تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,727 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,463 |
اثر آسکوربات کلسیم و تیمار دمایی بر افزایش عمر قفسه ای قارچ تکمه ای | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 14، دوره 18، شماره 4، اسفند 1395، صفحه 921-933 اصل مقاله (666.74 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2017.56665 | ||
نویسندگان | ||
محمد سیاری* 1؛ سجاد الوندی2 | ||
1دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان – ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان - ایران | ||
چکیده | ||
به منظور حفظ کیفیت قارچ تکمهای در دوره انبارمانی، تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این مطالعه، اثر آسکوربات کلسیم در 3 سطح (0، 4/0 و 8/0 درصد) و تیمار آب گرم (45 درجه سانتیگراد) بر روی صفات کیفی قارچ تکمهای از قبیل کاهش وزن، سفتی، ویتامین ث، فنل کل، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز و شاخصهای رنگ در دوره انبارمانی بررسی شد. قارچها پس از اعمال تیمار در دمای 5/0 ± 1 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 درصد نگهداری شده و سپس صفات کیفی قارچ تکمهای طی روزهای صفر، 10، 15، 20 و 25 انبارمانی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آسکوربات کلسیم همراه با تیمار دمایی اثرات معنیداری بر کاهش وزن، سفتی بافت، شاخصهای رنگ و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز به همراه داشت. اثر زمان انبارمانی بر کلیه صفات اندازهگیری شده در سطح احتمال 1 درصد معنیدار شد. همچنین، برهمکنش تیمار و زمان بر کاهش وزن، شاخصهای رنگ و فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز معنیدار شد. نتایج نشان دادند که آسکوربات کلسیم 8/0 درصد همراه با تیمار دمایی بهترین اثر را در حفظ صفات کیفی قارچ تکمهای داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
سفتی بافت؛ شاخص های رنگ؛ صفات کیفی؛ فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز؛ ویتامین ث | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of calcium ascorbate and heat treatment on increase the shelf life of button mushroom | ||
نویسندگان [English] | ||
Mohammad Sayyari1؛ Sajjad Alvandi2 | ||
1Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Bu-Ali Sina, Hamedan - Iran | ||
2M.Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Bu-Ali Sina, Hamedan - Iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to preserving of button mushroom during storage, an experiment was carried out through a factorial experiment based on a completely randomized design. In this research the effect of calcium ascorbate (0, 0.4 and 0.8 percent) and hot water treatment (45°C) was investigated on qualitative characteristics such as weight loss, firmness, vitamin C, total phenol, polyphenol oxidase activity (PPO) and color parameters. After treatment, mushrooms were kept at 1 ± 0.5°C and 90% relative humidity and then qualitative characteristics were evaluated after 0, 10, 15, 20 and 25 days. The results showed that calcium ascorbate associated with heat treatment had significant effects on weight loss, firmness, color parameters and PPO activity. The effect of time on all parameters in statistical level 1% and the interaction effect of treatment and time on weight loss, color parameters and PPO activity were significant. The best results in preserving mushroom quality appeared to be obtained from 0.8% calcium ascorbate with heat treatment. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Color parameters, Polyphenol oxidase activity, Qualitative traits, texture firmness, vitamin c | ||
مراجع | ||
1 . اثنیعشری م و زکائی خسروشاهی م (1387) فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت. انتشارات دانشگاه بوعلی سینا، 658 ص. 2 . پیوست غ و الفتی ج (1386) پرورش پیشرفته قارچ خوراکی. انتشارات دانشپذیر. 3 . حاتمی م، کلانتری س و دلشاد م (1391) اثر تیمار پس از برداشت آب گرم و شرایط دمای نگهداری بر میوه رسیده سبز گوجهفرنگی. علوم باغبانی ایران. 43(2): 123-113. 4 . ربیعی و و رحمانی س (1393) تأثیر سالسیلیک اسید، کلریدکلسیم و تیمار آب گرم بر پارامترهای کمی، کیفی و انبارمانی انار رقم میخوش. علوم و صنایع کشاورزی. 28(1): 115-107. 5 . مستوفی ی و نجفی ف (1384) روشهای آزمایشگاهی تجزیهای در علوم باغبانی. انتشارات دانشگاه تهران، ص 136.
6 . Aguayo E, Requejo-Jackman C, Stanley R and Woolf A )2010( Effects of calcium ascorbate treatments and storage atmosphere on antioxidant activity and quality of fresh-cut apple slices. Postharvest Biology and Technology. 57: 52-60.
7 . Bai J, Baldwin E, Fortuny R, Mattheis J, Stanley R, Perera C and Brecht J (2004) Effect of pretreatment of intact “Gala” apple with ethanol vapor, heat, or 1-methylcuclopropene on quality and shelf life of fresh-cut slices. Journal of American Society of Agricultural Sciences. 129: 583-593.
8 . Barbagallo RN, Chisari M and Caputa G (2012) Effects of calcium citrate and ascorbate as inhibitors of browning and softening in minimally processed 'Birgah' eggplants. Postharvest Biology and Technology. 73: 312-322.
9 . Barden CL, Beelman RB, Bartley CE and Schisler LC (1990) The effect of calcium chloride added to the irrigation water on quality shelf life of harvested mushrooms. Journal of Food Protection. 53(9): 759-762.
10 . Barrancos S, Beirao-da-Costa M, Moldao-Marins M, Abreu M, Concalves E and Beirao-da-Costa S (2003) The effect of heat pre-treatment on quality and shelf lfie of fresh-cut apples. Acta Horticulture. 599: 595-601.
11 . Burton KS, Sreenivasaprasad S, Rama T, Evered, CE and McGarry A (1995) Mushroom quality and senescence. Mushroom Science. 14: 687-693.
12 . Cheng XF, Zhang M and Adhikari B (2013) The inactivation kinetics of polyphenol oxidase in mushroom (Agaricus bisporus) during thermal and thermosonic treatments. Ultrasonics Sonochemistry. 20: 674-679.
13 . Eissa HAA (2008) Effect of chitosan coating on shelf-life and quality of fresh-cut mushroom. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 58: 95-105.
14 . Fan X, Niemera BA, Mettheis JP, Zhuang H and Olson DW (2005) Quality of fresh-cut apples slices as affected by low-dose ionizing radiation and calcium ascorbate treatment. Journal of Food Sciences. 70: 143-148.
15 . FAO - FAOSTAT (2013) Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at http://www.fao.org. (Accessed 1 september 2015).
16 . Fernandes A, Antonio AL, Oliveira MB, Martins A and Ferreira I (2012) Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: a review. Food Chemistry. 135: 641-650.
17 . Gao M, Feng L and Jiang T (2014) Browning inhibition and quality preservation of button mushroom (Agaricus bisporus) by essential oils fumigation treatment. Food Chemistry. 149: 107-113.
18 . Heinemann PH, Hughes R, Morrow CT, Sommer HJ, Beelman RB and Wuest PJ (1994) Grading of mushrooms using a machine vision system. Transactions of the American Society of Engineers. 37: 1671-1677.
19 . Janovitz-klapp AH, Richard FC, Goupy PM and Nicolas JJ (1990) Inhibition studies on apple polyphenol oxidase. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 38: 926-931.
20 . Lagnika C, Zhang M, Nsor-Atindana J and Bashari M (2012) Effects of ultrasound and chemical treatments on white mushroom (Agaricus bisporus) prior to modified atmosphere packaging in extending shelf-life. Journal of Food Sciences and Technolology. Pp. 1-9.
21 . Levy D and Poovaiah BW (1979) Effect of calcium infiltration of senescence of apples. Horticultural Sciences. 14: 466-472.
22 . Lurie S (1998) Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology. 14: 257-269.
23 . Silveira AC, Aguayo E, Chisari M and Artes F (2011) Calcium salts and heat treatment for quality retention of fresh-cut “Galia” melon. Postharvest Biology and Technology. 62: 77-84.
24 . Mahmud TMM, Eryani-Raqeeb AA, Omar SSR, Mohamed ZAR and Eryani AAR (2008) Effects of different concentrations and applications of calcium on storage life and physicochemical characteristics of papaya (Carica papaya L.). American Journal of Agricultural and Biological Sciences. 3: 526-533.
25 . Manganaris GA, Vasilakakis M, Diamantidis G and Mignani I (2007) The effect of postharvest calcium application on tissue calcium concentration, quality attributes, incidence of flesh browning and cell wall physicochemical aspects of peach fruit. Food Chemistry. 4: 1385-1392.
26 . Martin-Diana AB, Rico D, Mulcahy J, Frias JM, Henehan GTM and Barry-Ryan C (2007) Calcium for extending the shelf-life of fresh whole and minimally processed fruits and vegetables: a review. Trends in Food Science and Technology. 18: 210-218.
27 . Niazmand A, Ghodusi HB, Shahidi F and Niazmand R (2009) Effects of three polysaccharide poatings on physicochemical and organoleptic properties of mushroom (Agaricus bisporus). American-Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Science. 5(6): 740-744.
28 . Nicolas JJ, Richard-Forget FC, Goupy PM, Amiot MJ and Aubert SY (1994) Enzymatic browning reactions in apple and apple products: a review: Food Science and Nutrition. 34: 109-157.
29 . Ramirez EC, Whitaker JR and Virador VM (2003) Polyphenol oxidase. In: Whitaker JR, Voragen AGJ and Wong DWS (Eds.) ،Handbook of Food Enzymology. Marcel Dekker ،Basel, Switzerland. Pp. 509.
30 . Rico D, Martin-Diana AB, Henehan GTM, Frias J, Barat JM and Barry-Ryan C (2007) Improvement in texture using calcium lactate and heat-shock treatments for stored ready-to-eat carrots. Food Engineering. 79: 119-128.
31 . Singleton VL, Orthofer R and Lamuela-Raventos RM (1999) Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods in Enzymology. 299: 152-178.
32 . Spinardi AM (2005) Effect of harvest data and storage on antioxidant systems in pears. Acta Horticulturae. 682: V International Postharvest Symposium.
33 . Tomas-Barberan FA, Gil MI, Cremin P, Waterhouse AL, Hess-Pierce B and Kader AL (2001) HPLC-DAD-ESIMS analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches and plums. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 49: 4748-4760.
34 . Tortoe C, Orchard J and Beezer A (2007) Prevention of enzymatic browning of apple cylinders using different solutions. International Journal of Food Science and Technology. 42: 1475-1481. 35 . Wang Z, Chen L, Yang H and Wang A (2014) Effect of exogenous glycine betaine on qualities of button mushrooms (Agaricus bisporus) during postharvest storage. European Food Research and Technology. 240: 41-48. 36 . White PJ and Broadley MR (2003) Calcium in plants. Annals Botany. 92: 487-511. 37 . Zuo L and Lee JH (2004) Effects of anti-browning agents on the quality of minimally processed apple cubes. Food Science and Biotechnology. 13: 40-45. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,809 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 496 |