris extender on spermatozoa quality and viability of ram | ||
نویسندگان [English] | ||
Masoume Manteghi1؛ Morteza Mamouei2؛ Saleh Tabatabaei Vakili3؛ Jamal Fayazi3؛ Khalil Mirzadeh4 | ||
1.Sc. Student of Animal Physiology, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Ahwaz, Iran | ||
2Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Ahwaz, Iran | ||
3Associated Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Ahwaz, Iran | ||
4Assistant Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Ahwaz, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The Effect of various amount of soybean lecithin replaced with egg yolk to protect the ram semen in times of one hour after semen collection, as well as 24 and 48 hours after the semen store at 5°C was evaluated. Semen was collected weekly for 8 weeks from 10 rams with 2-3 years old and average body weights of 64 kg. Semen samples were pooled and divided into 4 parts. Each part was diluted with one of the tris base extender containing 0.5, 1 and 1.5 percent of soybean lecithin and 14 percent of egg yolk. The motility, viability, morphological abnormalities and membrane integrity of spermatozoa and pH of semen were evaluated. The results showed that 1.5 percent of soybean lecithin improved the motility and viability of spermatozoa at the first time (P< 0.05). At the 48 hours after the semen store in 1 and 1.5 percent of soybean lecithin the sperm viability improved when compared with egg yolk treatment (P<0.05). Overall, soybean lecithin is the appropriate replacement with egg yolk and improved the semen quality in times of study. With regard to limitations of egg yolk using with animal source in ram extender, it was recommended to be using the soybean lecithin as the plant source. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Lecithin, Morphological abnormalities, Semen diluent, Sperm quality, Sperm viability | ||
مراجع | ||
1 . فولادوند ف، کریمی ک، ژندی م و توفیقی ک (1393) مقایسه اثر سه رقیقکننده لسیتین، شیر و زرده تخممرغ بر نگهداری منی قوچ نژاد زندی در شرایط سرد. محیط زیست جانوری. 6(2): 83-88 .
2 . Alvarez JG, Touchstone JC, Blasco L and Storey BT (1987) Spontaneous lipid peroxidation and production of hydrogen peroxide and superoxide in human spermatozoa: superoxide dismutase as a major enzyme protectant against oxygen toxicity. Andrology. 23: 338-348. 3 . Ball BA, Medina V, Gravance CG and Bumber J (2001) Effect of antioxidants on preservation of motility, viability and acrosomal integrity of equine spermatozoa during storage at 5 degree C. Theriogenology. 56: 577-589. 4 . Baumber J, Bal BA, Gravance CG, Medina V and Davies MCG (2000) The effect of reactive oxygen Species on equinesperm motility, viability, acrosomal integrity, mitochondrial membrane potential and membrane lipid peroxidation. Andrology. 21: 895-902. 5 . Blom E (1983) Pathological conditions in the genital organs and in the semen as ground for rejection of breeding bulls for import or export to and from Denmark. Nordisk Veterinary Medicine. 45: 105-130. 6 . De Paz P, Esteso MC, Alvarez M, Mata M, Chamorro CA and Anel L (2010) Development of extender based on soybean lecithin for its application in liquid ram semen. Theriogenology. 74: 663-671. 7 . Emamverdi M, Zhandi M, Zare Shahneh A, Sharafi M and Akbari-Sharif A (2013) Optimization of Ram Semen Cryopreservation Using a Chemically Defined Soybean Lecithin-Based Extender. Reproduction Domestic Animal. 48: 899-904. 8 . GIL J, Lundhein N, Soderquist L and Martines-Rodriguez H (2003) Influence of extender, temperature, and addition glycerol on post thaw sperm parameters in ram semen. Theriogenology. 59: 1241-1255. 9 . Holt WV and North RD (1994) Effect of temperature and restoration of osmotic equilibrium during thawing on the induction of plasma membrane damage in cryopreserved ram spermatozoa. Biology of Reproduction. 51: 414-424. 10 . Ohl DA and Menge AC (1996) Assessment of sperm functions and clinical aspects of impaired sperm function. Frentiersin Bioscience. 1: 96-108. 11 . Purdy PH (2006) A review on goat sperm cryopreservation. Small Ruminant Research. 63(3): 215-225. 12 . Roof DJ, Bowley S, Price LL and Matsas DJ (2012) Comparison of two commercial extenders for cryopreservation of goat semen without sperm washing. Theriogenology. 77: 412-420. 13 . Salmani H, Towhidi A,Zhandi M, Bahreini M and Sharafi M (2014) In vitro assessment of soybean lecithin and egg yolk based diluents for cryopreservation of goat semen.Cryobiology. 68: 276-280. 14 . Trimeche A, Anton M, Renard P, Gandemer G and Tainturier D (1997) Quail egg yolk: A novel cryoprotectant for the freeze preservation of Poitou Jackass sperm. Cryobiology. 34: 385-39. 15 . Zhang SS, Hu JH, Li QW, Jiang ZL and Zhang XY (2009) The croyoprotective effects of soybean lecithin on boar spermatozoa quality. African Journal of Biotechnology. 8: 6476-6480. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,935 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 893 |