تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,265 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,057 |
بررسی تغییرپذیریهای عناصر غذایی، ویژگیهای رشدی و فیزیولوژیک در چند رقم و دورگه بینگونهای انگور در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 4، دوره 47، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 33-44 اصل مقاله (578.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2016.58210 | ||
نویسنده | ||
حامد دولتی بانه* | ||
دانشیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه | ||
چکیده | ||
انتخاب انگورهای متحمل به شوری بهعنوان پایه یا رقم و یافتن شاخصهایی برای غربال ژنوتیپهای متحمل، بسیار اهمیت دارد. به این منظور تأثیر چند غلظت کلرید سدیم (0، 50، 100 و 150 میلیمولار) روی طول ریشه، وزن خشکریشه و ساقه، شدت آسیبهای شوری، پرولین، قندهای محلول، محتوای آب نسبی، میزان سدیم، کلر، پتاسیم و نیترات برگ رقمهای رشه، ریشبابا، ات اوزوم، سایانی و دو دورگۀ بینگونهای در قالب آزمایش فاکتوریل با پایۀ بلوک کامل تصادفی در سه تکرار درون گلدان در شرایط هوای آزاد بررسی شد. میزان رشد، وزن خشکریشه و ساقه و RWC با افزایش شوری، کاهش یافتند. شوری در چند رقم باعث افزایش میزان پرولین و قندهای محلول شد، کمترین تجمع سدیم و کلر در برگهای دورگ H6 و رقمهای سایانی و رشه دیده شد. در غلظتهای بالای شوری پتاسیم و نیترات برگ کاهش یافت. کمترین آسیبهای شوری در دورگها و رقم رشه مشاهده شد. در غلظت 150 میلیمولار تنها H6 تحمل مناسبی را نشان داد. بر پایۀ میزان تجمع سدیم و کلر برگ و آسیبهای وارده به شاخه و برگ و میزان رشد در بین رقمها، رشه و در بین دورگها، H6 تحمل نسبی به شوری نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ تحمل؛ کلر و رشد؛ ویتیس | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Salinity effects on plant tissue nutritional status as well as growth and physiological factors in some cultivars and interspecies hybrids of grape | ||
نویسندگان [English] | ||
Hamed Doulati Baneh | ||
Scientific board member | ||
چکیده [English] | ||
Selection and use of tolerant grapevine as rootstock or own-rooted vines and finding indexes for screening of resistant genotypes have especial importance. To identify the salt tolerant grapevine genotypes, effects of NaCl concentrations (0, 50, 100 and 150 mM) on root length, root and shoot dry weight, prolin, total soluble solid, RWC, level of salt injury, leaf concentration of K, Na, Cl and NO3 of ‘Rasha’, ‘Rishbaba Qermez’, ‘At ouzum’, and ‘Sayani’ as well as two inter- species hybrids was investigated in factorial experiment based on RCBD design. Results showed that increasing NaCl concentration caused a significant reduction in shoot growth, the average root and shoot dry weight and RWC of all genotypes. Increasing NaCl concentration caused a significant production of prolin and soluble sugar in some genotypes. The lowest Cl and Na accumulation was obtained in leaves of H6 and then in Sayani and Rasha, respectively. In high salt concentration, leaf K and No3 contents were decreased. The lowest salinity symptoms were observed in leaves and shoots of two hybrids as well as in ‘Rasha’. In 150 Mm NaCl, only hybrid H6 showed medium degree of tolerance. Based on Na and Cl accumulation in leaves, salt damage symptoms and vegetative growth rate, ‘Rasha’ cultivar and H6 hybrid showed logical salt tolerance. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Chloride, Growth, proline, tolerance, Vitis | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,042 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 816 |