تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,115,986 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,220,447 |
تأثیر تنش شوری بر شاخصهای جوانهزنی بذر اسفرزه (Plantago ovate) در دماهای مختلف | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 8، دوره 47، شماره 2، شهریور 1395، صفحه 233-242 اصل مقاله (858.52 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2016.58857 | ||
نویسندگان | ||
عباس هاشمی1؛ رضا توکل افشاری* 2؛ لیلا تبریزی3؛ شیوا باروتی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی و فضای سبز، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
4دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
در بسیاری از بررسیها خواص دارویی و تأثیر اسفرزه بر سازوکارهای فعالیت بدن انسان به اثبات رسیده است. تنش شوری از تنشهای غیرزندۀ مهم است که تأثیر زیانباری بر جوانهزنی بذرها دارد. در بررسی آزمایشگاهی، بهمنظور ارزیابی ویژگیهای جوانهزنی و سبز شدن اسفرزه در پاسخ به تنش شوری در دماهای مختلف، آزمایشی در سال 1394 در آزمایشگاه بذر گروه زراعت دانشگاه تهران انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد، تیمارها شامل هفت دما (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجة سلسیوس) بودند. در هر دما برای ایجاد تنش شوری در چهار سطح (0، 4-، 8- و 12- بار) از کلرید سدیم استفاده شد. اعمال تنش شوری در دماهای مختلف بر جوانهزنی بذرهای اسفرزه نشان داد که بذرها در دمای 20 درجۀ سلسیوس بیشترین مقاومت به شوری را داشتند. تحت تأثیر سطوح تنش شوری در دماهای مختلف فراسنجه )پارامتر)های جوانهزنی، شامل درصد، سرعت و یکنواختی جوانهزنی، کاهش یافتند. با افزایش دما، شرایط مناسبتری از لحاظ دمایی، برای جوانهزنی بذر ایجاد شد و باعث افزایش تحمل به تنش شوری شد. افزایش شدت تنش شوری باعث شد که محدودۀ دمایی که بذر اسفرزه میتواند در آن جوانه زند، کاهش یابد. | ||
کلیدواژهها | ||
خواص دارویی؛ دما؛ سرعت جوانهزنی؛ یکنواختی جوانهزنی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of salinity on seed germination indices of blond plantain (Plantago ovata) at different temperatures | ||
نویسندگان [English] | ||
Abbas Hashemi1؛ Reza Tavakkol Afshari2؛ Leila Tabrizi3؛ Shiva Barooti4 | ||
1M.Sc. Student, Seed Science and Technology, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran | ||
3Assistant Professor, Department of Horticultural Science and Landscape, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
4M.Sc. Student, Seed Science and Technology, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In many studies, the medicinal properties and impact of blond plantain on mechanisms of human physical activities has been proven. Salinity is an important abiotic stresses with detrimental effects on seed germination. An experiment was conducted to study germination characteristics of blond plantain under water and salinity stress conditions at different temperatures. The experiment was conducted at the University of Tehran Seed lab, Karaj, in 2015. Temperatures regimes included 5, 10, 15, 20, 25, 30, and 35°C. For each temperature, the treatment forsalinity and water stress was four water potentials (zero, -4, -8 and -12 bar) using sodium chloride. The effects of salt stress on seed germination of blond plantain at different temperatures showed the highest resistance to salinity at 20ºC. Salt stress at different temperatures reduced germination parameters. Increased temperatures resulted in better conditions for seed germination and increase the salinity stress tolerance. Increased severity of salinity causes the reduction of temperature range in which the seed can germinate. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Germination rate, medicinal properties, temperature, uniformity of germination | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,360 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,055 |